Materiał promocyjny

Niedroga i zdrowa dieta z przepisów Kingi Paruzel. Wypróbuj bowl z kotlecikami szpinakowymi, pudding chia i naleśniki z serkiem proteinowym

Dania na zdrowie i dobry nastrój
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kinga Paruzel przygotowała zdrowe i niedrogie przepisy. Dzięki nim można zadbać o siebie każdego dnia. Sprawdź jej przepis na bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami, pudding chia kawowo-czekoladowy z borówkami i naleśniki z serkiem proteinowym, truskawkami i orzechami.

Dzięki metodzie małych kroków możliwa jest zmiana nawyków. Dzięki sezonowym warzywom i owocom możliwe jest poprawienie swojej diety, a w efekcie podniesienia poziomu życia. 

Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami
Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami
Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami - przepis na sycący obiad

Składniki:

  • 150 g szpinaku baby,
    • żółta papryka,
      • 12 plastrów kiszonych buraków (są w Lidlu w stałej ofercie w słoikach),
        • zielony ogórek,
          • czerwona cebula,
            • 2 tortille pełnoziarniste lub 2 bułeczki owsiane,
              • opakowanie humusu bio klasyczny (w Lidlu w lodówkach),
                • opakowanie humusu bio pomidorowego (w Lidlu w lodówkach),
                  • garść orzechów nerkowca Alesto,
                    • sól i pieprz do smaku,
                      • cytryna.

                        Składniki na kotleciki:

                        • 150 g szpinaku baby,
                          • 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika,
                            • 3 ząbki czosnku,
                              • 3 suszone pomidory w oliwie,
                                • łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki,
                                  • 2 łyżki maki orkiszowej pełnoziarnistej Belbake,
                                    • sól i pieprz do smaku.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni. Bułeczkę lub pokrojoną w trójkąty pełnoziarnistą tortillę również zarumienić na suchej patelni. Cebule pokroić w cienkie talarki i zalać zimną wodą. Ogórka pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Piekarnik nastawić na temperaturę 190 st. C. Wszystkie składniki kotlecików umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na niezbyt gładką masę. Formować z masy kotleciki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut.

                                      Do misek wykładać szpinak, ogórek, odcedzoną czerwoną cebulę, plasterki kiszonego buraka, paprykę, po łyżce humusu. Na wierzch pasty z ciecierzycy wyłożyć kotleciki. Dodać pieczywo. Całość posypać prażonymi orzechami nerkowca. Podawać z cytryną do skropienia.

                                      Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami
                                      Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami
                                      Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami
                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                      Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami - przepis na sycącą przekąskę

                                      Składniki na pudding chia:

                                      • szklanka napoju migdałowego,
                                        • łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
                                          • 4 łyżki nasion chia,
                                            • łyżka kakao,
                                              • 2 łyżki masła orzechowego z prażonych orzechów laskowych.

                                                Składniki na pudding chia kawowy:

                                                • szklanka maślanki kawowej Pilos,
                                                  • 4 łyżki nasion chia..

                                                    Składniki na masło orzechowe:

                                                    • 200 g orzechów laskowych,
                                                      • szczypta soli,
                                                        • szczypta cynamonu.

                                                          Dodatkowo: czereśnie.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Wszystkie składniki masła orzechowego ucieramy tak długo aż powstanie gładka, jednolita pasta.

                                                          Czekoladowy pudding Chia Wymieszać kakao, masło orzechowe z odrobiną napoju migdałowego, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać resztę napoju migdałowego, syrop klonowy i nasiona chia.

                                                          Pudding chia kawowy Wymieszać nasiona chia z maślanką kawową, aż uzyskamy gładką konsystencję. Odstawić na 5 minut i ponownie wymieszać, aż znikną grudki. Przykryć i schłodzić przez noc.

                                                          Do pucharków wykładamy czekoladowy pudding chia z masłem orzechowym, dodajemy przekrojone w pół czereśnie bez pestek i ponownie wykładamy pudding chia tym razem kawowy. Dekorujemy czereśniami i orzechami laskowymi

                                                          Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami
                                                          Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami
                                                          Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami
                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                          Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami - przepis

                                                          Pożywne śniadanie, bo śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia.

                                                          Składniki na naleśniki:

                                                          • 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
                                                            • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                              • 300 ml mleka,
                                                                • 4 jajka,
                                                                  • 120 g jogurt naturalnego proteinowego,
                                                                    • łyżeczka oliwy,
                                                                      • szczypta soli.

                                                                        Dodatki:

                                                                        • serek proteinowy waniliowy,
                                                                          • serek proteinowy malinowy,
                                                                            • serek proteinowy truskawkowy,
                                                                              • świeże truskawki, maliny, borówka.

                                                                                Składniki na karmelizowane orzechy:

                                                                                • białko jaja,
                                                                                  • 2 łyżki erytrytolu,
                                                                                    • szczypta soli,
                                                                                      • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
                                                                                        • 200 g orzechów włoskich.

                                                                                          Sposób przygotowania naleśników:

                                                                                          W dużej misce wymieszać mąki i sól. W innej misce wymieszać jajka, mleko, jogurt i oliwę aż się połączą. Połączyć zawartość misek. Mieszać aż, ciasto będzie gładkie. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smażyć naleśniki.

                                                                                          Sposób przygotowania orzechów:

                                                                                          Rozgrzać piekarnik do 120 st. C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną i pianę. Dodać erytrytol i miksować do całkowitego połączenia. Dodać sól i cynamon - wymieszać. Dodać orzechy włoskie i ponownie wymieszać, aby białko całkowicie pokryło orzechy. Orzechy włoskie ułożyć na przygotowanej blaszce, rozłożyć równomiernie aby się upiekły i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, wyjąć przerzucić orzechy na druga stronę i ponownie włożyć do piekarnika na 15 minut. Ponownie wyjąć z piekarnika, przerzucić i piec ostatnie 15 minut lub do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Całkowicie wystudzić.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Źródło: Kinga Paruzel

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana