Dyniowy budyń na parze - smak jesieni z przepisu Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN jesień pełną parą, a wraz z nią dania na parze w wykonaniu Piotra Kucharskiego. W takim połączeniu musi wystąpić więc dynia. Sprawdź przepis na pyszny dyniowy budyń na parze, który z pewnością Cię zachwyci.

Dyniowy budyń na parze - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 200 g dyni hokaido
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 śliwki

Sposób przygotowania dyniowego budyniu na parze

  1. W rondelku podduś drobno pokrojoną dynię z przyprawami i odrobiną wody, aż będzie miękka.
  2. Dodaj śmietanę i zagotuj. Zmiksuj na gładkie purre.
  3. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając do żółtek z cukrem dolewaj porcjami ciepłą śmietanę z dynią.
  4. Całość przelej do przygotowanych foremek.
  5. Ustaw w naczyniu do gotowania na parze. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut.
  6. W tym czasie na dużej patelni podsmaż na maśle śliwki pokrojone na ósemki.
  7. Budyń po ugotowaniu ostudź przez chwilę i dodaj śliwki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości