Dzięki metodzie małych kroków możliwa jest zmiana nawyków. Dzięki sezonowym warzywom i owocom możliwe jest poprawienie swojej diety, a w efekcie podniesienia poziomu życia.
Bowl z kotlecikami szpinakowymi i orzechami - przepis na sycący obiad
Składniki:
- 150 g szpinaku baby,
- żółta papryka,
- 12 plastrów kiszonych buraków (są w Lidlu w stałej ofercie w słoikach),
- zielony ogórek,
- czerwona cebula,
- 2 tortille pełnoziarniste lub 2 bułeczki owsiane,
- opakowanie humusu bio klasyczny (w Lidlu w lodówkach),
- opakowanie humusu bio pomidorowego (w Lidlu w lodówkach),
- garść orzechów nerkowca Alesto,
- sól i pieprz do smaku,
- cytryna.
Składniki na kotleciki:
- 150 g szpinaku baby,
- 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 suszone pomidory w oliwie,
- łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki,
- 2 łyżki maki orkiszowej pełnoziarnistej Belbake,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni. Bułeczkę lub pokrojoną w trójkąty pełnoziarnistą tortillę również zarumienić na suchej patelni. Cebule pokroić w cienkie talarki i zalać zimną wodą. Ogórka pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Piekarnik nastawić na temperaturę 190 st. C. Wszystkie składniki kotlecików umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na niezbyt gładką masę. Formować z masy kotleciki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut.
Do misek wykładać szpinak, ogórek, odcedzoną czerwoną cebulę, plasterki kiszonego buraka, paprykę, po łyżce humusu. Na wierzch pasty z ciecierzycy wyłożyć kotleciki. Dodać pieczywo. Całość posypać prażonymi orzechami nerkowca. Podawać z cytryną do skropienia.
Chia pudding z lekkim kremem orzechowo-kawowym i borówkami - przepis na sycącą przekąskę
Składniki na pudding chia:
- szklanka napoju migdałowego,
- łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
- 4 łyżki nasion chia,
- łyżka kakao,
- 2 łyżki masła orzechowego z prażonych orzechów laskowych.
Składniki na pudding chia kawowy:
- szklanka maślanki kawowej Pilos,
- 4 łyżki nasion chia..
Składniki na masło orzechowe:
- 200 g orzechów laskowych,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu.
Dodatkowo: czereśnie.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki masła orzechowego ucieramy tak długo aż powstanie gładka, jednolita pasta.
Czekoladowy pudding Chia Wymieszać kakao, masło orzechowe z odrobiną napoju migdałowego, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać resztę napoju migdałowego, syrop klonowy i nasiona chia.
Pudding chia kawowy Wymieszać nasiona chia z maślanką kawową, aż uzyskamy gładką konsystencję. Odstawić na 5 minut i ponownie wymieszać, aż znikną grudki. Przykryć i schłodzić przez noc.
Do pucharków wykładamy czekoladowy pudding chia z masłem orzechowym, dodajemy przekrojone w pół czereśnie bez pestek i ponownie wykładamy pudding chia tym razem kawowy. Dekorujemy czereśniami i orzechami laskowymi
Naleśniki z serkiem proteinowym, orzechami i truskawkami - przepis
Pożywne śniadanie, bo śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia.
Składniki na naleśniki:
- 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 300 ml mleka,
- 4 jajka,
- 120 g jogurt naturalnego proteinowego,
- łyżeczka oliwy,
- szczypta soli.
Dodatki:
- serek proteinowy waniliowy,
- serek proteinowy malinowy,
- serek proteinowy truskawkowy,
- świeże truskawki, maliny, borówka.
Składniki na karmelizowane orzechy:
- białko jaja,
- 2 łyżki erytrytolu,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 200 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania naleśników:
W dużej misce wymieszać mąki i sól. W innej misce wymieszać jajka, mleko, jogurt i oliwę aż się połączą. Połączyć zawartość misek. Mieszać aż, ciasto będzie gładkie. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smażyć naleśniki.
Sposób przygotowania orzechów:
Rozgrzać piekarnik do 120 st. C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną i pianę. Dodać erytrytol i miksować do całkowitego połączenia. Dodać sól i cynamon - wymieszać. Dodać orzechy włoskie i ponownie wymieszać, aby białko całkowicie pokryło orzechy. Orzechy włoskie ułożyć na przygotowanej blaszce, rozłożyć równomiernie aby się upiekły i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, wyjąć przerzucić orzechy na druga stronę i ponownie włożyć do piekarnika na 15 minut. Ponownie wyjąć z piekarnika, przerzucić i piec ostatnie 15 minut lub do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Całkowicie wystudzić.
Zobacz także:
- Budyń chia - prosty przepis na zdrowy deser w wersji waniliowej i z kakao
- Poke bowl, czyli miska pełna pyszności. Co to za potrawa i jak ją przygotować?
- Na zdrowe śniadanie: owsianka słodka z chia
Źródło: Kinga Paruzel
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News