Kucharz przyrządził grzanki z twarożkiem i bobem, kolorową fasolkę szparagową, pomidory z burratą i arbuzem, a także truskawki i jagody z waniliowym koglem moglem.
Grzanki z kremowym twarożkiem i bobem z ’Ndują i koperkiem
Składniki:
- 2 kromki dobrego chleba,
 - 100 g masła,
 - 300 g bobu,
 - pęczek koperku,
 - 100 g kiełbasy ’Nduja,
 - 2 ząbki czosnku,
 - szalotka,
 - pęczek drobnego szczypiorku,
 - 200 g kremowego serka kanapkowego.
 
Przygotowanie:
Szczypiorek drobno posiekać i wymieszać z kremowym serkiem kanapkowym. Bób zblanszować w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Skórki możesz zostawić i przygotować z nich chipsy. Potem obrać czosnek i cebulę, a następnie drobno posiekać. Na patelnię wrzucić łyżkę masła i łyżkę N'duji. Gdy patelnia się rozgrzeje, dorzucić szalotkę. Gdy szalotka się zeszkli, dodać bób i czosnek oraz podsmażać przez 5-6 minut. Na sam koniec smażenia dodać posiekany koperek. W międzyczasie zrobić grzanki z chleba. Na gotowe grzanki nałożyć twarożek, a na twarożek gotowy, podsmażony bób. Dekorować wszystko świeżym koperkiem.
Kolorowa fasolka szparagowa z anchois i pangrattato na jogurcie z tahiną
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej żółtej,
 - 300 g fasolki szparagowej zielonej,
 - 5 filecików anchois,
 - 100 g masła,
 - 50 g oliwy,
 - 2 ząbki czosnku.
 
Składniki na pangrattato:
- 300 g bułki tartej,
 - 10 g ostrej papryki,
 - 10 g kminu rzymskiego,
 - 10 g soli,
 - 100 g oliwy,
 - 100 g parmezanu,
 - pęczek kolendry,
 - 500 g jogurtu greckiego,
 - 100 g tahini,
 - limonka.
 - kumin, sól i pieprz do smaku.
 
Przygotowanie:
Pangrattato: Wszystkie składniki razem wymieszać, a następnie sprażyć na patelni, do momentu, aż całość się delikatnie zrumieni, a przyprawy będą wyczuwalne w zapachu. Odstawić do przestudzenia. Potem oczyścić fasolkę z końcówek. Rozgrzać patelnię i wlać na nią oliwę. Następnie wrzucić fasolkę szparagową i smażyć, aż mocno się zrumieni. Kiedy się zrumieni, dodać masło, a potem dorzucić posiekane anchois i czosnek. Następnie podsmażyć, aż czosnek się zeszkli. Jogurt wymieszać z tahini i sokiem z limonki. Doprawić do smaku kuminem, solą i pieprzem. Gotowy jogurt wyłożyć na talerz. Na nim umieścić fasolkę szparagową, posypać pangrattato i kolendrą.
Kolorowe pomidory z burratą, arbuzem, malinami i ziołowym olejem
Składniki:
- 2 burraty,
 - 0,5 kg pomidorów malinowych,
 - 0,5 kg pomidorów bawole serce,
 - 0,5 kg pomidorów żółtych,
 - 200 g malin,
 - pół arbuza,
 - 100 g bazylii,
 - 200 g oleju,
 - płatki soli maldon.
 
Przygotowanie:
Bazylię zblendować na gładko z olejem i przecedzić przez drobne sito, a najlepiej przez pieluchę tetrową. Pomidory i arbuza pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Na pomidory z arbuzem porwać burattę, rozrzucić maliny i polać wszystko olejem ziołowym. Dekorować liśćmi bazylii.
Truskawki i jagody pod waniliowym koglem moglem
Składniki:
- 500 g truskawek,
 - 500 g jagód,
 - 8 jajek,
 - 250 g drobnego cukru,
 - laska wanilii,
 - 2 limonki.
 
Przygotowanie:
Truskawki umyć i wyszypułkować. Jagody umyć. Następnie pokroić truskawki na ćwiartki oraz wymieszać z sokiem z jednej limonki. Do metalowej miski wbić żółtka i wsypać cukier, dodać ziarna z laski wanilii. Miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać żółtka do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta, kremowa i gęsta. Truskawki i jagody polewać ciepłym koglem moglem. Na wierzch można zetrzeć skórkę z limonki. Sam kogel mogel można również lekko opalić jak bezę włoską.
Zobacz także:
- Letnia kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na wyjątkowe dania z sezonowych warzyw i owoców
 - Włoskie lato na talerzu u Cristiny Catese, czyli koktajl z krewetkami, bruschetta z kremową pieczoną papryką i ciasto czekoladowe z malinami
 - Kuchnia na lato: sałatka z łososia i truskawek
 
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Michał Toczyłowski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News