Czy wysokoprzetworzone jedzenie uzależnia?
Badacze z University of Michigan i Virginia Tech, aby odpowiedzieć na to pytanie zestawili niezdrową żywność z paleniem papierosów. W tym celu skorzystali z opracowanych wiele lat temu kryteriów, które pozwalają określić, czy dana osoba jest uzależniona od tytoniu, czy też nie. Mówią one, że palacze odczuwają silną potrzebę zapalenia, do tego nie są w stanie zrezygnować z papierosa nawet wtedy, gdy ciężko chorują. Dodatkowo osoby uzależnione po zapaleniu odczuwają poprawę samopoczucia. Czują się silniejsze, lepsze oraz spokojniejsze.
Zdrowa dieta
Po dokładnym zbadaniu i przeanalizowaniu składu przetworzonej żywności naukowcy doszli do wniosku, że obecne w niej substancje dorównują szkodliwością tym, które obecne są właśnie w papierosach. Tym samym mogą wpływać na zachowanie, a także uzależniać. - Kiedy zdaliśmy sobie sprawę, że wyroby tytoniowe uzależniają, uświadomiliśmy sobie, że palenie nie jest tylko wyborem dla dorosłych, ale że ludzie uzależniają się i nie mogą przestać nawet wtedy, gdy naprawdę tego chcą. W przypadku przetworzonej żywności jest to szczególnie niepokojące – dodał prof. Ashley Gearhardt.
Jakie produkty uzależniają najmocniej?
Badacze wykazali, że największy uzależniający potencjał mają chipsy ziemniaczane, ciastka, lody oraz frytki. Jak podkreślili w swojej pracy, przemysł spożywczy jest pełen taniej i bezwartościowej żywności. Co gorsza, producenci tego rodzaju jedzenia swoją ofertę kierują głównie do młodych ludzi i dzieci. Taka dieta będzie miała - w przyszłości - ogromny wpływ na ich zdrowie, a także bardzo mocno obciąży system opieki zdrowotnej.
- Nadszedł czas, aby przestać myśleć o wysokoprzetworzonej żywności tak samo jak o żywności, ale jako o wysoce rafinowanych substancjach, które mogą uzależniać – podsumowali badacze.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ta dziewczynka od urodzenia nie je białego cukru. Dziś ma 8 lat. "Jest taka słodka"
- Zdrowy przysmak prosto z bagien. Jak wykorzystać w kuchni owoce żurawiny?
- Jak łatwo i szybko obrać owoce? Grzegorz Zawierucha podzielił się swoimi trikami
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: zdrowie.wprost.pl
Źródło zdjęcia głównego: d3sign/Getty Images