Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Nadchodzi era pysznego sera
Źródło: Dzień Dobry TVN
27 marca świętujemy Międzynarodowy Dzień Sera. To doskonała okazja, by przybliżyć przepisy na przepyszne dania wielkanocne, w których główną rolę gra ser długodojrzewający. Zobacz, jakie potrawy przygotował Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził minimazurki z gruszkami, chrzanówkę z sadzoną kromką i rzeżuchą, pieczoną szynkę w pelerynie, a także pasztet z kurczaka i jaglanki. W każdym z dań wykorzystano ser Dziugas.

Minimazurki dziugaśne z gruszkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
    • 150 g kakao,
      • 3 jajka,
        • 100 g cukru,
          • 240 g masła,
            • szczypta soli,
              • 2-3 gruszki,
                • 200 g drobnego cukru,
                  • 600 ml wody,
                    • 150 g sera Dziugas Delicate, dojrzewającego 24 miesiące.
                      Minimazurki dziugaśne z gruszkami
                      Minimazurki dziugaśne z gruszkami
                      Minimazurki dziugaśne z gruszkami
                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                      Sposób przygotowania:

                      Cukier wsypujemy do wody, zagotowujemy i wrzucamy obrane gruszki. Gotujemy przez chwilę i wyjmujemy, studzimy oraz kroimy w plastry. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego kółka, nakładamy plasterki gruszki. Przykrywamy drugim kółkiem lub składamy na pół. Smarujemy żółtkiem, posypujemy serem Dziugas i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, przed podaniem polewamy miodem.

                      Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą

                      Składniki:

                      • 2 łyżki masła klarowanego,
                        • pęczek szczypiorku,
                          • włoszczyzna,
                            • 6 ziemniaków młodych,
                              • 2 jabłka kwaśne,
                                • słoik tartego chrzanu,
                                  • 200 ml śmietanki 36%,
                                    • sól, pieprz biały,
                                      • kromki dobrego pieczywa,
                                        • 300 g sera Dziugas Piquant, dojrzewającego 18 miesięcy,
                                          • 4 jajka,
                                            • dużo rzeżuchy,
                                              • żurawina świeża lub mrożona,
                                                • masło klarowane do smażenia,
                                                  • 2-3 łyżki miodu.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, a potem dodajemy jabłka. Chwilę smażymy i wrzucamy szczypiorek. Po kilku sekundach zalewamy wszystko bulionem, ale tak, żeby bulion przykrył wszystko, co jest w patelni i był 2 cm nad. Gotujemy całość do miękkości, a następnie miksujemy i łączymy z chrzanem oraz śmietanką. W razie zbyt gęstej konsystencji dolewamy bulionu. Doprawiamy odważnie solą i pieprzem. Zupa powinna być intensywna w smaku. Jajka mieszamy z tartym serem Dziugas, obtaczamy kromki chleba i smażymy pieczywo na złoty kolor. Wykładamy na wierzch zupy na talerzu, posypujemy suto rzeżuchą i żurawiną przesmażoną na miodzie.

                                                    Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą
                                                    Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą
                                                    Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                    Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie

                                                    Składniki:

                                                    • 2 kg szynki wieprzowej,
                                                      • 2 ananasy świeże,
                                                        • 400 g sera Dziugas Mild, dojrzewającego 12 miesięcy,
                                                          • 150-200 g bułki tartej,
                                                            • 100 g masła,
                                                              • 2 pęczki szczypiorku,
                                                                • papryka kolorowa (świeża, ostra),
                                                                  • 300 g borówki amerykańskiej,
                                                                    • 200 ml soku jabłkowego,
                                                                      • 100 g masła,
                                                                        • 2 łyżki miodu,
                                                                          • ocet jabłkowy.
                                                                            Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie
                                                                            Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie
                                                                            Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie
                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Szynkę nacinamy co 1 cm. Pomiędzy plastry szynki wkładamy plastry ananasa oraz szczypiorek. Szynkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika. W trakcie pieczenia podlewamy wodą lub bulionem. Kiedy szynka będzie już gotowa wyjmujemy i ostudzamy. Bułkę tartą łączymy z serem tartym, masłem i wyrabiamy jak ciasto kruche. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy foliami spożywczymi. Pelerynę z ciasta nakładamy na szynkę. Na wierzchu układamy plasterki ostrej papryki. Wstawiamy wszystko do nagrzanego do temp. 220 stopni piekarnika, zapiekamy na złoty kolor i podajemy z sosem z borówki amerykańskiej.

                                                                            Sos:

                                                                            Na miodzie przesmażamy krótko borówkę, dodajemy ocet jabłkowy i sok jabłkowy. Następnie odparowujemy i na koniec dodajemy zimne masło w kawałkach. Na koniec dodajemy szczypiorek. 

                                                                            Szynka pieczona
                                                                            Szynka pieczona
                                                                            Szynka pieczona
                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                            Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka

                                                                            Składniki:

                                                                            • cały kurczak,
                                                                              • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
                                                                                • 150 g sera Dziugas Piquant, dojrzewającego 18 miesięcy,
                                                                                  • cebula,
                                                                                    • szczypiorek,
                                                                                      • 100 g masła,
                                                                                        • 4 jajka,
                                                                                          • włoszczyzna,
                                                                                            • sól, pieprz czarny,
                                                                                              • gałka muszkatołowa,
                                                                                                • estragon,
                                                                                                  • 100 g moreli.
                                                                                                    Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka
                                                                                                    Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka
                                                                                                    Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka
                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Kurczaka gotujemy z włoszczyzną i przyprawami, jak zwykły rosół. Ugotowanego wyjmujemy i studzimy. Następnie na maśle przesmażamy cebulę , dodajemy kaszę jaglaną, chwilę ją prażymy i podlewamy bulionem do miękkości. Wystudzone mięso z kurczaka bez kości i skóry mielimy w maszynce wraz kaszą jaglaną oraz cebulą. Masło ze smażenia dodajemy do mielonej masy. Wszystko doprawiamy odważnie pieprzem, solą, a także delikatnie estragonem i gałką. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy do masy mięsnej wraz z namoczonymi morelami i kawałkami sera Dziugas. Masę wykładamy do podłużnej foremki i pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę.

                                                                                                    Deska serów
                                                                                                    Deska serów
                                                                                                    Deska serów
                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana