Nasiona chia - właściwości
Nasiona chia zyskały dużą popularność i coraz więcej osób włącza je do swojej diety. Dawniej nasiona te stanowiły podstawowe pożywenie dla starożytnych Azteków i Majów, dzisiaj są uzupełnieniem w diecie w wielu zakątkach świata. Bogate są w błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, białko, a także przeciwutleniacze i minerały. Uważa się, że pozytywnie wpływają na układ trawienny i krążenia, a także poprawiają kondycję skóry.
Porady dietetyków
Budyń z nasion chia to ciekawy, zdrowy i przede wszystkim pyszny dodatek do diety, który świetnie sprawdzi się jako deser. Można go przygotować z napojami roślinnymi, dzięki czemu doskonale wpisze się w dietę wegańską i wegetariańską. Ponadto ze względu na swój delikatny smak, można użyć dowolnych owoców, jako dodatków do niego. Świetnie będzie komponować się z bananem, pieczonym jabłkiem, dynią, ale również malinami, truskawkami, mango i innymi.
Budyń chia - przepis krok po kroku
Składniki:
- nasiona chia - 125 g,
- mleko roślinne ulubione, np. migdałowe, kokosowe, owsiane, sojowe - 250 ml,
- mrożone owoce - 70 g,
- banan - 1 sztuka,
- laska wanilii,
- kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy budyń czekoladowy) - 40 g.
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przetnij i wybierz nasiona
- Nasiona zalej mlekiem, dodaj nasiona wanilii i odstaw na 30-60 minut, żeby napęczniały.
- W tym czasie, jeśli chcesz dodać więcej owoców, rozmroź owoce i podsmaż je w rondlu z głębokim dnem, tak, aby zrobiły się gęstsze. Opcjonalnie można je dosłodzić słodzikiem, erytrytolem, ksylitolem, cukrem lub miodem.
- Napęczniałe nasiona przełóż do blendera z bananem i kakao. Zmiksuj na gładką masę. Całość można delikatnie podgrzać w rondelku lub mikrofali.
- Deser przełożyć do naczynia i polać sosem z owoców.
Zobacz także:
- Basia Ritz i nasiona CHIA. Bogate w białko
- Od dzieciaków z MasterChefa: deser z nasionami chia
- Na zdrowe śniadanie: owsianka słodka z chia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: olgasmile.com
Źródło zdjęcia głównego: Martina Lanotte / EyeEm / Getty Images