Dania z pysznych, muśniętych letnim słońcem warzyw i owoców. Przepisy Michała Toczyłowskiego

Dania z pysznych, muśniętych letnim słońcem warzyw i owoców. Przepisy Michała Toczyłowskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnia kuchnia, pełna smaku i słońca
Letnia kuchnia, pełna smaku i słońca
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Lato to czas pełen soczystych, pachnących owoców i warzyw, które dają nam dużo energii. Do tego wspaniale smakują bez względu na to, czy dodamy je do potraw wytrawnych, czy na słodko. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na kolorowe, idealne na wakacje dania warzywno-owocowe zaprezentował Michał Toczyłowski.

Kucharz przyrządził grzanki z twarożkiem i bobem, kolorową fasolkę szparagową, pomidory z burratą i arbuzem, a także truskawki i jagody z waniliowym koglem moglem.

Grzanki z kremowym twarożkiem i bobem z ’Ndują i koperkiem

Składniki:

  • 2 kromki dobrego chleba,
  • 100 g masła,
  • 300 g bobu,
  • pęczek koperku,
  • 100 g kiełbasy ’Nduja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szalotka,
  • pęczek drobnego szczypiorku,
  • 200 g kremowego serka kanapkowego.

Przygotowanie:

Szczypiorek drobno posiekać i wymieszać z kremowym serkiem kanapkowym. Bób zblanszować w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Skórki możesz zostawić i przygotować z nich chipsy. Potem obrać czosnek i cebulę, a następnie drobno posiekać. Na patelnię wrzucić łyżkę masła i łyżkę N'duji. Gdy patelnia się rozgrzeje, dorzucić szalotkę. Gdy szalotka się zeszkli, dodać bób i czosnek oraz podsmażać przez 5-6 minut. Na sam koniec smażenia dodać posiekany koperek. W międzyczasie zrobić grzanki z chleba. Na gotowe grzanki nałożyć twarożek, a na twarożek gotowy, podsmażony bób. Dekorować wszystko świeżym koperkiem. 

Grzanki z kremowym twarożkiem i bobem z ’Ndują i koperkiem
Grzanki z kremowym twarożkiem i bobem z ’Ndują i koperkiem
Grzanki z kremowym twarożkiem i bobem z ’Ndują i koperkiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Kolorowa fasolka szparagowa z anchois i pangrattato na jogurcie z tahiną

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej żółtej,
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej,
  • 5 filecików anchois,
  • 100 g masła,
  • 50 g oliwy,
  • 2 ząbki czosnku.
Kolorowa fasolka szparagowa z anchois i pangrattato na jogurcie z tahiną
Kolorowa fasolka szparagowa z anchois i pangrattato na jogurcie z tahiną
Kolorowa fasolka szparagowa z anchois i pangrattato na jogurcie z tahiną
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na pangrattato: 

  • 300 g bułki tartej,
  • 10 g ostrej papryki,
  • 10 g kminu rzymskiego,
  • 10 g soli,
  • 100 g oliwy,
  • 100 g parmezanu,
  • pęczek kolendry,
  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 100 g tahini,
  • limonka.
  • kumin, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pangrattato: Wszystkie składniki razem wymieszać, a następnie sprażyć na patelni, do momentu, aż całość się delikatnie zrumieni, a przyprawy będą wyczuwalne w zapachu. Odstawić do przestudzenia. Potem oczyścić fasolkę z końcówek. Rozgrzać patelnię i wlać na nią oliwę. Następnie wrzucić fasolkę szparagową i smażyć, aż mocno się zrumieni. Kiedy się zrumieni, dodać masło, a potem dorzucić posiekane anchois i czosnek. Następnie podsmażyć, aż czosnek się zeszkli. Jogurt wymieszać z tahini i sokiem z limonki. Doprawić do smaku kuminem, solą i pieprzem. Gotowy jogurt wyłożyć na talerz. Na nim umieścić fasolkę szparagową, posypać pangrattato i kolendrą.

Kolorowe pomidory z burratą, arbuzem, malinami i ziołowym olejem

Składniki:

  • 2 burraty,
  • 0,5 kg pomidorów malinowych,
  • 0,5 kg pomidorów bawole serce,
  • 0,5 kg pomidorów żółtych,
  • 200 g malin,
  • pół arbuza,
  • 100 g bazylii,
  • 200 g oleju,
  • płatki soli maldon.

Przygotowanie:

Bazylię zblendować na gładko z olejem i przecedzić przez drobne sito, a najlepiej przez pieluchę tetrową. Pomidory i arbuza pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Na pomidory z arbuzem porwać burattę, rozrzucić maliny i polać wszystko olejem ziołowym. Dekorować liśćmi bazylii.

Truskawki i jagody pod waniliowym koglem moglem 

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 500 g jagód,
  • 8 jajek,
  • 250 g drobnego cukru,
  • laska wanilii,
  • 2 limonki.

Przygotowanie:

Truskawki umyć i wyszypułkować. Jagody umyć. Następnie pokroić truskawki na ćwiartki oraz wymieszać z sokiem z jednej limonki. Do metalowej miski wbić żółtka i wsypać cukier, dodać ziarna z laski wanilii. Miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać żółtka do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta, kremowa i gęsta. Truskawki i jagody polewać ciepłym koglem moglem. Na wierzch można zetrzeć skórkę z limonki. Sam kogel mogel można również lekko opalić jak bezę włoską.

Truskawki i jagody pod waniliowym koglem moglem 
Truskawki i jagody pod waniliowym koglem moglem 
Truskawki i jagody pod waniliowym koglem moglem 
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości