Shake owsiany z owocami
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
40 g płatków owsianych
2 brzoskwinie
10 truskawek
miód
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wrzątkiem na ok 10 min. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jogurt możemy zastąpić mlekiem migdałowym czy maślanką, a truskawki swoimi ulubionymi owocami.
Pudding kakaowy z płatków owsianych
Składniki:
80 g suszonych daktyli lub fig
szklanka płatków owsianych
2 łyżki migdałów
1 łyżka kakao
1 banan
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, a dla uzyskania gładkiego musu dolewamy wody i jeszcze miksujemy, aż masa będzie konsystencji puddingu. Im dłużej miksujemy, tym lepiej. Na koniec umieszczamy mus w ładnych miseczkach i dekorujemy jagodami goji i migdałami
Kokosanki bez glutenu
Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych
1 paczka kleiku ryżowego
1 kostka miękkiego masła
4 czubate łyżki sezamu
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Czekamy aż trochę urosną. W każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Pieczemy w 180º st. przez 20–25 min. aż uzyskają ciemnozłoty kolor.
Mini burgery z mięsa
Składniki:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
6 liści sałaty lodowej lub masłowej
garść pomidorków koktajlowych
6 bułeczek pełnoziarnistych
1/3 szklanki oliwy z oliwek
25 dag suchej ciecierzycy
2 łyżki majonezu
2 ogórki kiszone
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzyce moczymy w zimnej wodzie minimum 12 godzin. Wymoczoną blenderujemy z oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy obustronnie na złoty kolor. Majonez mieszamy w miseczce z koncentratem pomidorowym. Powstaje nam sos "tysiąca wysp". Bułeczki dzielimy na pół. Wypełniamy warzywami i do każdej wkładamy kotlecik. Uzupełniamy sosem do smaku.
Muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone
Składniki:
2 szklanki marchewki startej na tarce
1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania serka mascarpone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok z połówki pomarańczy
2 szklanki mąki pszennej
3/4 oleju rzepakowego
1 łyżeczka płaska soli
50 g masła
3 jajka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180° st. Miksujemy jaja z cukrem, zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy olej. W osobnej misce mieszamy mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew. Ponownie mieszamy. Umieszczamy w formie na muffiny. Pieczemy w piekarniku ok. 25–30 min. Serek mascarpone, masło, wyciśnięty sok z pomarańczy, cukier wanilinowy wrzucamy do miski. Następnie przez ok. 2 min. miksujemy mikserem, na niskich obrotach. Upieczone babeczki kroimy na 3 części w poprzek. Przedkładamy serkiem. Możemy podać w szklance.
Paluchy ziemniaczane
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 szklanki czarnych oliwek
bułka tarta do obtaczania
zielona pietruszka
1 szklanka mąki
olej do smażenia
1 łyżeczka soli
3 jajka
pieprz
Tzatziki:
kubek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 świeże ogórki
ząbek czosnku
świeży koper
Przygotowanie:
Ziemniaki, mąkę, sól, pieprz, zieloną pietruszkę wrzucamy do malaksera. Ze składników powinna powstać gładka masa, którą przekładamy do miski. Dorzucamy posiekane oliwki. Całość mieszamy łyżką. Formujemy paluchy. Obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. Zielony ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy najlepiej na sito, aby odsączyć nadmiar wody. Mieszamy z resztą składników.
Lemoniada imbirowa z granatem
Składniki:
5 plasterków imbiru
listki świeżej mięty
1 mała cytryna
1 mały granat
1 litr wody
Przygotowanie:
1 litr wrzątku wlewamy do dzbanka z pokrojonymi plasterkami imbiru. Po ostygnięciu naparu dodajemy pestki granatu i listki świeżej mięty oraz plasterki cytryny.
Arbuzowe gwiazdki z borówki
Składniki:
1 opakowanie borówek
1 arbuz
Przygotowanie:
Arbuza kroimy na plastry, wykrawaczką do ciastek wycinamy gwiazdki lub inne kształty. Na koniec posypujemy borówką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN