Wypróbuj sprawdzone przepisy obiadowe na kluski na słodko, schabowe i dodatki według Tomasza Strzelczyka

Wypróbuj sprawdzone przepisy obiadowe na kluski na słodko, schabowe i dodatki według Tomasza Strzelczyka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszny obiad od Tomka Strzelczyka
Pyszny obiad od Tomka Strzelczyka
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Strzelczyk przygotował tradycyjne polskie obiady. Idealne na lato i nie tylko - to sprawdzone przepisy na kluski na słodko, schabowego XXL i pyszne dodatki, czyli sałatkę z ziemniakami i zupę ze szparagów.

Kluski na słodko

Kluski na słodko
Kluski na słodko
Kluski na słodko
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 750 g półtłustego twarogu,
    • 300 ml kwaśnej śmietany 18%,
      • 150 g kaszy manny,
        • 3 jaja,
          • 2 łyżki cukru.

            Składniki na sos:

            • 5-6 łyżek śmietany,
              • cukier waniliowy,
                • kilka listków mięty,
                  • łyżka cukru,
                    • borówki.

                      Sposób przygotowania:

                      Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W misce ucieramy twaróg z cukrem i żółtkami. Dodajemy kaszę i miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie wszystko łączymy. Kluski kładziemy łyżką na wrzącą wodę i gotujemy około 3 min. Podajemy polane sosem i posypane borówką lub jagodami.

                      Schabowy XXL

                      Schabowy XXL
                      Schabowy XXL
                      Schabowy XXL
                      Źródło: Ola Skowron/East News

                      Składniki:

                      • 1-1,5 kg schabu bez kości w całości,
                        • 350 g panierki panko,
                          • 8 jaj,
                            • parmezan,
                              • mąka pszenna,
                                • 30 ml mleko,
                                  • sól, czarny pieprz,
                                    • 3 sery buratta,
                                      • paczka rukoli.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Schab podzielić na kotlety. Cięcie na motylka i rozbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Jaja rozmącić z dodatkiem mleka. Kotlety panierować najpierw w mące i jajkach, a następnie panierce panko lub bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu.

                                        Sałatka do wszystkiego z zapiekanych młodych ziemniaków

                                        Sałatka do wszystkiego z zapiekanych młodych ziemniaków
                                        Sałatka do wszystkiego z zapiekanych młodych ziemniaków
                                        Sałatka do wszystkiego z zapiekanych młodych ziemniaków
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Składniki:

                                        • 1 kg młodych niewielkich ziemniaków,
                                          • 2 ogórki sałatkowe,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • 250 g jogurt grecki lub typu greckiego,
                                                • 50 ml oliwy,
                                                  • pęczek koperku,
                                                    • lubczyk,
                                                      • łyżeczka czerwonej papryki,
                                                        • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatki chili,
                                                          • sól, pieprz do smaku.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Ziemniaki pokroić na mniejsze części i ugotować do miękkości, wyłożyć na blachę przyprawić i zrumienić w piekarniku. Ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przesypać szczyptą soli i odstawić na 10 min. Do jogurtu wetrzeć czosnek, dodać posiekany koperek z lubczykiem, na koniec dodać odciśnięte ogórki i oliwę. Przestygnięte ziemniaki dodać do sosu i przyprawić do smaku.

                                                            Surówka z młodej kapusty

                                                            Surówka z młodej kapusty
                                                            Surówka z młodej kapusty
                                                            Surówka z młodej kapusty
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Składniki:

                                                            • główka wczesnej kapusty,
                                                              • 2 czerwone cebule,
                                                                • 4 kiszone ogórki,
                                                                  • pęczek koperku,
                                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                                      • 3 łyżki majonezu,
                                                                        • 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
                                                                          • sól, pieprz do smaku,
                                                                            • ewentualnie łyżeczka miodu.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, ogórki w skośnie półplasterki i wymieszać w misce. Czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę i dodać do majonezu połączonego z musztardą, koperkiem i przyprawami. Powstały sos połączyć z resztą składników.

                                                                              Zupa szparagowa

                                                                              Zupa szparagowa
                                                                              Zupa szparagowa
                                                                              Zupa szparagowa
                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 l wody,
                                                                                • 1/2 l bulionu warzywnego,
                                                                                  • 2 pęczki szparagów,
                                                                                    • 5 młodych ziemniaków,
                                                                                      • 2 marchewki młode,
                                                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                                                          • śmietanka 30% UHT,
                                                                                            • pęczek koperku, szczypiorek,
                                                                                              • ser twaróg półtłusty,
                                                                                                • masło.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  W garnku podsmażamy ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, dodać czosnek i zalać bulionem i wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Ze szparagów odłamujemy twarde części i odcinamy główki które należy zachować Gdy ziemniaki są gotowe, dodajemy szparagi. Przyprawiamy i zabielamy śmietanką. Na koniec dodajemy główki od szparagów i gotujemy około 2 min.

                                                                                                  Do zupy dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Podajemy z niewielką ilością twarogu.

                                                                                                  Schabowy z ziemniaczkami
                                                                                                  Schabowy z ziemniaczkami
                                                                                                  Schabowy z ziemniaczkami
                                                                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                  Źródło: Tomasz Strzelczyk

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości