Dyniowy budyń na parze - smak jesieni z przepisu Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN jesień pełną parą, a wraz z nią dania na parze w wykonaniu Piotra Kucharskiego. W takim połączeniu musi wystąpić więc dynia. Sprawdź przepis na pyszny dyniowy budyń na parze, który z pewnością Cię zachwyci.

Dyniowy budyń na parze - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
        • 200 g dyni hokaido
          • 400 ml śmietany kremówki
            • 5 żółtek
              • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                • 75 g cukru
                  • 2 łyżki masła
                    • 4 śliwki

                      Sposób przygotowania dyniowego budyniu na parze

                      1. W rondelku podduś drobno pokrojoną dynię z przyprawami i odrobiną wody, aż będzie miękka.
                        1. Dodaj śmietanę i zagotuj. Zmiksuj na gładkie purre.
                          1. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając do żółtek z cukrem dolewaj porcjami ciepłą śmietanę z dynią.
                            1. Całość przelej do przygotowanych foremek.
                              1. Ustaw w naczyniu do gotowania na parze. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut.
                                1. W tym czasie na dużej patelni podsmaż na maśle śliwki pokrojone na ósemki.
                                  1. Budyń po ugotowaniu ostudź przez chwilę i dodaj śliwki.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewo

                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana