Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Nadchodzi era pysznego sera
Źródło: Dzień Dobry TVN
27 marca świętujemy Międzynarodowy Dzień Sera. To doskonała okazja, by przybliżyć przepisy na przepyszne dania wielkanocne, w których główną rolę gra ser długodojrzewający. Zobacz, jakie potrawy przygotował Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził minimazurki z gruszkami, chrzanówkę z sadzoną kromką i rzeżuchą, pieczoną szynkę w pelerynie, a także pasztet z kurczaka i jaglanki. W każdym z dań wykorzystano ser Dziugas.

Minimazurki dziugaśne z gruszkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g kakao,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 240 g masła,
  • szczypta soli,
  • 2-3 gruszki,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 600 ml wody,
  • 150 g sera Dziugas Delicate, dojrzewającego 24 miesiące.
Minimazurki dziugaśne z gruszkami
Minimazurki dziugaśne z gruszkami
Minimazurki dziugaśne z gruszkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sposób przygotowania:

Cukier wsypujemy do wody, zagotowujemy i wrzucamy obrane gruszki. Gotujemy przez chwilę i wyjmujemy, studzimy oraz kroimy w plastry. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego kółka, nakładamy plasterki gruszki. Przykrywamy drugim kółkiem lub składamy na pół. Smarujemy żółtkiem, posypujemy serem Dziugas i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, przed podaniem polewamy miodem.

Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • pęczek szczypiorku,
  • włoszczyzna,
  • 6 ziemniaków młodych,
  • 2 jabłka kwaśne,
  • słoik tartego chrzanu,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • sól, pieprz biały,
  • kromki dobrego pieczywa,
  • 300 g sera Dziugas Piquant, dojrzewającego 18 miesięcy,
  • 4 jajka,
  • dużo rzeżuchy,
  • żurawina świeża lub mrożona,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 2-3 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, a potem dodajemy jabłka. Chwilę smażymy i wrzucamy szczypiorek. Po kilku sekundach zalewamy wszystko bulionem, ale tak, żeby bulion przykrył wszystko, co jest w patelni i był 2 cm nad. Gotujemy całość do miękkości, a następnie miksujemy i łączymy z chrzanem oraz śmietanką. W razie zbyt gęstej konsystencji dolewamy bulionu. Doprawiamy odważnie solą i pieprzem. Zupa powinna być intensywna w smaku. Jajka mieszamy z tartym serem Dziugas, obtaczamy kromki chleba i smażymy pieczywo na złoty kolor. Wykładamy na wierzch zupy na talerzu, posypujemy suto rzeżuchą i żurawiną przesmażoną na miodzie.

Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą
Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą
Dziugaśna chrzanówka z sadzoną kromką i rzeżuchą
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 ananasy świeże,
  • 400 g sera Dziugas Mild, dojrzewającego 12 miesięcy,
  • 150-200 g bułki tartej,
  • 100 g masła,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • papryka kolorowa (świeża, ostra),
  • 300 g borówki amerykańskiej,
  • 200 ml soku jabłkowego,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • ocet jabłkowy.
Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie
Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie
Dziugaśna szynka pieczona w pelerynie
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sposób przygotowania:

Szynkę nacinamy co 1 cm. Pomiędzy plastry szynki wkładamy plastry ananasa oraz szczypiorek. Szynkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika. W trakcie pieczenia podlewamy wodą lub bulionem. Kiedy szynka będzie już gotowa wyjmujemy i ostudzamy. Bułkę tartą łączymy z serem tartym, masłem i wyrabiamy jak ciasto kruche. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy foliami spożywczymi. Pelerynę z ciasta nakładamy na szynkę. Na wierzchu układamy plasterki ostrej papryki. Wstawiamy wszystko do nagrzanego do temp. 220 stopni piekarnika, zapiekamy na złoty kolor i podajemy z sosem z borówki amerykańskiej.

Sos:

Na miodzie przesmażamy krótko borówkę, dodajemy ocet jabłkowy i sok jabłkowy. Następnie odparowujemy i na koniec dodajemy zimne masło w kawałkach. Na koniec dodajemy szczypiorek. 

Szynka pieczona
Szynka pieczona
Szynka pieczona
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka

Składniki:

  • cały kurczak,
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 150 g sera Dziugas Piquant, dojrzewającego 18 miesięcy,
  • cebula,
  • szczypiorek,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • włoszczyzna,
  • sól, pieprz czarny,
  • gałka muszkatołowa,
  • estragon,
  • 100 g moreli.
Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka
Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka
Dziugaśny pasztet z jaglanki i kurczaka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sposób przygotowania:

Kurczaka gotujemy z włoszczyzną i przyprawami, jak zwykły rosół. Ugotowanego wyjmujemy i studzimy. Następnie na maśle przesmażamy cebulę , dodajemy kaszę jaglaną, chwilę ją prażymy i podlewamy bulionem do miękkości. Wystudzone mięso z kurczaka bez kości i skóry mielimy w maszynce wraz kaszą jaglaną oraz cebulą. Masło ze smażenia dodajemy do mielonej masy. Wszystko doprawiamy odważnie pieprzem, solą, a także delikatnie estragonem i gałką. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy do masy mięsnej wraz z namoczonymi morelami i kawałkami sera Dziugas. Masę wykładamy do podłużnej foremki i pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę.

Deska serów
Deska serów
Deska serów
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości