Polska kuchnia świąteczna korzennymi przyprawami stoi. Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przybliżył nam postać goździka (mowa oczywiście o przyprawie, a nie ciętym kwiecie wazonowym). Opowiedział o jego właściwościach, które możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i pokazał ja zrobić: śledzie w zalewie korzennej, pieczoną szynkę z sosem pomarańczowo-goździkowym, pudding z sosem i gruszkami oraz bezalkoholowego grzańca.
Co robisz z z czerstwym pieczywem? Wyrzucasz? Oddajesz zwierzętom? A może wykorzystujesz go podczas gotowania? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni piekarstwa Monika Walecka, która zachwyciła samą Nigellę Lawson. Wypróbujcie jej proste przepisy oparte o chleb drugiej świeżości: pudding bread, bruschetty z pieczonymi pomidorami Migdałowo-kalafiorową zupę z chlebem i letnią panzanellę. Rodzina będzie zachwycona!
Anna Kapera i Martyna Czakanetsa w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały pyszne przekąski na kinder party: shake owsiany z owocami, pudding kakaowy z płatków owsianych, kokosanki bez glutenu, mini burgery z mięsa, muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone, paluchy ziemniaczane, lemoniadę imbirową z granatem i arbuzowe gwiazdki z borówki. Te przekąski Wasze dzieci pokochają.
Klasyczny sandwich na ciepło, bread and buter pudding, victoria sponge, coronation chicken i zapiekanka pasterska - to specjały kuchni brytyjskiej, które przygotowal w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Królowa Anglii byłaby zachwycona ich smakiem :)
Trener personalny Jacek Bilczyński przekonuje, że to, co zjadamy ma istotny wpływ na naszą sylwetkę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy posiłki, które są nie tylko pyszne i słodkie, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Te posiłki to... desery :) Skorzystajcie z jego przepisów na: naleśniki z borówkami i sosem waniliowym, dietetyczny czekoladowy pudding, dietetyczne cynamonowe muffiny!
Tomasz Woźniak, który prowadzi kulinarny blog, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na karnawał: carpaccio wołowe, kaczkę po pekińsku oraz chlebowy pudding z karmelem. Skorzystajcie z jego przepisów! Co poczuł Marcin Prokop, gdy Tomasz Woźniak opowiadał o swoich potrawach?
Szefem w kuchni Dzień Dobry TVN jest dziś Joseph "Józek" Seeletso, który podpowiada jakie potrawy można zrobić z czerstwego chleba. Najlepiej do tego nadaje się chleb trzydniowy. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Józek!
Każdy kraj ma swoje ulubione słodkie przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej mąż i Maciej Szaciłło przygotowali słodkości z różnych stron świata: baci di dama, czyli pocałunki kobiety oraz kheer, czyli słodki pudding indyjski, a także włoskie faworki kardamonowe.