Śledzie w zalewie korzennej
Składniki:
500 g solonych śledzi
5 goździków
Mały kawałek cynamonu
5 ziaren ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
200 ml oleju
Pumpernikiel
1 czerwona cebula
100 ml octu
Przygotowanie:
Śledzie umyć i odmoczyć, następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Goździki, cynamon, ziele angielskie i pieprz wyprażyć na patelni.
Następnie razem z olejem podgrzewać przez kilkanaście minut na „wolnym ogniu” żeby olej się zaromatyzował.
Śledzie ułożyć w słoiczku, dodać liście laurowe i zalać przestudzonym olejem.
Zamknąć i odstawić na kilka dni.
Propozycja podania
Cebulę pokroić w piórka i zalać octem, odstawić na 30 minut.
Pumpernikiel pokruszyć i ułożyć na talerzu.
Na nim położyć kawałki śledzia, na górze ułożyć cebulkę.
Pieczona szynka z sosem pomarańczowo-goździkowym
Składniki:
Mięso
1 kg surowej szynki
1 łyżeczka imbiru
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka marmolady pomarańczowej
Sos
4 pomarańcze
5-6 goździków Kamis
Kawałek cynamonu
1 łyżka miodu
Świeżo mielony pieprz
Gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Mięso
Szynkę natrzeć mieszanką przypraw i czosnku.
Owinąć sznurkiem aby zachowała ładny okrągły kształt podczas pieczenia i odstawić do lodówki na min. 12 h.
Po tym czasie upiec ok 1,5 h w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Posmarować szynkę marmoladą i zapiekać kolejne 30 minut.
W trakcie posmarować jeszcze dwa razy.
Sos
Wycisnąć sok z pomarańczy do rondelka.
Dodatkowo otrzeć skórkę z jednej pomarańczy i dodać do soku.
Dodać goździki, cynamon, rozmaryn i miód.
Redukować na wolnym ogniu aż sos się zagęści.
Doprawić do smaku pieprzem.
Szynkę pokropić w plasterki i polać sosem.
Pudding z sosem i gruszkami
Skałdniki:
Pudding
170 g masła
100 g cukru
3 jajka
170 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g namoczonych daktyli
80 g rodzynek
Sok i otarta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
8 goździków Kamis
100 ml mleka
Sos
100 g cukru muscovado
50 ml śmietany kremówki
100 g masła
Gruszki
4 gruszki
Około 20 goździków Kamis
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać jajka.
Następnie dodać pokrojone daktyle i resztę składników na ciasto.
Delikatnie wymieszać i przełożyć do małych foremek np. do mufinek, piec w rozgrzanym piekarniku do 170ºC przez 30 minut.
W tym czasie obrać, przekroić na połowę i wydrążyć gruszki.
Następnie ułożyć na blaszce przekrojoną częścią do dołu.
Nabić goździkami i upiec razem z babeczkami.
Wszystkie składniki sosu podgrzać razem w garnka aż zgęstnieją.
Babeczki podawać z gruszką, polane sosem.
Bezalkoholowy grzaniec
Składniki:
1 litr soku wiśniowego
1 litr soku z czerwonych winogron
1 pomarańcz jabłko
10 goździków Kamis
Kawałek kory cynamonu
Gałka muszkatołowa
Imbir
Przygotowanie:
Soki przelać do garnka, dodać goździki i cynamon.
Wszystko razem podgrzewać.
Doprawić gałką i imbirem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN