Shake owsiany z owocami - przekąska na kinder party

Anna Kapera i Martyna Czakanetsa w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały pyszne przekąski na kinder party: shake owsiany z owocami, pudding kakaowy z płatków owsianych, kokosanki bez glutenu, mini burgery z mięsa, muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone, paluchy ziemniaczane, lemoniadę imbirową z granatem i arbuzowe gwiazdki z borówki. Te przekąski Wasze dzieci pokochają.

Shake owsiany z owocami

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego

40 g płatków owsianych

2 brzoskwinie

10 truskawek

miód

Przygotowanie:

Płatki zalewamy wrzątkiem na ok 10 min. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jogurt możemy zastąpić mlekiem migdałowym czy maślanką, a truskawki swoimi ulubionymi owocami.

Pudding kakaowy z płatków owsianych

Składniki:

80 g suszonych daktyli lub fig

szklanka płatków owsianych

2 łyżki migdałów

1 łyżka kakao

1 banan

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, a dla uzyskania gładkiego musu dolewamy wody i jeszcze miksujemy, aż masa będzie konsystencji puddingu. Im dłużej miksujemy, tym lepiej. Na koniec umieszczamy mus w ładnych miseczkach i dekorujemy jagodami goji i migdałami

Kokosanki bez glutenu

Składniki:

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki wiórków kokosowych

1 paczka kleiku ryżowego

1 kostka miękkiego masła

4 czubate łyżki sezamu

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

3 jajka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Czekamy aż trochę urosną. W każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Pieczemy w 180º st. przez 20–25 min. aż uzyskają ciemnozłoty kolor.

Mini burgery z mięsa

Składniki:

2 łyżki koncentratu pomidorowego

6 liści sałaty lodowej lub masłowej

garść pomidorków koktajlowych

6 bułeczek pełnoziarnistych

1/3 szklanki oliwy z oliwek

25 dag suchej ciecierzycy

2 łyżki majonezu

2 ogórki kiszone

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzyce moczymy w zimnej wodzie minimum 12 godzin. Wymoczoną blenderujemy z oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy obustronnie na złoty kolor. Majonez mieszamy w miseczce z koncentratem pomidorowym. Powstaje nam sos "tysiąca wysp". Bułeczki dzielimy na pół. Wypełniamy warzywami i do każdej wkładamy kotlecik. Uzupełniamy sosem do smaku.

Muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone

Składniki:

2 szklanki marchewki startej na tarce

1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 opakowania serka mascarpone

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru brązowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

sok z połówki pomarańczy

2 szklanki mąki pszennej

3/4 oleju rzepakowego

1 łyżeczka płaska soli

50 g masła

3 jajka

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180° st. Miksujemy jaja z cukrem, zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy olej. W osobnej misce mieszamy mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew. Ponownie mieszamy. Umieszczamy w formie na muffiny. Pieczemy w piekarniku ok. 25–30 min. Serek mascarpone, masło, wyciśnięty sok z pomarańczy, cukier wanilinowy wrzucamy do miski. Następnie przez ok. 2 min. miksujemy mikserem, na niskich obrotach. Upieczone babeczki kroimy na 3 części w poprzek. Przedkładamy serkiem. Możemy podać w szklance.

Paluchy ziemniaczane

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

1/2 szklanki czarnych oliwek

bułka tarta do obtaczania

zielona pietruszka

1 szklanka mąki

olej do smażenia

1 łyżeczka soli

3 jajka

pieprz

Tzatziki:

kubek jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soku z cytryny

3 świeże ogórki

ząbek czosnku

świeży koper

Przygotowanie:

Ziemniaki, mąkę, sól, pieprz, zieloną pietruszkę wrzucamy do malaksera. Ze składników powinna powstać gładka masa, którą przekładamy do miski. Dorzucamy posiekane oliwki. Całość mieszamy łyżką. Formujemy paluchy. Obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. Zielony ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy najlepiej na sito, aby odsączyć nadmiar wody. Mieszamy z resztą składników.

Lemoniada imbirowa z granatem

Składniki:

5 plasterków imbiru

listki świeżej mięty

1 mała cytryna

1 mały granat

1 litr wody

Przygotowanie:

1 litr wrzątku wlewamy do dzbanka z pokrojonymi plasterkami imbiru. Po ostygnięciu naparu dodajemy pestki granatu i listki świeżej mięty oraz plasterki cytryny.

Arbuzowe gwiazdki z borówki

Składniki:

1 opakowanie borówek

1 arbuz

Przygotowanie:

Arbuza kroimy na plastry, wykrawaczką do ciastek wycinamy gwiazdki lub inne kształty. Na koniec posypujemy borówką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości