Kucharz przyrządził bukiet fasolek szparagowych w szynce długodojrzewającej, zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem śródziemnomorskim, a także pieczone udka kurczaka i ziemniaki, zupełnie jak z ogniska. Do każdej z potraw dodał inny rodzaj serka Arla Apetina.
Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej zielonej,
- 2 opakowania sera Arla Apetina z suszonymi pomidorami,
- 2 pomidory malinowe,
- świeża bazylia,
- melon galla - żółty,
- pieczywo rustykalne,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szybko przekładamy do zimnej wody, aby nie straciła swojego koloru. Składamy razem po 5-6 sztuk fasolki, owijamy plasterkami szynki niczym kokardą i obsmażamy na złoty kolor. Pomidory malinowe kroimy w kostkę. Łączymy z serem Arla Apetina z pomidorami suszonymi, świeżą bazylią i kostką z melona. Potem kromki pieczywa obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Smażone bukiety fasolek układamy na grzankach i układamy na nich naszą sałatkę z sera i pomidorów.
Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella
Składniki:
- kilogram ziemniaków młodych,
- kilka ziemniaków czerwonych i fioletowych,
- 200 g sera Arla Apetina mozzarella,
- 300 g szynki wieprzowej w kawałku,
- litr śmietanki 36%,
- 10 jajek,
- natka pietruszki,
- świeży tymianek,
- rozmaryn,
- sól, czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Każdy kolor osobno, gdyż fioletowy ziemniak może zafarbować pozostałe. Szynkę kroimy w kostkę i wysmażamy, tak jak na skwarki. Śmietankę łączymy z jajkami i serem Arla Apetina mozzarella, a następnie sowicie doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy do tego przesmażoną szynkę. Na koniec posypujemy posiekanymi ziołami. Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy ziemniaki, mieszamy dokładnie i przekładamy wszystko do formy do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 50 minut. Przed podaniem wierzch posypujemy serem Arla Apetina mozzarella i skwarkami z szynki.
Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska
Składniki:
- 5 udek z kurczaka,
- 2 opakowania sera Arla Apetina w zalewie,
- 20 małych, młodych ziemniaków,
- 100 g masła,
- łyżka mąki,
- łyżka soli,
- 2 cebule,
- kilka pieczarek,
- tymianek,
- natka pietruszki,
- świeże liście laurowe,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
Ser Arla Apetina rozgniatamy i łączymy z masłem, skórką z cytryny i tymiankiem. Potem dodajemy sporą ilość czarnego pieprzu. Powstałym farszem wypełniamy udka kurczaka pod skórą. Następnie mąkę mieszamy z solą. Ziemniaki dokładnie myjemy i mokre obtaczamy w mieszance z soli i mąki. Później układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Kurczaka posypujemy resztą mieszanki, układamy w naczyniu do pieczenia, obkładamy cebulą, pieczarkami oraz liśćmi laurowymi. Pieczarki i cebulę skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia tam, gdzie są już ziemniaki.
Zobacz także:
- Fasolkowe love, czyli kuchnia z fasolką szparagową w roli głównej!
- Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem – jak ją przyrządzić?
- Kurczak pieczony na ryżu sprawdzi się jako pyszny obiad
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN