Materiał promocyjny

Obiad w stylu śródziemnomorskim. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na serowe dania

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN.
Wakacyjne smaki ze śródziemnomorskim serem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser śródziemnomorski to składnik, który warto wykorzystać w swojej kuchni. Doda każdej potrawie wyjątkowego smaku i charakteru. Dzięki niemu stworzysz obiad, który pokocha twoja rodzina. Możesz też zaprosić na degustację przyjaciół. Wypróbuj przepisy Andrzeja Polana, na dania mięsno-warzywne z serkiem śródziemnomorskim, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził bukiet fasolek szparagowych w szynce długodojrzewającej, zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem śródziemnomorskim, a także pieczone udka kurczaka i ziemniaki, zupełnie jak z ogniska. Do każdej z potraw dodał inny rodzaj serka Arla Apetina.

Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką

Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką
Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką
Bukiety fasolek w szynce dojrzewającej, z sałatką z serem Arla Apetina, z pomidorami i grzanką
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej zielonej,
    • 2 opakowania sera Arla Apetina z suszonymi pomidorami,
      • 2 pomidory malinowe,
        • świeża bazylia,
          • melon galla - żółty,
            • pieczywo rustykalne,
              • masło klarowane do smażenia.

                Sposób przygotowania:

                Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szybko przekładamy do zimnej wody, aby nie straciła swojego koloru. Składamy razem po 5-6 sztuk fasolki, owijamy plasterkami szynki niczym kokardą i obsmażamy na złoty kolor. Pomidory malinowe kroimy w kostkę. Łączymy z serem Arla Apetina z pomidorami suszonymi, świeżą bazylią i kostką z melona. Potem kromki pieczywa obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Smażone bukiety fasolek układamy na grzankach i układamy na nich naszą sałatkę z sera i pomidorów.

                Bukiety fasolek
                Bukiety fasolek
                Bukiety fasolek
                Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella

                Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella
                Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella
                Zapiekanka ziemniaczana - tysiąc plasterków z szynką i serem Arla Apetina mozzarella
                Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                Składniki:

                • kilogram ziemniaków młodych,
                  • kilka ziemniaków czerwonych i fioletowych,
                    • 200 g sera Arla Apetina mozzarella,
                      • 300 g szynki wieprzowej w kawałku,
                        • litr śmietanki 36%,
                          • 10 jajek,
                            • natka pietruszki,
                              • świeży tymianek,
                                • rozmaryn,
                                  • sól, czarny pieprz.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Każdy kolor osobno, gdyż fioletowy ziemniak może zafarbować pozostałe. Szynkę kroimy w kostkę i wysmażamy, tak jak na skwarki. Śmietankę łączymy z jajkami i serem Arla Apetina mozzarella, a następnie sowicie doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy do tego przesmażoną szynkę. Na koniec posypujemy posiekanymi ziołami. Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy ziemniaki, mieszamy dokładnie i przekładamy wszystko do formy do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 50 minut. Przed podaniem wierzch posypujemy serem Arla Apetina mozzarella i skwarkami z szynki.

                                    Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska

                                    Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska
                                    Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska
                                    Kurczak pieczony i ziemniaki jak z ogniska
                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                    Składniki:

                                    • 5 udek z kurczaka,
                                      • 2 opakowania sera Arla Apetina w zalewie,
                                        • 20 małych, młodych ziemniaków,
                                          • 100 g masła,
                                            • łyżka mąki,
                                              • łyżka soli,
                                                • 2 cebule,
                                                  • kilka pieczarek,
                                                    • tymianek,
                                                      • natka pietruszki,
                                                        • świeże liście laurowe,
                                                          • olej rzepakowy.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Ser Arla Apetina rozgniatamy i łączymy z masłem, skórką z cytryny i tymiankiem. Potem dodajemy sporą ilość czarnego pieprzu. Powstałym farszem wypełniamy udka kurczaka pod skórą. Następnie mąkę mieszamy z solą. Ziemniaki dokładnie myjemy i mokre obtaczamy w mieszance z soli i mąki. Później układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Kurczaka posypujemy resztą mieszanki, układamy w naczyniu do pieczenia, obkładamy cebulą, pieczarkami oraz liśćmi laurowymi. Pieczarki i cebulę skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia tam, gdzie są już ziemniaki. 

                                                            Ziemniaczki jak z ogniska
                                                            Ziemniaczki jak z ogniska
                                                            Ziemniaczki jak z ogniska
                                                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                            Zobacz także:

                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości