Materiał promocyjny

Niedroga i zdrowa dieta z przepisów Kingi Paruzel. Wypróbuj bowl z kotlecikami szpinakowymi, pudding chia i naleśniki z serkiem proteinowym

Kinga Paruzel w kuchni Dzień Dobry TVN
Dania na zdrowie i dobry nastrój
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kinga Paruzel przygotowała zdrowe i niedrogie przepisy. Dzięki nim można zadbać o siebie każdego dnia. Sprawdź jej przepis na bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami, pudding chia kawowo-czekoladowy z borówkami i naleśniki z serkiem proteinowym, truskawkami i orzechami.

Dzięki metodzie małych kroków możliwa jest zmiana nawyków. Dzięki sezonowym warzywom i owocom możliwe jest poprawienie swojej diety, a w efekcie podniesienia poziomu życia. 

Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami
Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami
Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami - przepis na sycący obiad

Składniki:

  • 150 g szpinaku baby,
  • żółta papryka,
  • 12 plastrów kiszonych buraków (są w Lidlu w stałej ofercie w słoikach),
  • zielony ogórek,
  • czerwona cebula,
  • 2 tortille pełnoziarniste lub 2 bułeczki owsiane,
  • opakowanie humusu bio klasyczny (w Lidlu w lodówkach),
  • opakowanie humusu bio pomidorowego (w Lidlu w lodówkach),
  • garść orzechów nerkowca Alesto,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cytryna.

Składniki na kotleciki:

  • 150 g szpinaku baby,
  • 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 suszone pomidory w oliwie,
  • łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki,
  • 2 łyżki maki orkiszowej pełnoziarnistej Belbake,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni. Bułeczkę lub pokrojoną w trójkąty pełnoziarnistą tortillę również zarumienić na suchej patelni. Cebule pokroić w cienkie talarki i zalać zimną wodą. Ogórka pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Piekarnik nastawić na temperaturę 190 st. C. Wszystkie składniki kotlecików umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na niezbyt gładką masę. Formować z masy kotleciki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut.

Do misek wykładać szpinak, ogórek, odcedzoną czerwoną cebulę, plasterki kiszonego buraka, paprykę, po łyżce humusu. Na wierzch pasty z ciecierzycy wyłożyć kotleciki. Dodać pieczywo. Całość posypać prażonymi orzechami nerkowca. Podawać z cytryną do skropienia.

Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami
Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami
Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami - przepis na sycącą przekąskę

Składniki na pudding chia:

  • szklanka napoju migdałowego,
  • łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżki masła orzechowego z prażonych orzechów laskowych.

Składniki na pudding chia kawowy:

  • szklanka maślanki kawowej Pilos,
  • 4 łyżki nasion chia..

Składniki na masło orzechowe:

  • 200 g orzechów laskowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu.

Dodatkowo: czereśnie.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki masła orzechowego ucieramy tak długo aż powstanie gładka, jednolita pasta.

Czekoladowy pudding Chia Wymieszać kakao, masło orzechowe z odrobiną napoju migdałowego, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać resztę napoju migdałowego, syrop klonowy i nasiona chia.

Pudding chia kawowy Wymieszać nasiona chia z maślanką kawową, aż uzyskamy gładką konsystencję. Odstawić na 5 minut i ponownie wymieszać, aż znikną grudki. Przykryć i schłodzić przez noc.

Do pucharków wykładamy czekoladowy pudding chia z masłem orzechowym, dodajemy przekrojone w pół czereśnie bez pestek i ponownie wykładamy pudding chia tym razem kawowy. Dekorujemy czereśniami i orzechami laskowymi

Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami
Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami
Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami - przepis

Pożywne śniadanie, bo śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia.

Składniki na naleśniki:

  • 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 300 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 120 g jogurt naturalnego proteinowego,
  • łyżeczka oliwy,
  • szczypta soli.

Dodatki:

  • serek proteinowy waniliowy,
  • serek proteinowy malinowy,
  • serek proteinowy truskawkowy,
  • świeże truskawki, maliny, borówka.

Składniki na karmelizowane orzechy:

  • białko jaja,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 200 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania naleśników:

W dużej misce wymieszać mąki i sól. W innej misce wymieszać jajka, mleko, jogurt i oliwę aż się połączą. Połączyć zawartość misek. Mieszać aż, ciasto będzie gładkie. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smażyć naleśniki.

Sposób przygotowania orzechów:

Rozgrzać piekarnik do 120 st. C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną i pianę. Dodać erytrytol i miksować do całkowitego połączenia. Dodać sól i cynamon - wymieszać. Dodać orzechy włoskie i ponownie wymieszać, aby białko całkowicie pokryło orzechy. Orzechy włoskie ułożyć na przygotowanej blaszce, rozłożyć równomiernie aby się upiekły i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, wyjąć przerzucić orzechy na druga stronę i ponownie włożyć do piekarnika na 15 minut. Ponownie wyjąć z piekarnika, przerzucić i piec ostatnie 15 minut lub do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Całkowicie wystudzić.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości