Materiał promocyjny

Obiad w stylu śródziemnomorskim. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na serowe dania

Obiad w stylu śródziemnomorskim. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na serowe dania
Wakacyjne smaki ze śródziemnomorskim serem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser śródziemnomorski to składnik, który warto wykorzystać w swojej kuchni. Doda każdej potrawie wyjątkowego smaku i charakteru. Dzięki niemu stworzysz obiad, który pokocha twoja rodzina. Możesz też zaprosić na degustację przyjaciół. Wypróbuj przepisy Andrzeja Polana, na dania mięsno-warzywne z serkiem śródziemnomorskim, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził bukiet fasolek szparagowych w szynce długodojrzewającej, zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem śródziemnomorskim, a także pieczone udka kurczaka i ziemniaki, zupełnie jak z ogniska. Do każdej z potraw dodał inny rodzaj serka Arla Apetina.

Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką

Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką
Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką
Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej zielonej,
  • 2 opakowania sera Arla Apetina z suszonymi pomidorami,
  • 2 pomidory malinowe,
  • świeża bazylia,
  • melon galla - żółty,
  • pieczywo rustykalne,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szybko przekładamy do zimnej wody, aby nie straciła swojego koloru. Składamy razem po 5-6 sztuk fasolki, owijamy plasterkami szynki niczym kokardą i obsmażamy na złoty kolor. Pomidory malinowe kroimy w kostkę. Łączymy z serem Arla Apetina z pomidorami suszonymi, świeżą bazylią i kostką z melona. Potem kromki pieczywa obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Smażone bukiety fasolek układamy na grzankach i układamy na nich naszą sałatkę z sera i pomidorów.

Bukiety fasolek
Bukiety fasolek
Bukiety fasolek
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella

Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella
Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella
Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • kilogram ziemniaków młodych,
  • kilka ziemniaków czerwonych i fioletowych,
  • 200 g sera Arla Apetina mozzarella,
  • 300 g szynki wieprzowej w kawałku,
  • litr śmietanki 36%,
  • 10 jajek,
  • natka pietruszki,
  • świeży tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól, czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Każdy kolor osobno, gdyż fioletowy ziemniak może zafarbować pozostałe. Szynkę kroimy w kostkę i wysmażamy, tak jak na skwarki. Śmietankę łączymy z jajkami i serem Arla Apetina mozzarella, a następnie sowicie doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy do tego przesmażoną szynkę. Na koniec posypujemy posiekanymi ziołami. Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy ziemniaki, mieszamy dokładnie i przekładamy wszystko do formy do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 50 minut. Przed podaniem wierzch posypujemy serem Arla Apetina mozzarella i skwarkami z szynki.

Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska

Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska
Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska
Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka,
  • 2 opakowania sera Arla Apetina w zalewie,
  • 20 małych, młodych ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • łyżka mąki,
  • łyżka soli,
  • 2 cebule,
  • kilka pieczarek,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • świeże liście laurowe,
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

Ser Arla Apetina rozgniatamy i łączymy z masłem, skórką z cytryny i tymiankiem. Potem dodajemy sporą ilość czarnego pieprzu. Powstałym farszem wypełniamy udka kurczaka pod skórą. Następnie mąkę mieszamy z solą. Ziemniaki dokładnie myjemy i mokre obtaczamy w mieszance z soli i mąki. Później układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Kurczaka posypujemy resztą mieszanki, układamy w naczyniu do pieczenia, obkładamy cebulą, pieczarkami oraz liśćmi laurowymi. Pieczarki i cebulę skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia tam, gdzie są już ziemniaki. 

Ziemniaczki jak z ogniska
Ziemniaczki jak z ogniska
Ziemniaczki jak z ogniska
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości