Victoria sponge - klasyka z kuchni brytyjskiej

Klasyczny sandwich na ciepło, bread and buter pudding, victoria sponge, coronation chicken i zapiekanka pasterska - to specjały kuchni brytyjskiej, które przygotowal w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Królowa Anglii byłaby zachwycona ich smakiem :)

Klasyczny sandwich na ciepło

Składniki:

6 kromek chleba tostowego

2 jajka

4 plasterki bekonu

1 duży pomidor

majonez

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kromki chleba opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Jajka smażymy na patelni tak aby żółtko było płynne. Plasterki bekonu smażymy na suchej patelni aż będą chrupiące. Pomidora kroimy w plasterki.

Kromki chleba smarujemy majonezem. Na dwie kromki kładziemy po jednym sadzonym jajku, przykrywamy kromką chleba. Następnie układamy po plasterku pomidora i po dwa plasterki bekonu. Przykrywamy kolejną kromką chleba i kroimy na trójkąty.

Bread and buter pudding

Składniki:

6-8 kromek jasnego pieczywa

50 g masła

1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny

3 jajka

6 łyżek cukru

300 ml kremówki

300 ml mleka

50 g mocnego alkoholu

Przygotowanie:

Formę do zapiekania smarujemy masłem. Z kromek pieczywa odkrajamy skórki i kroimy każdą na cztery trójkąty, smarujemy masłem i układamy w formie „na zakładkę”. Wierzch posypujemy rodzynkami. W dużej misce ubijamy jajka z 3 łyżkami cukru na gładką kremową masę. Dodajemy śmietanę, mleko i alkohol, a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Otrzymaną mieszanką polewamy pieczywo w formie. Palcami dociskamy całość i odstawiamy na 20 min., aby chleb wchłonął płyn. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180º C. Wierzch puddingu posypujemy pozostałym cukrem. Pudding wstawiamy do piekarnika, pieczemy 40-50 min. Przed podaniem odstawiamy, aby pudding lekko przestygł.

Victoria sponge

Składniki:

175 g miękkiego masła

175 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 jajka

175 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200 ml chłodnej kremówki

2-3 łyżki cukru pudru

1 opakowanie mrożonych malin

listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180º C. Lekko natłuszczamy dwie tortownice o średnicy (18 cm), dno wykładamy krążkiem papieru do pieczenia.

Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną i puszystą masę. Następnie, ciągle ubijając, dodajemy po jednym jajku aż całość dokładnie się połączy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką aż całość składników dokładnie się połączy. Przelewamy ciasto do dwóch przygotowanych wcześniej form. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 min. aż ciasto będzie wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Po upieczeniu wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy na jeden placek, na wierzchu układamy maliny. Przykrywamy drugim plackiem. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem.

Zapiekanka pasterska

Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 cebula

3-4 gałązki tymianku

2 marchewki

500 g mielonej jagnięciny

350 ml bulionu warzywnego

200 ml pomidorów z puszki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka sosu Worcestershire

sól i pieprz

Na wierzch

1 kg mącznych ziemniaków

1 łyżka masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka mleka

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy jagnięcinę i podsmażamy na dużym ogniu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy bulion, pomidory, koncentrat pomidorowy i sos. Dusimy pod przykryciem około 40 min. W tym czasie obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy już będą miękkie, odcedzamy je i dodajemy masło, śmietanę i mleko, a następnie całość rozgniatamy na gładkie purre. Najlepiej lekko zmiksować blenderem. Podduszoną jagnięcinę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układamy purre z ziemniaków i kilka razy przeciągamy po nim widelec, tak aby powstały rowki.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180º C i pieczemy całość przez 25-30 min. aż ziemniaki będą lekko przypieczone z wierzchu.

Coronation chicken

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

1 łyżka oliwy

sok z jednej cytryny

sól morska

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka masła

1 szalotka

1 czerwone chilli

2 łyżeczki łagodnego chilli

2 łyżki koncentratu pomidorowego

100 ml wytrawnego białego wina

100 ml bulionu z kurczaka

1 łyżka dżemu morelowego

150 ml majonezu

75 ml kwaśnej śmietany

1 duże dojrzałe mango

4 dymki

2 łyżki posiekanej kolendry

kilka kropli tabasco

50 g płatków migdałów

zielone liście sałaty (np. rzymskiej) do podania

Przygotowanie:

Filety z kurczaka polewamy oliwą z oliwek. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy filety na parze przez około 25 min., następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy posiekaną szalotkę i chilli i smażymy przez kilka minut. Dodajemy curry i dusimy całość 2-3 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy kolejnych kilka minut. Dodajemy wino i gotujemy aż połowa płynu odparuje. Dodajemy bulion i dżem, i dalej redukujemy płyn aż do połowy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Majonez mieszamy ze śmietaną a następnie z sosem curry. Dodajemy obrane i pokrojone drobno mango, posiekane dymki i kolendrę.

Filety kroimy w kostkę i mieszamy z sosem majonezowym. Doprawiamy solą, pieprzem i tabasco.

Serwujemy na sałacie, posypujemy płatkami migdałowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości