Kucharz przyrządził minimazurki z gruszkami, chrzanówkę z sadzoną kromką i rzeżuchą, pieczoną szynkę w pelerynie, a także pasztet z kurczaka i jaglanki. W każdym z dań wykorzystano ser Dziugas.
Minimazurki dziugaśne z gruszkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g kakao,
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- 240 g masła,
- szczypta soli,
- 2-3 gruszki,
- 200 g drobnego cukru,
- 600 ml wody,
- 150 g sera Dziugas Delicate, dojrzewającego 24 miesiące.
Sposób przygotowania:
Cukier wsypujemy do wody, zagotowujemy i wrzucamy obrane gruszki. Gotujemy przez chwilę i wyjmujemy, studzimy oraz kroimy w plastry. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego kółka, nakładamy plasterki gruszki. Przykrywamy drugim kółkiem lub składamy na pół. Smarujemy żółtkiem, posypujemy serem Dziugas i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, przed podaniem polewamy miodem.
Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą
Składniki:
- 2 łyżki masła klarowanego,
- pęczek szczypiorku,
- włoszczyzna,
- 6 ziemniaków młodych,
- 2 jabłka kwaśne,
- słoik tartego chrzanu,
- 200 ml śmietanki 36%,
- sól, pieprz biały,
- kromki dobrego pieczywa,
- 300 g sera Dziugas Piquant, dojrzewającego 18 miesięcy,
- 4 jajka,
- dużo rzeżuchy,
- żurawina świeża lub mrożona,
- masło klarowane do smażenia,
- 2-3 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, a potem dodajemy jabłka. Chwilę smażymy i wrzucamy szczypiorek. Po kilku sekundach zalewamy wszystko bulionem, ale tak, żeby bulion przykrył wszystko, co jest w patelni i był 2 cm nad. Gotujemy całość do miękkości, a następnie miksujemy i łączymy z chrzanem oraz śmietanką. W razie zbyt gęstej konsystencji dolewamy bulionu. Doprawiamy odważnie solą i pieprzem. Zupa powinna być intensywna w smaku. Jajka mieszamy z tartym serem Dziugas, obtaczamy kromki chleba i smażymy pieczywo na złoty kolor. Wykładamy na wierzch zupy na talerzu, posypujemy suto rzeżuchą i żurawiną przesmażoną na miodzie.
Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej,
- 2 ananasy świeże,
- 400 g sera Dziugas Mild, dojrzewającego 12 miesięcy,
- 150-200 g bułki tartej,
- 100 g masła,
- 2 pęczki szczypiorku,
- papryka kolorowa (świeża, ostra),
- 300 g borówki amerykańskiej,
- 200 ml soku jabłkowego,
- 100 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- ocet jabłkowy.
Sposób przygotowania:
Szynkę nacinamy co 1 cm. Pomiędzy plastry szynki wkładamy plastry ananasa oraz szczypiorek. Szynkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika. W trakcie pieczenia podlewamy wodą lub bulionem. Kiedy szynka będzie już gotowa wyjmujemy i ostudzamy. Bułkę tartą łączymy z serem tartym, masłem i wyrabiamy jak ciasto kruche. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy foliami spożywczymi. Pelerynę z ciasta nakładamy na szynkę. Na wierzchu układamy plasterki ostrej papryki. Wstawiamy wszystko do nagrzanego do temp. 220 stopni piekarnika, zapiekamy na złoty kolor i podajemy z sosem z borówki amerykańskiej.
Sos:
Na miodzie przesmażamy krótko borówkę, dodajemy ocet jabłkowy i sok jabłkowy. Następnie odparowujemy i na koniec dodajemy zimne masło w kawałkach. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka
Składniki:
- cały kurczak,
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 150 g sera Dziugas Piquant, dojrzewającego 18 miesięcy,
- cebula,
- szczypiorek,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- włoszczyzna,
- sól, pieprz czarny,
- gałka muszkatołowa,
- estragon,
- 100 g moreli.
Sposób przygotowania:
Kurczaka gotujemy z włoszczyzną i przyprawami, jak zwykły rosół. Ugotowanego wyjmujemy i studzimy. Następnie na maśle przesmażamy cebulę , dodajemy kaszę jaglaną, chwilę ją prażymy i podlewamy bulionem do miękkości. Wystudzone mięso z kurczaka bez kości i skóry mielimy w maszynce wraz kaszą jaglaną oraz cebulą. Masło ze smażenia dodajemy do mielonej masy. Wszystko doprawiamy odważnie pieprzem, solą, a także delikatnie estragonem i gałką. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy do masy mięsnej wraz z namoczonymi morelami i kawałkami sera Dziugas. Masę wykładamy do podłużnej foremki i pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę.
Zobacz także:
- Masz ochotę na ser? Poznaj niezawodne i nietypowe przepisy Szymona Czerwińskiego
- Kilka pomysłów na ser długodojrzewający - omlet, zupa pieczarkowa i tarta. A wszystko spod ręki Andrzeja Polana
- Najlepsze przepisy z serem halloumi. Koniecznie wypróbuj na obiad
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN