Warzyw królowa fasolka szparagowa! Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Warzyw królowa fasolka szparagowa! Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Fasolka szparagowa to niekwestionowana królowa warzyw. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował ją z sosem oraz z czosnkiem i parmezanem. Przyrządził także sznycle drobiowe z sałatką fasolową i kurkami oraz warzywna zapiekane pod beszamelem, a na deser - ciasto owsiane z brzoskwiniami. Wypróbuj te niezwykłe przepisy.

Fasolka z sosem

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej żółtej

Sos:

  • 120 g masła
  • 3 cebule szalotki
  • 50 g bułki tartej
  • łyżka nasion słonecznika
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować 3 litry wody z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Do gotującej się wody włożyć fasolkę i gotować około 10-15 minut. W tym czasie na maśle podsmażyć pokrojoną w piórka szalotkę. Gdy się zeszli, dodać bułkę tartą oraz słonecznik. Podprażyć całość przez kilka minut. Fasolkę odcedzić, ułożyć na talerzu i polać sosem.

Fasolka z czosnkiem i parmezanem

Fasolka z czosnkiem i parmezanem
Fasolka z czosnkiem i parmezanem
Fasolka z czosnkiem i parmezanem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 50 g miękkiego masła
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • 100 g tartego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Fasolkę umyć i osuszyć. Masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem oraz parmezanem. Fasolkę wysmarować otrzymaną pastą i ułożyć na płasko na dużej blaszce do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 15-20 minut, aż parmezan się przypiecze. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Źródło: Anita Walczewska/East News

Sznycle drobiowe z sałatką fasolową i kurkami

Składniki:

  • 600 g fileta z piersi indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • klarowane masło do smażenia

Sałatka:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka kaparów
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na grube plastry. Każdy z kawałków przekroić wzdłuż, lecz nie do końca tak, aby były połączone dolną częścią. Rozklepać bardzo cienko. Przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w rozbełtanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, aby była jeszcze lekko chrupiąca. Odcedzić i zahartować, aby zatrzymać gotowanie. Na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i kurki. Podsmażyć je kilka minut, dodać fasolkę i podsmażyć razem przez chwilę. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać ze śmietaną, kaparami, solą i pieprzem. Sznycle podawać z sałatką.

Warzywna zapiekane pod beszamelem

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • patison
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 300 g kurek
  • sól i pieprz

Beszamel:

  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • mleko
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj posiekaną cebulę, całe ząbki czosnku i pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Całość poddusić na wolnym ogniu. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Resztę warzyw pokrojonych w kostkę lub półkrążki podsmażyć na patelni i dodać do reszty warzyw. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dodać mleko i wymieszać, podgrzewać, aż wszystko się zagęści. Dodać kolejną porcję mleka, wymieszać i ponownie podgrzać, aż się zagęści. Pod koniec dodać posiekany pęczek koperku i wymieszać. Zapiekać przez 30 minut w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku.

Ciasto owsiane z brzoskwiniami

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 5-6 brzoskwiń

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać płatki, mąkę, cukier i zimne masło. Ciasto powinno nabrać konsystencji kruszonki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Tortownicę o średnicy około 25 cm wysmarować masłem. Dwie trzecie ciasta przełożyć na blaszkę i ugnieść rękami, tworząc równomierny spód. Blaszkę i resztę ciasta wstawić do lodówki na 30 minut. Brzoskwinie pokroić na ósemki i ułożyć równomiernie na cieście. Na górę pokruszyć resztę ciasta. Ciasto piec w piekarniku około 35 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości