Kluski na słodko
Składniki:
- 750 g półtłustego twarogu,
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 150 g kaszy manny,
- 3 jaja,
- 2 łyżki cukru.
Składniki na sos:
- 5-6 łyżek śmietany,
- cukier waniliowy,
- kilka listków mięty,
- łyżka cukru,
- borówki.
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W misce ucieramy twaróg z cukrem i żółtkami. Dodajemy kaszę i miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie wszystko łączymy. Kluski kładziemy łyżką na wrzącą wodę i gotujemy około 3 min. Podajemy polane sosem i posypane borówką lub jagodami.
Schabowy XXL
Składniki:
- 1-1,5 kg schabu bez kości w całości,
- 350 g panierki panko,
- 8 jaj,
- parmezan,
- mąka pszenna,
- 30 ml mleko,
- sól, czarny pieprz,
- 3 sery buratta,
- paczka rukoli.
Sposób przygotowania:
Schab podzielić na kotlety. Cięcie na motylka i rozbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Jaja rozmącić z dodatkiem mleka. Kotlety panierować najpierw w mące i jajkach, a następnie panierce panko lub bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Sałatka do wszystkiego z zapiekanych młodych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg młodych niewielkich ziemniaków,
- 2 ogórki sałatkowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 g jogurt grecki lub typu greckiego,
- 50 ml oliwy,
- pęczek koperku,
- lubczyk,
- łyżeczka czerwonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatki chili,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić na mniejsze części i ugotować do miękkości, wyłożyć na blachę przyprawić i zrumienić w piekarniku. Ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przesypać szczyptą soli i odstawić na 10 min. Do jogurtu wetrzeć czosnek, dodać posiekany koperek z lubczykiem, na koniec dodać odciśnięte ogórki i oliwę. Przestygnięte ziemniaki dodać do sosu i przyprawić do smaku.
Surówka z młodej kapusty
Składniki:
- główka wczesnej kapusty,
- 2 czerwone cebule,
- 4 kiszone ogórki,
- pęczek koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
- sól, pieprz do smaku,
- ewentualnie łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, ogórki w skośnie półplasterki i wymieszać w misce. Czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę i dodać do majonezu połączonego z musztardą, koperkiem i przyprawami. Powstały sos połączyć z resztą składników.
Zupa szparagowa
Składniki:
- 1 l wody,
- 1/2 l bulionu warzywnego,
- 2 pęczki szparagów,
- 5 młodych ziemniaków,
- 2 marchewki młode,
- 2 ząbki czosnku,
- śmietanka 30% UHT,
- pęczek koperku, szczypiorek,
- ser twaróg półtłusty,
- masło.
Sposób przygotowania:
W garnku podsmażamy ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, dodać czosnek i zalać bulionem i wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Ze szparagów odłamujemy twarde części i odcinamy główki które należy zachować Gdy ziemniaki są gotowe, dodajemy szparagi. Przyprawiamy i zabielamy śmietanką. Na koniec dodajemy główki od szparagów i gotujemy około 2 min.
Do zupy dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Podajemy z niewielką ilością twarogu.
Zobacz także:
- Kotlet schabowy po lubelsku - przepis
- Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Tradycyjny kotlet w nowym wydaniu, czyli schab po królewsku z pieczarkami
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News