Kucharz przygotował galaretkę z napoju owsianego, zapiekane ciasto jabłkowe z napojem kokosowym, budyń włoski i pianki z truskawkami.
Galaretka z napoju owsianego
Składniki:
- 750 ml napoju owsianego Tymbark Just Plants,
- 3 łyżki cukru,
- 250 ml pulpy z mango,
- świeże mango,
- łyżka maku,
- 20 g agaru,
- cukier wanilinowy.
Przygotowanie:
500 ml napoju owsianego zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, w pozostałym rozpuszczamy agar. Dodajemy do gorącego napoju. Dokładnie mieszamy, a kiedy tylko agar nam się rozpuści, schładzamy. Kiedy napój z agarem zacznie nam gęstnieć, dodajemy mak, mieszamy i rozlewamy do szklanych pucharków. Po stężeniu na wierzch wykładamy pulpę z mango, dekorujemy miętą oraz plasterkami świeżego mango.
Zapiekane ciasto jabłkowe
Składniki:
- 7 jajek,
- 150 g mąki,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 320 g cukru,
- kilogram jabłek,
- kisiel cytrynowy,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 350 ml napoju kokosowego Tymbark Just Plants koko,
- kokos.
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier i na koniec żółtka. Do puszystej masy dodajemy wiórki wymieszane z mąką, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno jest już upieczone, a patyczek jest suchy. Jabłka przesmażamy na patelni wraz z cukrem. Do gorących, miękkich jabłek dodajemy 2 łyżki kisielu cytrynowego rozpuszczonego w 100 ml wody.
Upieczony biszkopt dokładnie nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na biszkopt wykładamy jabłka. Napój kokosowy (300 ml) zagotowujemy i wlewamy budynie oraz żółtka wymieszane w pozostałym napoju. Zagotowujemy i wylewamy na jabłka. 4 białka ubijamy z 160 g drobnego cukru na bardzo sztywną pianę, tak jak na bezę. Na koniec dodajemy łyżkę octu i wiórki kokosowe. Bezę wykładamy na budyń, wstawiamy ciasto do powtórnego pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez około 20 minut. Dekorujemy wiórkami ze świeżego kokosa.
Budyń włoski orzechowo-kawowy, z cytrusami i sezamkami
Składniki:
- 500 ml napoju roślinnego Tymbark Just Plant orzech laskowy,
- 9 żółtek,
- 100 g cukru,
- espresso,
- 300 g cukru trzcinowego,
- 4 cytryny,
- 2 grejpfruty czerwone,
- pomelo lub pomarańcza,
- 100 g sezamu,
- 2 łyżki miodu,
- 100 g cukru.
Przygotowanie:
Do napoju kokosowego dodajemy espresso i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Żółtka ubijamy na kogel-mogel wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitych jajek wlewamy stopniowo gorący napój orzechowo-kawowy, dokładnie mieszamy i wylewamy do naczynia do zapiekania. Naczynie umieszczamy w piekarniku na blaszce wyższej, zalewamy gorącą wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy w 180 st. C przez około godzinę, aż deser nam się ładnie przyrumieni i zetnie. Owoce kroimy w kostkę i wykładamy wokół deseru, środek wysypujemy cukrem trzcinowym i wszystko opalamy opalarką. Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy miód, uprażony sezam i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy na pergamin, drugim przykrywamy i rozwałkowujemy jak najcieniej.
Pianka "jak kiedyś" z truskawkami
Składniki:
- 350 ml napoju roślinnego Just Plants barista,
- 100 g truskawek mrożonych,
- 20 g żelatyny,
- cukier wanilinowy,
- 300 g świeżych truskawek,
- świeża mięta,
- 2 czekolady deserowe,
- opakowanie biszkoptów.
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną rozpuszczoną w niedużej ilości gorącego napoju barista. Napój pozostały podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a następnie za pomocą miksera ubijamy na pianę. Następnie dodajemy do truskawek z żelatyną. Całość wylewamy na biszkopty namoczone w nasączu z cytryny, mięty, wody i cukru do smaku, którymi wykładamy tortownicę. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz świeżymi truskawkami.
Zobacz także:
- Przepis na bitą śmietanę z mleka krowiego i napojów roślinnych
- Wegańska owsianka - proste przepisy na zdrowe śniadanie
- Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami - przepis Damiana Kordasa
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News