Materiał promocyjny

Masz ochotę na coś słodkiego? Proponujemy desery na bazie napojów roślinnych. Proste przepisy

Słodkości dla radości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co lepiej pasuje do pysznej kawy niż deser? "Coś słodkiego" to idealny dodatek do tego gorącego, pobudzającego napoju. Co ważne, osoby, które nie spożywają mleka, wcale nie muszą unikać ciast, budyniów czy innych słodkich wyrobów. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na desery na bazie napojów roślinnych, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Kucharz przygotował galaretkę z napoju owsianego, zapiekane ciasto jabłkowe z napojem kokosowym, budyń włoski i pianki z truskawkami.

Galaretka z napoju owsianego

Składniki:

  • 750 ml napoju owsianego Tymbark Just Plants,
    • 3 łyżki cukru,
      • 250 ml pulpy z mango,
        • świeże mango,
          • łyżka maku,
            • 20 g agaru,
              • cukier wanilinowy.

                Przygotowanie:

                500 ml napoju owsianego zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, w pozostałym rozpuszczamy agar. Dodajemy do gorącego napoju. Dokładnie mieszamy, a kiedy tylko agar nam się rozpuści, schładzamy. Kiedy napój z agarem zacznie nam gęstnieć, dodajemy mak, mieszamy i rozlewamy do szklanych pucharków. Po stężeniu na wierzch wykładamy pulpę z mango, dekorujemy miętą oraz plasterkami świeżego mango.

                Galaretka z napoju owsianego
                Galaretka z napoju owsianego
                Galaretka z napoju owsianego
                Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                Zapiekane ciasto jabłkowe

                Składniki:

                • 7 jajek,
                  • 150 g mąki,
                    • 200 g wiórków kokosowych,
                      • 320 g cukru,
                        • kilogram jabłek,
                          • kisiel cytrynowy,
                            • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
                              • 350 ml napoju kokosowego Tymbark Just Plants koko,
                                • kokos.

                                  Przygotowanie:

                                  Białka ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier i na koniec żółtka. Do puszystej masy dodajemy wiórki wymieszane z mąką, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno jest już upieczone, a patyczek jest suchy. Jabłka przesmażamy na patelni wraz z cukrem. Do gorących, miękkich jabłek dodajemy 2 łyżki kisielu cytrynowego rozpuszczonego w 100 ml wody.

                                  Upieczony biszkopt dokładnie nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na biszkopt wykładamy jabłka. Napój kokosowy (300 ml) zagotowujemy i wlewamy budynie oraz żółtka wymieszane w pozostałym napoju. Zagotowujemy i wylewamy na jabłka. 4 białka ubijamy z 160 g drobnego cukru na bardzo sztywną pianę, tak jak na bezę. Na koniec dodajemy łyżkę octu i wiórki kokosowe. Bezę wykładamy na budyń, wstawiamy ciasto do powtórnego pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez około 20 minut. Dekorujemy wiórkami ze świeżego kokosa.

                                  Zapiekane ciasto jabłkowe
                                  Zapiekane ciasto jabłkowe
                                  Zapiekane ciasto jabłkowe
                                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                  Budyń włoski orzechowo-kawowy, z cytrusami i sezamkami 

                                  Składniki:

                                  • 500 ml napoju roślinnego Tymbark Just Plant orzech laskowy,
                                    • 9 żółtek,
                                      • 100 g cukru,
                                        • espresso,
                                          • 300 g cukru trzcinowego,
                                            • 4 cytryny,
                                              • 2 grejpfruty czerwone,
                                                • pomelo lub pomarańcza,
                                                  • 100 g sezamu,
                                                    • 2 łyżki miodu,
                                                      • 100 g cukru.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Do napoju kokosowego dodajemy espresso i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Żółtka ubijamy na kogel-mogel wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitych jajek wlewamy stopniowo gorący napój orzechowo-kawowy, dokładnie mieszamy i wylewamy do naczynia do zapiekania. Naczynie umieszczamy w piekarniku na blaszce wyższej, zalewamy gorącą wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy w 180 st. C przez około godzinę, aż deser nam się ładnie przyrumieni i zetnie. Owoce kroimy w kostkę i wykładamy wokół deseru, środek wysypujemy cukrem trzcinowym i wszystko opalamy opalarką. Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy miód, uprażony sezam i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy na pergamin, drugim przykrywamy i rozwałkowujemy jak najcieniej.

                                                        Budyń włoski orzechowo-kawowy, z cytrusami i sezamkami 
                                                        Budyń włoski orzechowo-kawowy, z cytrusami i sezamkami 
                                                        Budyń włoski orzechowo-kawowy, z cytrusami i sezamkami 
                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                        Pianka "jak kiedyś" z truskawkami 

                                                        Składniki:

                                                        • 350 ml napoju roślinnego Just Plants barista,
                                                          • 100 g truskawek mrożonych,
                                                            • 20 g żelatyny,
                                                              • cukier wanilinowy,
                                                                • 300 g świeżych truskawek,
                                                                  • świeża mięta,
                                                                    • 2 czekolady deserowe,
                                                                      • opakowanie biszkoptów.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną rozpuszczoną w niedużej ilości gorącego napoju barista. Napój pozostały podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a następnie za pomocą miksera ubijamy na pianę. Następnie dodajemy do truskawek z żelatyną. Całość wylewamy na biszkopty namoczone w nasączu z cytryny, mięty, wody i cukru do smaku, którymi wykładamy tortownicę. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz świeżymi truskawkami.

                                                                        Pianka z truskawkami
                                                                        Pianka z truskawkami
                                                                        Pianka z truskawkami
                                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Źródło: Andrzej Polan

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana