Kremowa zupa z bobu z chrupiącym boczkiem i serem
Składniki na kremową zupę z bobu z chrupiącym boczkiem i serem:
- 500 g bobu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- garść szpinaku
- 150 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 włoszczyzna
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- masło klarowane
- sok z cytryny
- 150 g sera
- 150 g boczku wędzonego surowego w plastrach
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- oregano
Sposób przygotowania kremowej zupy z bobu z chrupiącym boczkiem i serem:
Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Bób gotujemy w wodzie z solą i cukrem w proporcjach 1:1 około 10 minut. Hartujemy w zimnej wodzie i obieramy. Na maśle przesmażamy szczypiorek, koperek oraz szpinak. Dodajemy obrany bób, podlewamy bulionem, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wszystko miksujemy na kremową zupę za pomocą blendera. Dodajemy ser mascarpone i śmietankę. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i solą.
Boczek wysmażamy na patelni lub wypiekamy w piecu na chipsy. Ciasto francuskie kroimy w paski, smarujemy jajkiem, posypujemy oregano i posypujemy sporą ilością sera. Całość wypiekamy na złoty kolor.
Jakub Kamiński/East News
Cukinia smażona z kaszą, soczyste pomidory i ser w kawałkach
Składniki na cukinię smażoną z kaszą, soczyste pomidory i ser w kawałkach:
•\u0009120g sera
•\u0009150g kaszy pęczak
•\u0009300g cukini
•\u00091 włoszczyzna
•\u0009po 1 pęczku koperku, natki i szczypiorku
•\u0009sól, pierz czarny
•\u0009pomidory kolorowe: malinowy, zebra, żółty
•\u0009pomidorki koktajlowe kolorowe
•\u0009bazylia świeża
•\u0009oregano świeże
•\u000960g masło
Sposób przygotowania cukinii smażonej z kaszą, soczyste pomidory i ser w kawałkach:
Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Na oleju przesmażamy szczypior, dodajemy kaszę, chwilę smażymy i podlewamy doprawionym wywarem warzywnym w małych ilościach. Cały czas mieszamy, podlewając do momentu aż kasza będzie prawie gotowa. Na drugiej patelni przesmażamy cukinię pokrojoną w drobną kostkę do momentu aż zacznie nam się przyrumieniać. Pomidory kolorowe kroimy w plastry, połówki, ćwiartki, skrapiamy octem jabłkowym, solimy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy do niej cukinię, zioła, ser starty i w kawałkach. Dodajemy łyżkę masła i wszystko mieszamy, wykładamy na pomidory. Raz jeszcze posypujemy serem tartym i kawałkami sera podpieczonego w piekarniku.
Jakub Kamiński/East News
Pomidorowa tego roku, grzanki z serem
Składniki na pomidorową z grzankami z serem:
•\u0009150g sera
•\u00091kg pomidorów malinowych
•\u00092 jabłka papierówki
•\u0009ocet jabłkowy do smaku
•\u0009sól, pieprz ewentualnie 1 łyżka miodu
•\u000950 ml olej rzepakowy
•\u00091 bagietka rustykalna
•\u0009200g pieczarek
•\u00092 jajka
•\u0009świeża bazylia
•\u0009kostki lodu
•\u00091 pęczek szparagów zielonych
Sposób przygotowania pomidorowej z grzankami z serem:
Pomidory pozbawiamy szypułek, jabłka pozbawiamy pestek, wszystko miksujemy dodając sól, pieprz, miód, ocet jabłkowy. Dorzucamy kostki lodu dla uzyskania zimnej pomidorowej. Szparagi przesmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy w cienkie kromki, pomiędzy dwa kawałki bagietki układamy szparagi, obtaczamy w jajku wymieszanym ze startym serem. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Zobacz także:
- Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem
- Przepisy Janka Kuronia na niedzielny obiad. Brazylijska zupa krewetkowa zachwyci gości
- Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Katarzyna Lackowska