Kotlety z kaszy gryczanej – przepisy pełne smaku. Jak przygotować pyszne kotleciki z gryki?

kotlety z kaszy gryczanej
minadezhda/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Kotlety z kaszy gryczanej to pożywny posiłek dla całej rodziny. Są ciekawym urozmaiceniem codziennego menu i stanowią doskonałą alternatywę do typowych, mięsnych obiadów. Mogą jednak przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Jakie są najsmaczniejsze i najpopularniejsze przepisy na kotlety z kaszy gryczanej?

Kasza gryczana jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. To niezwykle zdrowy i sycący produkt, który można łączyć z ciekawymi dodatkami. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, pieczarek, jajek lub marchewki to dania, które potrafią zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Przepis na fit kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem jest niezwykle prosty. Danie to nosi nazwę hreczniaki i pochodzi z Kresów. To doskonała propozycja dla osób, które lubią lekkie potrawy. Kotlety z kaszy gryczanej fit z pewnością spełnią ich oczekiwania.

Składniki (na ok. 8–10 porcji):

  • 100 g kaszy gryczanej
    • 150–200 g twarogu
      • 1 cebula
        • 2 jajka
          • 2–3 ząbki czosnku
            • 4 łyżki bułki tartej lub otrębów
              • posiekany świeży koperek, mięta i natka pietruszki
                • sól i pieprz do smaku
                  • olej do smażenia

                    Przygotowanie:

                    1. Ugotuj kaszę gryczaną według wytycznych podanych na opakowaniu. Ostudź ją i przesyp do miseczki.
                      1. Drobno pokrój cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek i posiekaj zieleninę.
                        1. Do miski z kaszą dodaj pokruszony twaróg, cebulę i czosnek. Na końcu wbij jajka i dopraw przyprawami. Dokładnie rozgnieć wszystko widelcem i wymieszaj.
                          1. Uformuj kotlety z kaszy gryczanej i sera twarogowego, a następnie obtocz je w bułce tartej lub w otrębach.
                            1. Rozgrzej na patelni olej i wyłóż kotlety z kaszy gryczanej z białym serem. Smaż je, aż uzyskają złotobrązowy kolor.

                              Z tych samych składników można też przygotować pieczone kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Zamiast smażyć je na patelni, wystarczy rozłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i umieścić w rozgrzanym do 180℃ piekarniku. Czas pieczenia dania to 30 minut. Tak przyrządzone kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne.

                              Co ciekawe, hreczniaki to także kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. W tym wypadku przepis wymaga jedynie drobnej modyfikacji. Zamiast twarogu należy użyć 300 g mięsa mielonego.

                              Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

                              Kolejny ciekawy przepis na kotlety z kaszy gryczanej wymaga użycia grzybów.

                              Składniki (na ok. 8–10 porcji) :

                              • 100 g kaszy gryczanej
                                • 250 g pieczarek
                                  • 2 cebule
                                    • 2 jajka
                                      • 2–3 ząbki czosnku
                                        • 2 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
                                          • 4 łyżki bułki tartej
                                            • szczypta przypraw: świeży lub suszony majeranek, bazylia i szczypiorek
                                              • sól i pieprz do smaku
                                                • olej do smażenia

                                                  Przygotowanie:

                                                  1. Ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu, a potem odstaw do przestygnięcia.
                                                    1. Umyj pieczarki i pokrój je w kostkę. Pokrój też drobno cebulę.
                                                      1. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu, a następnie usmaż cebulę i pieczarki. Gdy z grzybów odparuje cała woda, a wszystkie składniki się zarumienią, odstaw je do wystygnięcia.
                                                        1. Wymieszaj ze sobą kaszę, pieczarki i cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 jajka. Na koniec dopraw wszystko przyprawami i jeszcze raz wymieszaj.
                                                          1. Z uzyskanej masy przygotuj kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami. Uformowane kuleczki obtocz w bułce tartej.
                                                            1. Rozgrzej na patelni tłuszcz i smaż kotleciki, aż się zarumienią.

                                                              Powyższy przepis można nieco zmodyfikować i uzyskać kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i pieczarkami. Do masy na kotleciki wystarczy dodać 80 g startego sera.

                                                              Kotlety z kaszy gryczanej i jajek

                                                              Smaczne i zdrowe kotlety z kaszy gryczanej można też przygotować z użyciem jajek na twardo.

                                                              Składniki (na ok. 8–10 porcji):

                                                              • 100 g kaszy gryczanej
                                                                • 4 jajka ugotowane na twardo
                                                                  • 5 łyżek bułki tartej
                                                                    • zioła do smaku: majeranek, natka pietruszki, szczypiorek
                                                                      • szczypta soli i pieprzu
                                                                        • olej do smażenia.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Przygotuj kaszę gryczaną według wskazówek podanych na opakowaniu, a następnie ostudź ją.
                                                                            1. Ugotuj 4 jajka na twardo.
                                                                              1. Do kaszy gryczanej dodaj posiekane jajka na twardo, a następnie wbij 1 surowe jajko, dodaj 1 łyżkę bułki tartej i dopraw wszystko do smaku, a następnie wymieszaj.
                                                                                1. Uformuj kotlety z kaszy gryczanej z jajkami , obtocz w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania rumianej barwy.

                                                                                  Kotlety z kaszy gryczanej – wegańskie wariacje na temat dania

                                                                                  Interesującą propozycją są też wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i marchewki.

                                                                                  Składniki (na ok. 8–10 porcji):

                                                                                  • 100 g kaszy gryczanej
                                                                                    • 3 marchewki
                                                                                      • 1 czerwona cebula
                                                                                        • 4 łyżki mąki kukurydzianej
                                                                                          • szczypta przypraw, np. kolendry, majeranku, mięty
                                                                                            • sól i pieprz do smaku
                                                                                              • olej do smażenia

                                                                                                Przygotowanie :

                                                                                                1. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu i ostudź.
                                                                                                  1. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na patelni.
                                                                                                    1. Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce.
                                                                                                      1. Połącz ze sobą kaszę, cebulą i marchewkę, a następnie dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj.
                                                                                                        1. Ulep wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i obtocz je w mące kukurydzianej. Następnie rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotleciki aż się zarumienią.

                                                                                                          W podobny sposób można przyrządzić kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy. Zamiast marchewki należy po prostu dodać 100 g ugotowanej rośliny strączkowej.

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Warto jeść kaszę gryczaną! Cegielska wyjaśnia dlaczego

                                                                                                          Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży. Jaką kaszę wybrać?

                                                                                                          Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli

                                                                                                          Zobacz video: Kuchnia. Kasza gryczana – najlepsza przekąska

                                                                                                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości