Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Zupa
Składniki:
225 g ziemniaków
150 ml śmietany 18%
2 średnie pory
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka oleju
1 cebula
Pieprz
Sól
Pesto
Składniki:
150 ml oliwy z oliwek
50 g sera pecorino
2 garście kolendry
2 ząbki czosnku
Pieprz, Sól
Grzanki
Składniki:
3 kromki chleba bez skórki
25 g niesolonego masła
Oliwa z oliwek
Pieprz, Sól
Przygotowanie zupy: W dużym garnku pogrzej olej, wrzuć cebulę, ziemniaki i pora, obsmaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion warzywny, zagotuj i dobrze przypraw solą i pieprzem. Gotuj aż jarzyny zmiękną. Zmiksuj dokładnie na krem, dopraw śmietaną. Przygotowanie pesto: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę. Przygotowanie grzanek: Podgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojony chleb, dodać sól i pieprz oraz łyżkę oliwy, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia i osuszyć na papierze kuchennym.
Tosty francuskie z syropem klonowym i bekonem
Składniki:
75 g masła
12 plastrów bekonu
3 kromki chleba
3 jajka
Syrop klonowy
Pieprz, Sól
Przygotowanie: Plastry bekonu grilluj na patelni, odstaw. Jajka ubij w głębszym talerzu, dopraw. Zamocz kromki chleba w jajku, dociśnij aby chleb wchłonął jajka. Rozgrzej masło na patelni i smaż kromki z dwóch stron po 2 min do zarumienienia. Przekrój kromki na trójkąty, na każdy połóż po plastrze bekonu i oblej syropem klonowym według uznania.
Penne z karmelizowaną kapustą i bułką tartą
Składniki:
200 g poszatkowanej kapusty
75 ml oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
3 łyżki masła
2 op. kremowego sera koziego
2 szklanki makaronu penne
2 łyżki szczypiorku
1 szklanka bułki tartej
1 duża cebula
0,5 łyżeczki chili
Przygotowanie: W rondelku rozgrzej masło i podsmaż rozgnieciony czosnek, ma być miękki. Dodaj bułkę tartą i mieszając smaż przez kolejne 2 minuty, aż się zarumieni. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, podsmaż, następnie poszatkowaną kapustę i mieszając smaż aż zmięknie i się zarumieni. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Następnie dodaj kapustę, bułkę tartą z czosnkiem i chili i na końcu ser kozi. Dobrze wymieszaj. Całość udekoruj szczypiorkiem.
Bananowo-chlebowy pudding
Składniki:
12 szklanek chleba pokrojonego w kostkę
6 żółtek
4 szklanki mleka
2 laski cynamonu
2 banany
2 jajka
1,2 szklanki cukru
1 łyżka orzechów włoskich
1 op. jogurtu bałkańskiego
starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie: Podgrzej mleko z cukrem , cynamonem i skórką z pomarańczy w średnim rondlu, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Wystudź i włóż do lodówki na około 8-12h, najlepiej na noc. Rozgrzej piekarnik do 220 C. Wyciągnij laski cynamonu z mleka. Ubij lekko żółtka oraz jajka i wlej do mleka, lekko ubijając całość. Wysmaruj kokilki masłem. Przełóż na zmianę banany z chlebem do kokilek, dołóż papaję, orzechy i zalej mlekiem. Nalej ciepłą wodę do połowy wysokości kokilek, wstaw kokilki do wody i piecz przez 30 min. Udekoruj jogurtem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN