Na taki upał najlepszy jest chłodnik. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Na taki upał najlepszy jest chłodnik. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
Kiedy żar leje się z nieba? Chłodnik!
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Szykuje się upalny dzień, to nie czas na gorące potrawy. Z tą myślą w kuchni Dzień Dobry TVN prezentujemy najlepsze sposoby na chłodniki. Poznajcie przepisy Andrzeja Polana na unowocześnione zupy na zimno, które zachwycą podniebienia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Rozgrzewające dania kuchni meksykańskiej idealne na zimowe dni. Wypróbuj przepisy Adriana "Foxxa" Owsianika
Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Chłodnik z pieczonego kalafiora z palonym masłem i bułką z serem

Składniki:

  • kalafior,
    • 200 g masła,
      • 1 l kefiru,
        • 2 łyżki majonezu,
          • sól,
            • pieprz czarny,
              • kostki lodu,
                • bułka poznańska,
                  • 2 jajka,
                    • 100 g tartego sera bursztyn lub parmezanu,
                      • 100 g bułki tartej,
                        • 100 g mielonych orzechów włoskich,
                          • masło klarowane,
                            • rukiew wodna.
                              Chłodnik z pieczonego kalafiora z palonym masłem i bułką z serem
                              Chłodnik z pieczonego kalafiora z palonym masłem i bułką z serem
                              Chłodnik z pieczonego kalafiora z palonym masłem i bułką z serem
                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                              Sposób przygotowania:

                              Masło rozpuszczamy i polewamy jego połową naszego kalafiora. Posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia. Temperatura 190 stopni czas około 20 minut, wszystko zależy oczywiście od wielkości kalafiora. Upieczonego na złoty kolor miksujemy na puree. Łączymy z kefirem, dodajemy majonez do smaku, sól, pieprz i cukier. Pozostałe masło palimy, brzmi strasznie, ale masło po paleniu będzie miało ładny orzechowy zapach i kolor. Miksując nasz chłodnik, dodajemy masło i chłodnik niczym kalafior z masłem gotowy.

                              Bułkę kroimy w kwadraty 2-3 cm, obtaczamy w jajku, a następnie w wymieszanej bułce tartej, serze tartym i orzechach. Smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym. Dekorujemy rukwią wodną.

                              Chłodnik "ja ci tu dam" z papryki pieczonej, jabłek i pomidorów; młody ziemniak ze skwarkami z białej kiełbasy i twarogiem solankowym

                              Chłodnik "ja ci tu dam" z papryki pieczonej, jabłek i pomidorów; młody ziemniak ze skwarkami z białej kiełbasy i twarogiem solankowym
                              Chłodnik "ja ci tu dam" z papryki pieczonej, jabłek i pomidorów; młody ziemniak ze skwarkami z białej kiełbasy i twarogiem solankowym
                              Chłodnik "ja ci tu dam" z papryki pieczonej, jabłek i pomidorów; młody ziemniak ze skwarkami z białej kiełbasy i twarogiem solankowym
                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                              Składniki:

                              • 500 ml kefiru,
                                • 500 ml śmietany 18%,
                                  • 4 czerwone papryki,
                                    • 2 czerwone, ostre papryki,
                                      • 4 jabłka polskie,
                                        • olej rzepakowy,
                                          • sól i pieprz czarny,
                                            • estragon,
                                              • ocet jabłkowy,
                                                • kostki lodu,
                                                  • 1 kg ziemniaków,
                                                    • 6 białych, surowych kiełbas,
                                                      • twaróg solankowy,
                                                        • koperek.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Papryki, jabłka pozbawiamy nasion, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, dodajemy pomidory i skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem czarnym i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni, czas około 20 minut. Papryki po upieczeniu pozbawiamy skórki, tak przygotowane wrzucamy do blendera, dodajemy jabłka pieczone, pomidory i miksujemy na puree. Zimne puree warzywne łączymy ze śmietaną, kefirem, doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym oraz dodajemy estragon. Schładzamy w lodówce albo na szybko dodajemy kostki lodu.

                                                          Ziemniaki gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Kiełbasę pozbawiamy osłonek i na patelni przesmażamy na rozgrzanym oleju na złote skwarki. Skwarkami i rozkruszonym twarogiem posypujemy ziemniaki i posypujemy koprem.

                                                          Chłodnik najszybszy na świecie do zrobienia z plackami ziemniaczanymi

                                                          Chłodnik najszybszy na świecie do zrobienia z plackami ziemniaczanymi
                                                          Chłodnik najszybszy na świecie do zrobienia z plackami ziemniaczanymi
                                                          Chłodnik najszybszy na świecie do zrobienia z plackami ziemniaczanymi
                                                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                          Składniki na chłodnik:

                                                          • 500 g ogórków gruntowych,
                                                            • garść szpinaku,
                                                              • koper,
                                                                • 1 l kefiru,
                                                                  • musztarda do smaku,
                                                                    • miód do smaku,
                                                                      • sól i pieprz.

                                                                        Składniki na placki ziemniaczane:

                                                                        • 1 kg ziemniaków,
                                                                          • 2 jajka,
                                                                            • 2 cebule,
                                                                              • przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa,
                                                                                • olej rzepakowy do smażenia,
                                                                                  • szczypiorek,
                                                                                    • koper,
                                                                                      • natka pietruszki.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Wszystkie składniki na chłodnik wrzucamy do blendera, miksujemy na gładko, doprawiamy i gotowe.

                                                                                        Ziemniaki ścieramy na małym oczku, wrzucamy na sito i odcedzamy. Odciśnięte łączymy ze skrobią z dna naczynia, gdzie spływał sok z ziemniaków, dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                                                        Źródło: Andrzej Polan

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Jaką torbę materiałową wybrać na lato?
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Jaką torbę materiałową wybrać na lato?

                                                                                        Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla