Bread pudding
Składniki:
6 croissantów
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka mleka
4 jajka
1 laska wanilii
1 kieliszek rumu
4 łyżki cukru
Owoce sezonowe
Przygotowanie:
Croissants przekrój na pół i ułóż w naczyniu do pieczenia.
Jajka utrzyj z cukrem i wanilią, dodaj mleko, śmietankę i rum.
Zalej miksturą croissanty, daj im chwilę namoknąć.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.
Po tym czasie wyjmij pudding i udekoruj owocami.
Zapiekaj przez następne 15-20 minut.
Podawaj natychmiast po upieczeniu.
Bruschetty z pieczonymi pomidorami
Składniki:
8 pomidorów podłużnych typu San marzano lub lima
2 łyżeczki cukru pudru
4 pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego|
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
Kilka kromek chleba
Bazylia
Przygotowanie:
Pomidory podłużne przekrój wzdłuż na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrop oliwą, delikatnie oprusz cukrem pudrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez półtorej godziny.
Po upieczeniu przestudź a następnie pokrój każdy na cztery części.
Pomidory malinowe pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski, dodaj drobno posiekany czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, sól i wszystko dobrze wymieszaj.
Chleb podpiecz w piekarniku na złoto z każdej strony.
Na chlebie ułóż sałatkę pomidorową, posyp ją pozwanymi listkami bazylii, pokrop oliwą. Podawaj natychmiast.
Migdałowo-kalafiorowa zupa z chlebem
Składniki:
2 szklanki migdałów bez skórki
1/2 kalafiora średniej wielkości
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 kromki czerstwego chleba
1/2 szklanki śmietanki kremowej
Garść rukwii wodnej
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło, dolej oliwę a następnie zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj kalafior, migdały i bulion.
Gotuj wszystko do momentu aż kalafior zmięknie, następnie dodaj chleb, śmietanę i zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej i jedwabiste konsystencji.
Podawaj pokropioną oliwą, posypaną rukwią wodną.
Letnia panzanella
Składniki:
4 dojrzałe brzoskwinie
3 dojrzałe pomidory koktajlowe
1 opakowanie malin
15 plastrów szynki parmeńskiej
4 kromki czerstwego chleba
Oliwa
Bazylia
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb pokrój w grubą kostkę.
Polej obficie oliwą, podpiecz w piekarniku na złoty kolor.
Brzoskwinie i pomidora pokrój na szesnaście części.
Rozłóż je na talerzu razem z szynką parmeńską i pieczonymi grzankami.
Garść bazylii zmiksuj w blenderze z 2 łyżkami oliwy, polej sosem sałatkę, posyp malinami.
Po dawaj natychmiast.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN