Jaja przepiórcze są bardzo charakterystyczne i łatwo je rozpoznać. Ich skorupka pokryta jest brązowymi plamkami, a w dodatku są bardzo małe. Posiadają wiele wartości odżywczych, dlatego też stają się coraz bardziej popularne. Ile gotować jajka przepiórcze i przede wszystkim dlaczego warto je jeść?
Zdrowa dieta
Jajka przepiórcze – właściwości
Jajka przepiórcze charakteryzują się tym, że ich żółtko jest o wiele większe niż w przypadku jaj od kur. Dostarczają bardzo dużo pełnowartościowego białka, aminokwasów, np. metioniny, treoniny oraz witaminy A, B1, B2, B12. Jaja przepiórcze zawierają wiele minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, chrom, cynk, siarkę, miedź, sód i fosfor. Są o wiele zdrowsze od kurzych, przede wszystkim dlatego, że posiadają większą ilość zdrowych składników. W dodatku przepiórcze jaja są o wiele mniej kaloryczne od kurzych. Jedno jajo przepiórcze dostarcza około 160 kcal, a to od kury już 185 kcal. Zawierają one mniej tłuszczu i cholesterolu, więc mogą spożywać je osoby, które cierpią na choroby serca. Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych i anemii. Posiadają wiele właściwości przeciwzapalnych i wpływają korzystnie na włosy, wzmacniając je i nadając im wspaniały blask.
Jajka przepiórcze nie zawierają alergenów, dzięki czemu polecane są osobom, które nie mogą jeść jajek kurzych ze względu na uczulenie. Ich spożywanie poleca się przede wszystkim małym dzieciom – jest to doskonała alternatywa dla jaj kurzych, dlatego warto czasem urozmaicić menu malucha tymi niewielkimi jajkami.
Gotowanie jajek przepiórczych
Jajka przepiórcze posiadają jeszcze jedną zaletę – można przechowywać je znacznie dłużej niż jajka od kury. Jeśli trzymane będą w lodówce, to zachowają swoje walory odżywcze i smakowe do trzech miesięcy. Jak gotować jajka przepiórcze? Najpierw należy sprawdzić, czy jaja przepiórcze są świeże. Najbardziej popularną metodą jest tak zwana "próba wody", która polega na włożeniu jaja do naczynia napełnionego wodą. Sposób ten doskonale sprawdza się również w przypadku jaj kurzych. Stare i nienadające się do spożycia jajko będzie wypływać na powierzchnię, natomiast świeże osadzi się na dnie naczynia. Jeśli usadowi się na środku – jest średnio świeże, więc przed ugotowaniem należy powąchać zawartość skorupki. Przykry zapach oznaczać będzie oczywiście, że nie jest zdatne do spożycia.
Gotowanie jajek przepiórczych jest bardzo proste i znacznie szybsze niż gotowanie kurzych jaj. Należy je włożyć do wrzącej i lekko osolonej wody. Ile gotować jajka przepiórcze? Na miękko będzie to około minuta, na twardo – około trzech minut. Po ugotowaniu należy zalać je zimną wodą i odstawić na kilka minut, co pozwoli na łatwiejsze usunięcie skorupki. Tak krótki czas gotowania jaj przepiórczych to doskonała wiadomość dla wszystkich wielbicieli jajecznych śniadań – jedna lub trzy minuty wystarczą, aby cieszyć się smacznym, pożywnym i naprawdę szybkim posiłkiem.
Jajka przepiórcze – jajecznica
Jajka przepiórcze na twardo lub miękko to niejedyne sposoby na wydobycie ich smaku. Ciekawym pomysłem na jajka przepiórcze jest pyszna jajecznica, która może umilić niejeden rodzinny poranek. Sposób przyrządzenia jest bardzo podobny do jajecznicy z kurzych jaj.
Składniki (na 2 porcje):
- 12 jaj przepiórczych;
- szczypiorek do smaku;
- szczypta papryki ostrej;
- szczypta pieprzu czarnego mielonego;
- sól do smaku;
- łyżeczka masła do smażenia.
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i poczekaj, aż stopnieje. W międzyczasie do miseczki wbij wszystkie przepiórcze jaja i wymieszaj.
2. Dodaj paprykę, sól i pieprz. Wylej wszystko na patelnię i mieszaj.
3. Gotową jajecznicę wyłóż na talerz i udekoruj świeżym szczypiorkiem.
Inne przepisy na jajka przepiórcze
Idealnym pomysłem na kolację będzie sałatka z jajkami przepiórczymi. Jest bardzo smaczna i pożywna, z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie. Jaja przepiórcze są doskonałym źródłem białka, więc danie sprawdzi się nawet dla osób prowadzących zbilansowaną dietę. Składniki (na 2 porcje):
- garść sałaty rukoli;
- seler naciowy;
- 6 jaj przepiórczych;
- 15 dag sera pleśniowego;
- 15 dag boczku wędzonego;
- bułka;
- oliwa z oliwy;
- ocet winny;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka przepiórcze na twardo i obierz je ze skorupek.
2. Następnie bułkę pokrój w małe kromki, a boczek w paski i podsmaż go na oliwie. Kolejno zdejmij boczek i na tym samym tłuszczu usmaż bułkę na złoty kolor.
3. Rukolę umyj i osusz, ser pokrusz, a selera pokrój na kawałki. Następnie wszystkie składniki wymieszaj i połącz ze sobą.
4. Możesz udekorować je świeżymi ziołami lub pomidorkami koktajlowymi – podniosą one wartość odżywczą sałatki i sprawią, że będzie bardziej kolorowa i apetyczna.
Jajka przepiórcze – podsumowanie
Jajka przepiórcze posiadają wiele wartości odżywczych, szybko się je gotuje i są bardzo smaczne. Wydają się być idealnym rozwiązaniem dla alergików i osób z różnymi chorobami, które nie pozwalają na spożywanie jaj kurzych. Można przyrządzić z nich wiele potraw, które z pewnością zachwycą każdego domownika. Osoby, które poszukują kulinarnego urozmaicenia, z pewnością powinny sięgnąć po te niewielkich rozmiarów jajka.
Zobacz także:
- Na czym polega zdrowe odżywianie dzieci i dorosłych? Na co należy zwracać uwagę podczas robienia zakupów?
- Ta dziewczynka od urodzenia nie je białego cukru. Dziś ma 8 lat. "Jest taka słodka"
- Zdrowy przysmak prosto z bagien. Jak wykorzystać w kuchni owoce żurawiny?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: 5PH/Getty Images