Naleśniki z borówkami i sosem waniliowym
Składniki:
5 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 białka jaj
1 łyżeczka naturalnego kakao
100ml naturalnego mleka sojowego
szczypta cynamonu
100g lekkiego jogurtu greckiego
filiżanka borówek amerykańskich
laska świeżej wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego
stewia
Przygotowanie:
Stewię (6-10 tabletek) pokruszyć i połączyć z mlekiem. Dodać kakao, cynamon, mąkę oraz białka jaj ubite na pianę, a następnie dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto umieścić w lodówce na 5 minut. W tym czasie połowę borówek zmiksować z jogurtem, pokruszoną stewią i ziarenkami wanilii lub aromatem waniliowym. Dodać pozostałą część borówek. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki (na patelni teflonowej lub z wykorzystaniem odrobiny oleju kokosowego). Gotowe naleśniki polać sosem malinowym. Kaloryczność: około 270 kcal
Dietetyczny czekoladowy pudding
Składniki:
150g lekkiego twarożku homogenizowanego
1/2 łyżeczki naturalnego kakao
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
stewia
szczypta kardamonu
50ml wody
Przygotowanie:
W 50ml gorącej wody rozpuścić stewię oraz żelatynę. Dodać twarożek, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 3 godziny do lodówki. Kaloryczność: 125 kcal
Dietetyczne cynamonowe muffiny
Składniki:
4 białka
1 żółtko
2 łyżeczki oleju kokosowego
4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
8 łyżek otrębów owsianych
4 łyżki beztłuszczowego twarożku
3/4 szklanki naturalnego mleka sojowego
łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gorzkiego prawdziwego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki słupków migdałów
stewia
Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. Otręby, olej kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia, twarożek, rozgniecioną stewię, żółtko, cynamon, kakao, mleko sojowe oraz migdały dokładnie wymieszać (w razie konieczności podlać odrobiną wody). Połączyć z ubitą pianą, umieścić w foremkach i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN