Owsianka wytrawna z chia
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka chia
1 awokado
1 szczypta soli wędzonej
świeżo mielony pieprz
1 łyżka masła klarowanego
1 garść orzechów pecan
1 garść rukwi wodnej
Przygotowanie:
Płatki owsiane i chia zalać niepełną szklanką wody i ugotować. Awokado obrać, pokroić na plastry. Orzechy podsmażyć na patelni na maśle klarownym z dodatkiem soli wędzonej i pieprzu. Owsiankę podawać z awokado, orzechami, garścią rukwi wodnej skropionej sosem sojowym.
Owsianka słodka z chia
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka chia
1 szczypta soli
1 płaska łyżka masła klarowanego
3/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
łodyga/dwie rabarbaru
1 garść truskawek
1 garść bazylii
1 łyżka roślinnego jogurtu naturalnego lub waniliowego
Przygotowanie:
Płatki owsiane i chia zalać wodą i ugotować. Rabarbar obrać i pokroić (po skosie) na sześciocentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim rabarbar dolewając powoli soku jabłkowego aż rabarbar będzie miękki. Truskawki umyć i pokroić na połówki. Gotową owsiankę wyłożyć do miski, dodać rabarbar, truskawki, jogurt naturalny i listki bazylii.
Congee ryżowe z zielonymi szparagami
Składniki:
5 łyżek brązowego ryżu
1 plaster imbiru
1 gałązka rozmarynu
1 szczypta soli
1 solidna szczypta soli z kwiatami czarnego bzu
1 łyżka masła klarowanego
1 pęczek zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
1 garść poszatkowanego koperku
1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
Szparagi złamać, umyć i zagotować w wodzie. Namoczony ryż odlać z wody, podprażyć na łyżeczce masła z gałązką rozmarynu i imbirem. Zalać 3 szklankami wody i gotować aż cały się rozpadnie. Czosnek obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć odrobinę szparagi, dodać czosnek i sos sojowy. Zdjąć z ognia. Do miski wkładać 2 łyżki wazowe congee, wyłożyć szparagi, poszatkowany koper i posypać solą z kwiatami czarnego bzu.
Grzanki z młodym bobem i miodem
Składniki:
2 kromki gryczanego chleba
2 garście młodego bobu
świeżo mielony czarny pieprz
liście świeżej mięty
1 łyżka masła klarowanego
1 gałązka rozmarynu
sól wędzona
lejący miód z kwiatami czarnego bzu
Przygotowanie:
Bób umyć i wrzucić na chwilę do wrzątku. Wyjąć, ostudzić i obrać. Na patelni rozgrzać masło klarowane z rozmarynem i szczyptą soli wędzonej. Wrzucić na chwilę bób, doprawić pieprzem, przesmażyć szybko i wyłożyć go z patelni. Na tę samą patelnię położyć dwie kromki chleba i podsmażyć z obu stron. Na chrupiące grzanki wykładać bób, udekorować listkami mięty i polać złocistym miodem z kwiatami czarnego bzu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN