Dyniowy budyń na parze - przepis krok po kroku
Składniki:
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 200 g dyni hokaido
- 400 ml śmietany kremówki
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 75 g cukru
- 2 łyżki masła
- 4 śliwki
Sposób przygotowania dyniowego budyniu na parze
- W rondelku podduś drobno pokrojoną dynię z przyprawami i odrobiną wody, aż będzie miękka.
- Dodaj śmietanę i zagotuj. Zmiksuj na gładkie purre.
- W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając do żółtek z cukrem dolewaj porcjami ciepłą śmietanę z dynią.
- Całość przelej do przygotowanych foremek.
- Ustaw w naczyniu do gotowania na parze. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut.
- W tym czasie na dużej patelni podsmaż na maśle śliwki pokrojone na ósemki.
- Budyń po ugotowaniu ostudź przez chwilę i dodaj śliwki.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
- Dynia w słoikach na zimę. Prosty przepis na pyszny mus
Autor: Teofila Siewo
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: