Produkty, które przyspieszają proces starzenia. Większość z nas ma je w kuchni

Produkty, które przyspieszają proces starzenia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Produkty i nawyki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu
Produkty i nawyki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Choć nie da się zatrzymać czasu, to można wpłynąć na to, by spowolnić jego oddziaływanie na ciało i skórę. Psychodietetyk Karolina Gruszecka wyjaśniła w Dzień Dobry TVN, czym jest "słodkie starzenie" oraz które produkty powodują szybki wzrost cukru, a potem insuliny.

Dieta wpływa na urodę

Młody wygląd i kondycja fizyczna zależą nie tylko od tego, czy uprawiamy sport. Istotnym elementem jest również zdrowa i zbilansowana dieta. Warto więc zwrócić uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach.

- Jest coś takiego, jak proces glikacji, tzw. słodkie starzenie się. Wyobraźmy sobie samochód, który coraz bardziej pokrywa rdza. Tak samo jest z naszym organizmem. Im częściej spożywamy żywność, która powoduje szybkie wyrzuty cukru i potem insuliny, tym szybciej się starzejemy. Chodzi o to, że dochodzi do rozkładu takich białek, jak kolagen i elastyna. W kontekście starzenia się nie mówimy tylko o skórze, zmarszczkach, ale o wszystkich procesach w naszym organizmie. Odżywianie wpływa na nasz wygląd wewnętrzny i zewnętrzny - powiedziała Karolina Gruszecka.

Żywność wysokoprzetworzona będzie sprzyjała produkcji wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia. Czy to oznacza, że całkowicie powinniśmy z nich zrezygnować?

- Są patenty, dzięki którym my jesteśmy w stanie spowolnić wyrzut insuliny. Ja jako dietetyk nie polecam białego pieczywa, nie tylko dlatego że jest bez większych wartości odżywczych, ale też ma amelopektyny, które jeszcze mocniej te wyrzuty cukru powodują. Dodatek sera, szynki, warzyw, czyli zdrowych tłuszczów, białka czy błonnika spowolni wyrzut cukru. Jeśli np. mamy zjeść czekoladę, to lepiej taką z orzechami - podkreśliła psychodietetyk.

Jak spowolnić proces starzenia?

Wafle ryżowe wydają się być dobrym i zdrowym zamiennikiem pieczywa. Czy rzeczywiście tak jest?

- Jako dietetyk nie uważam wafli ryżowych za jedzenie. Wafle mają bardzo niski indeks sytości. Są wyskoprzetworzone, mają wysoki indeks glikemiczny. Ale jeśli chcemy je zjeść, to zjedzmy np. z hummusem, który jest źródłem białka oraz z warzywami - wskazała ekspertka.

Spożywanie zdrowych tłuszczów będzie korzystnie wpływać na kondycję cery. - Nasza skóra potrzebuje tłuszczu. Nie bójmy się go. Przestrzegam przed jogurtami 0%, mlekiem odtłuszczonym. To nie jest naturalny produkt - powiedziała Gruszecka. - Kiedy nadużywamy soli, jest dużo gorsza synteza kolagenu. Sól, zbyt niskie spożycie wody i tłuszczu, będzie widać na skórze - powiedziała Gruszecka.

Alkohol to kolejny produkt, którego warto unikać. - Resweratrol to antyoksydant, który jest cenny w czerwonym winie, żeby dostarczyć go w ilościach terapeutycznych dla naszego organizmu, to musielibyśmy wypić jednorazowo ok. 7 litrów wina, przy założeniu, że jeszcze selekcjonujemy wino i wybieramy to najbardziej bogate w resweratrol. Dlatego przestańmy mówić, że wino jest zdrowe - podkreśliła psychodietetyk.

Żywność, która przyspiesza proces starzenia się organizmu:

  • cukier, sól
  • utwardzane tłuszcze (np. margaryna)
  • białe pieczywo
  • produkty smażone typu fast food
  • wafle ryżowe
  • orzeszki ziemne solone
  • alkohol
  • napoje energetyczne
  • płatki kukurydziane z mlekiem

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości