Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Chłodnik z pieczonego kalafiora z palonym masłem i bułką z serem
Składniki:
- kalafior,
- 200 g masła,
- 1 l kefiru,
- 2 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz czarny,
- kostki lodu,
- bułka poznańska,
- 2 jajka,
- 100 g tartego sera bursztyn lub parmezanu,
- 100 g bułki tartej,
- 100 g mielonych orzechów włoskich,
- masło klarowane,
- rukiew wodna.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i polewamy jego połową naszego kalafiora. Posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia. Temperatura 190 stopni czas około 20 minut, wszystko zależy oczywiście od wielkości kalafiora. Upieczonego na złoty kolor miksujemy na puree. Łączymy z kefirem, dodajemy majonez do smaku, sól, pieprz i cukier. Pozostałe masło palimy, brzmi strasznie, ale masło po paleniu będzie miało ładny orzechowy zapach i kolor. Miksując nasz chłodnik, dodajemy masło i chłodnik niczym kalafior z masłem gotowy.
Bułkę kroimy w kwadraty 2-3 cm, obtaczamy w jajku, a następnie w wymieszanej bułce tartej, serze tartym i orzechach. Smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym. Dekorujemy rukwią wodną.
Chłodnik "ja ci tu dam" z papryki pieczonej, jabłek i pomidorów; młody ziemniak ze skwarkami z białej kiełbasy i twarogiem solankowym
Składniki:
- 500 ml kefiru,
- 500 ml śmietany 18%,
- 4 czerwone papryki,
- 2 czerwone, ostre papryki,
- 4 jabłka polskie,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz czarny,
- estragon,
- ocet jabłkowy,
- kostki lodu,
- 1 kg ziemniaków,
- 6 białych, surowych kiełbas,
- twaróg solankowy,
- koperek.
Sposób przygotowania:
Papryki, jabłka pozbawiamy nasion, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, dodajemy pomidory i skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem czarnym i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni, czas około 20 minut. Papryki po upieczeniu pozbawiamy skórki, tak przygotowane wrzucamy do blendera, dodajemy jabłka pieczone, pomidory i miksujemy na puree. Zimne puree warzywne łączymy ze śmietaną, kefirem, doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym oraz dodajemy estragon. Schładzamy w lodówce albo na szybko dodajemy kostki lodu.
Ziemniaki gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Kiełbasę pozbawiamy osłonek i na patelni przesmażamy na rozgrzanym oleju na złote skwarki. Skwarkami i rozkruszonym twarogiem posypujemy ziemniaki i posypujemy koprem.
Chłodnik najszybszy na świecie do zrobienia z plackami ziemniaczanymi
Składniki na chłodnik:
- 500 g ogórków gruntowych,
- garść szpinaku,
- koper,
- 1 l kefiru,
- musztarda do smaku,
- miód do smaku,
- sól i pieprz.
Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa,
- olej rzepakowy do smażenia,
- szczypiorek,
- koper,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na chłodnik wrzucamy do blendera, miksujemy na gładko, doprawiamy i gotowe.
Ziemniaki ścieramy na małym oczku, wrzucamy na sito i odcedzamy. Odciśnięte łączymy ze skrobią z dna naczynia, gdzie spływał sok z ziemniaków, dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Zobacz także:
- Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie
- Katarzyna Bosacka podała przepis na błyskawiczny chłodnik. "Gotowy w 5 minut"
- Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News