Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Baci di dama - pocałunki kobiety
Składniki:
125 g mielonych migdałów
duża szczypta soli ( najlepiej morskiej)
125 masła
80 g drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego
laska wanilii
100 g mąki pszennej razowej graham
2 łyżki gorzkiego kakao
Sos karmelowy:
100 ml śmietanki 30%
25 ml wody
70 g drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego
1 łyżeczka miodu
40 g masła
Przygotowanie:
Na głębszej patelni podgrzewamy cukier, wodę i miód. Nie mieszamy. Po około 7 minutach zacznie tworzyć się karmel. Kiedy będzie miał złocisty kolor zdejmujemy z gazu i wlewamy podgrzaną wcześniej śmietankę. Kiedy polewa przestanie bulgotać, podgrzewamy całość i dodajemy masło. Karmel powinien się połączyć ze śmietanką i masłem. Zdejmujemy z gazu jak uzyskamy jednorodną konsystencję polewy. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. W misce mieszamy ze sobą zmielone migdały, sól, wyskrobane z laski wanilii nasionka, cukier i kakao. Następnie dodajemy masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione ( nie możemy też robić tego zbyt długo, by masło za bardzo się nie rozpuściło) odrywamy od niego małe kawałki, z których formujemy kuleczki. Układamy na papierze do pieczenia, delikatnie spłaszczając każde ciastko. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Gdy ciasteczka lekko przestygną, bierzemy po dwa, nakładamy łyżeczkę kremu karmelowego na spód jednego z nich i delikatnie dociskamy drugim. Powstaną w ten sposób podwójne ciasteczka z karmelem w środku.
Kheer – słodki pudding indyjski
Składniki:2 łyżki ryżu basmati (30g)
4 nasionka zielonego kardamonu
¼ łyżeczki szafranu
1 łyżeczka masła sklarowanego
1 ½ litra tłustego mleka
50g białego drobnego Cukru Królewskiego
3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Kardamon rozgniatamy w moździerzu tak, aby pozbyć się zielonych łusek W środku znajdują się czarne ziarenka, które rozgniatamy w moździerzu na proszek. Dodajemy szafran i razem ucieramy. Na rozgrzanym maśle sklarowanym prażymy ryż. Po około 2 minutach dodajemy mleko i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy aż pudding zmniejszy swoją objętość i się zagęści. Pod koniec dodajemy cukier. Na końcu dodajemy zmielony kardamon z szafranem i zdejmujemy z gazu. Pudding wstawiamy do lodówki i schładzamy. Podajemy w szklanych naczyniach, lub kieliszkach np. do martini.
Włoskie faworki kardamonowe
Składniki:
425 g mąki
½ szklanki śmietany 18 %
10 łyżek oliwy z oliwek
125 g drobnego białego Cukru Królewskiego
1 łyżeczka zmielonego kardamonu, lub wody z kwiatów pomarańczy, lub drobno startej skórki z pomarańczy
7 łyżek wina marsala lub vin santo
olej ryżowy do smażenia
radełko do wycinania ciasta, takie karbowane
cukier puder w młynku Cukier Królewski do posypania
Przygotowanie:
Przesianą mąkę łączymy ze śmietaną, oliwą, cukrem, kardamonem i winem. Ciasto wyrabiamy i wkładamy zawinięte do lodówki na 1 godzinę. Dzielimy na części i cienko wałkujemy. Wycinamy z ciasta dłuższe paski i każdy z nich przecinamy po skosie, tak, aby końce przeciętych pasków były pod skosem. Na każdym pasku wiążemy supełek i smażymy w oleju ryżowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN