Schab po królewsku nie zawsze musi smakować tak samo. Przed smażeniem można go zamarynować. Poza pieczarkami, można go przygotować z innymi dodatkami, np. pomidorami lub papryką.
Schab po królewsku – danie inne niż zawsze
Kotlet schabowy to przysmak, który większość z nas dobrze zna. Pojawia się w menu wielu polskich rodzin. Nie powinno to dziwić, jest bowiem daniem prostym, mocno zakorzenionym w naszej tradycji. Z drugiej strony, smak schabowego przygotowywanego zawsze według jednego przepisu może się znudzić. Dlatego warto czasami spróbować czegoś nowego.
Sposobem na urozmaicenie typowego polskiego kotleta jest przygotowanie schabowego po królewsku z pieczarkami. Poza grzybami można użyć również innych dodatków, takich jak warzywa (np. cebulę, paprykę) oraz ser. Niektórzy przed smażeniem marynują kotlet, np. w musztardzie wymieszanej z miodem. W takiej postaci schab jest w stanie zaspokoić kubki smakowe największych smakoszy i miłośników polskiej kuchni.
Schab po królewsku to propozycja na obiad. Sprawdzi się też na imprezie, ponieważ można go przygotować dzień wcześniej i dopiero przed podaniem zapiec w piekarniku. Podaje się go samodzielnie, bez żadnych dodatków lub w towarzystwie ziemniaków i kapusty kiszonej.
Jakie mięso na schab po królewsku?
Schab po królewsku będzie smakował wyśmienicie, jeśli przygotujemy go z najlepszej jakości mięsa – nieskazitelnego i jednolicie różowego. Warto wybierać mięso z młodych świń, pozbawione błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie smażenia tego rodzaju pozostałości nie będą miały szansy zmięknąć.
Jeśli chodzi o kupno schabu z kością lub bez, zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że schab z kością smakuje najlepiej. Sugerują, że kość ma pozytywny wpływ na soczystość mięsa. Inni twierdzą, że wybór schabu z takim dodatkiem nie jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze, kość odstaje, podnosi mięso z jednej strony i sprawia, że w niektórych miejscach jest bardziej wysmażone. Problem znika dopiero wtedy, gdy mięso smażone jest w głębokim tłuszczu. Po drugie, kość przewodzi ciepło, co powoduje, że mięso z nią sąsiadujące jest bardziej wysmażone od reszty kotleta.
Jakie grzyby do schabu po królewsku?
Aby schab po królewsku mógł się udać, należy wybrać świeże pieczarki, które rozpoznaje się po mocnym i zamkniętym kapeluszu. Lepiej nie kupować grzybów z wyraźnymi plamami, te bowiem mogą być nieświeże i sprawić, że przygotowywane danie będzie miało nieodpowiedni smak i aromat. Złą decyzją będzie również wybór pieczarek potłuczonych lub z miękkim kapeluszem.
Warto zaznaczyć, że w polskich sklepach dostępne są zarówno brązowe, jak i białe pieczarki. To najbardziej znane gatunki, które różnią się smakiem. Jest on wyraźniejszy w ciemniejszych grzybach. Poza tym brązowe pieczarki są mniej wrażliwe na stłuczenia.
Schab po królewsku z pieczarkami – przepis
Składniki potrzebne do przygotowania schabu po królewsku dla 2 osób:
- 2 plastry schabu
- 130 g pieczarek
- 80 g startego sera żółtego
- pół cebuli
- 1 jajko
- 1-2 pomidory
- bułka tarta do panierki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Przygotowanie schabu po królewsku:
- Kotlety rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
- Schab obtoczyć w jajku i bułce tartej.
- Na patelnię wlać olej, gdy tłuszcz się rozgrzeje, usmażyć na nim mięso, równomiernie z obu stron.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki.
- Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Schabowe przykryć grzybami, cebulą, pomidorami i serem.
- Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180℃. Schab piec tak długo, aż ser się roztopi.
Schab po królewsku w marynacie i z pieczarkami – przepis
Do przygotowania dania dla 2 osób potrzebne są następujące składniki:
- 2 plastry schabu
- 100 g pieczarek
- 80 g sera żółtego
- pół cebuli
- pół papryki czerwonej
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki musztardy
- jajko i bułka tarta do panierki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Schab umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem.
- Kotlety oprószyć solą oraz pieprzem.
- Mięso posmarować z obu stron marynatą przygotowaną z musztardy wymieszanej z miodem.
- Naczynie z mięsem wstawić do lodówki na całą noc.
- Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, pieczarki pokroić w plasterki.
- Z papryki wyjąć gniazdo nasienne i pokroić ją w paski.
- Schab obtoczyć w jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.
- Na osobną patelnię wlać odrobinę oleju i dodać cebulę.
- Po minucie dołożyć pieczarki, po kolejnych 3 minutach dodać paprykę.
- Warzywa i grzyby smażyć tak długo, aż zmiękną.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety.
- Na mięso nałożyć pieczarki z cebulą i papryką.
- Danie przykryć startym serem.
- Naczynie ze schabem po królewsku włożyć do nagrzanego do 180℃ piekarnika.
- Roztopiony ser oznacza, że kotlety są gotowe.
Zobacz też inne pomysły na schab:
Jak przygotować schab po bałkańsku? Przepis, który warto wypróbować
Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha
Zobacz video: Tradycyjny schab
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto