Grillowe specjały, jakich jeszcze nie próbowałeś. Przepisy Adriana "FOXXA" Owsianika

Grillowe specjały, jakich jeszcze nie próbowałeś. Przepisy Adriana "FOXXA" Owsianika
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grilluj z Foxxem przed długim weekendem
Grilluj z Foxxem przed długim weekendem
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Przed nami kolejny długi weekend. Już niedługo wielu Polaków ponownie organizować będzie zatem spotkania przy grillu. Nie musisz jednak znowu serwować tych samych, nudnych grillowanych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian "FOXX" Owsianik zaprezentował kilka niebanalnych przepisów na wyjątkowe potrawy z grilla. Z pewnością przypadną do gustu tobie i twoim gościom.

Karkówka w dwóch marynatach - klasycznej i Mojo Marinade 

Karkówka w dwóch marynatach - klasycznej i Mojo Marinade 
Karkówka w dwóch marynatach - klasycznej i Mojo Marinade 
Karkówka w dwóch marynatach - klasycznej i Mojo Marinade 
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na marynatę klasyczną:

  • łyżka musztardy świeżej lub w proszku,
    • 3-4 ząbki czosnku,
      • 4-5 łyżek oliwy,
        • łyżeczka pieprzu cayenne,
          • łyżeczka cebuli w proszku,
            • 2-3 łyżki sosu sojowego,
              • trochę soli,
                • duża ilość pieprzu.

                  Składniki na Mojo Marinade:

                  • starty zest z 2 pomarańczy,
                    • starty zest z 2 limonek,
                      • sok z 4-5 pomarańczy,
                        • sok z 4 limonek,
                          • garść kolendry,
                            • garść mięty,
                              • 1/3 szklanki oliwy,
                                • łyżeczka kminu rzymskiego,
                                  • mała główka czosnku (5-6 ząbków),
                                    • sól i pieprz (duża ilość).

                                      Dodatkowo: 2 x 700 g karkówki wieprzowej 

                                      Sposób przygotowania:

                                      Marynata klasyczna: Wszystkie składniki dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.

                                      Mojo Marinade: Wszystko wrzuć do blendera i zblenduj na gładki sos.

                                      Karkówkę pokryj marynatą, odstaw na kilka godzin, a potem grilluj.

                                      Faszerowane papryczki z cream cheese, cheddarem i chorizo, zawinięte w bekon

                                      Faszerowane papryczki z cream cheese, cheddarem i chorizo, zawinięte w bekon
                                      Faszerowane papryczki z cream cheese, cheddarem i chorizo, zawinięte w bekon
                                      Faszerowane papryczki z cream cheese, cheddarem i chorizo, zawinięte w bekon
                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                      Składniki:

                                      • 10-16 papryczek (w zależności od wielkości) - jalapeno, padron lub innych, jakie lubisz,
                                        • 2 opakowania serka kremowego,
                                          • 80-90 g tartego cheddara,
                                            • 75 g chorizo, pokrojonego w drobną kostkę (lub miękkiego rozdrobnionego),
                                              • 10-16 plastrów bekonu,
                                                • 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
                                                  • sól i pieprz,
                                                    • duża szczypta cayenne (opcjonalnie),
                                                      • 2/3 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie),
                                                        • siekany szczypiorek (opcjonalnie).

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Chorizo podsmaż na wolnym ogniu, aby wytopić tłuszcz i zrobić je na chrupko. Do miski dodaj serek kremowy, cheddar, chorizo i wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, kminem i pozostałymi przyprawami/składnikami. Papryczki przekrój wzdłuż, razem z ogonkiem (będzie łatwiej chwytać). Później wyciągnij środek oraz pestki. Faszeruj papryczki serem i zawiń dokładnie bekonem. Im bardziej tłusty, tym lepiej się będzie trzymało. Grilluj na średnio wolnym ogniu, z obu stron, przez łącznie 15-20 minut. Możesz też faszerować w ten sposób przekrojoną kiełbasę.

                                                          Kebab lub gyros z grilla, grillowana pita i domowy sos ketchupowy

                                                          Kebab lub gyros z grilla, grillowana pita i domowy sos ketchupowy
                                                          Kebab lub gyros z grilla, grillowana pita i domowy sos ketchupowy
                                                          Kebab lub gyros z grilla, grillowana pita i domowy sos ketchupowy
                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                          Składniki na pitę z grilla:

                                                          • 250 g mąki,
                                                            • 140 g zimnej wody,
                                                              • 25 g letniej wody (max 30 stopni),
                                                                • 4,5 g drożdży w proszku,
                                                                  • 3/4 łyżeczki cukru zmierzyć,
                                                                    • 5 g soli.

                                                                      Składniki na "tzaztiki z fetą by Foxx":

                                                                      • duży ogórek ze skórą,
                                                                        • łyżka siekanego koperku,
                                                                          • 3-4 łyżki jogurtu typu greckiego,
                                                                            • 50 g sera feta lub podobnego,
                                                                              • 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
                                                                                • sól i pieprz,
                                                                                  • opcjonalnie trochę czosnku, świeżego lub w proszku.

                                                                                    Składniki na sos ketchupowy:

                                                                                    • 4 łyżki ketchupu,
                                                                                      • 1-2 łyżki sosu BBQ,
                                                                                        • łyżka ostrego sosu (lub mniej),
                                                                                          • 3/4 łyżeczki oregano,
                                                                                            • 1/3 łyżeczki cynamonu.

                                                                                              Składniki na miks przypraw kebab:

                                                                                              • 2 łyżki papryki słodkiej,
                                                                                                • 3 łyżeczki oregano,
                                                                                                  • 4 łyżeczki bazylii suszonej,
                                                                                                    • 2 łyżeczki rozmarynu,
                                                                                                      • 4 łyżeczki tymianku suszonego,
                                                                                                        • 2 łyżeczki majeranku tartego,
                                                                                                          • 2 łyżeczki soli,
                                                                                                            • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
                                                                                                              • 2-3 łyżki oliwy.

                                                                                                                Składniki na miks przypraw gyros:

                                                                                                                • 2 łyżeczki oregano,
                                                                                                                  • łyżeczka kmniu rzymskiego,
                                                                                                                    • łyzeczka papryki słodkiej,
                                                                                                                      • łyżeczka tymianku,
                                                                                                                        • łyżeczka pieprzu cayenne,
                                                                                                                          • łyżeczka czosnku w proszku,
                                                                                                                            • łyżeczka soli,
                                                                                                                              • 2-3 łyżki oliwy,
                                                                                                                                • 200 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie).

                                                                                                                                  Dodatkowo: kilogram udek z kurczaka bez kości 

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  Pita: Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Jeśli się nie pienią, wymień na nowe opakowanie. Dodaj do misy pozostałe składniki i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. Formuj kule po 80-100 g i wałkuj, dodając mąkę. Po wałkowaniu daj kilka minut ciastu, aby lekko urosło, i smaż pod przykryciem przez 2-4 minuty (w zależności od temperatury). Później odwróć i smaż przez kolejne 2 minuty. Przełóż do talerza, przykryj drugim oraz ścierką, aby placek się parował.

                                                                                                                                  Mięso w przyprawie kebab: Do miski dodaj mięso, trochę oleju lub oliwy oraz przyprawy. Następnie dokładnie wymieszaj. Nadziej mięso na kilka patyczków drewnianych do grilla (na jednym nie będzie się dobrze trzymało) lub na specjalne miecze do grillowania, jeśli takie masz. Grilluj łącznie przez 15-20 minut na średnim ogniu, regularnie odwracając.

                                                                                                                                  Mięso w przyprawie gyros: Do miski dodaj mięso, trochę oliwy (i opcjonalnie jogurtu greckiego) oraz przyprawy. Potem dokładnie wymieszaj. Nadziej mięso na kilka patyczków drewnianych do grilla (na jednym nie będzie się dobrze trzymało) lub na specjalne miecze do grillowania, jeśli takie masz. Grilluj łącznie przez 15-20 minut na średnim ogniu, regularnie odwracając.

                                                                                                                                  Sosy: W miskach wymieszaj składniki na poszczególne sosy.

                                                                                                                                  Pitę podgrzej na ogniu przez kilkanaście sekund, dodaj sosy, mięso oraz świeżego pomidora, ogórka, czerwoną cebulę i sałatę.

                                                                                                                                  Polski hot dog w stylu Maxwell Street

                                                                                                                                  Polski hot dog w stylu Maxwell Street
                                                                                                                                  Polski hot dog w stylu Maxwell Street
                                                                                                                                  Polski hot dog w stylu Maxwell Street
                                                                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                  • 4 bułki typu mini bagietki (miękkie - jeśli trafisz na twarde, zamknij je szczelnie w worku foliowym, po kilku godzinach zmiękną),
                                                                                                                                    • 4 białe cebule,
                                                                                                                                      • 2-3 łyżki oleju lub masła,
                                                                                                                                        • sól i pieprz,
                                                                                                                                          • 4 kawałki kiełbasy,
                                                                                                                                            • żółta musztarda,
                                                                                                                                              • papryczki pepperoni w zalewie,
                                                                                                                                                • sól selerowa (lub zwykła).

                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                  Do garnka dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz olej lub masło, całość dopraw solą i pieprzem. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie zmniejsz ogień i karmelizuj cebulę przez około godzinę, max dwie. Kiełbasę przekrój wzdłuż, zostawiając kawałek, aby się nie rozpadła. Grilluj od wewnątrz, a następnie na zewnątrz. Miękką bułkę przekrój wzdłuż, nie do końca, żeby się trzymała. Oryginalnie bułki do tego typu hot doga podgrzewa się na parze, w garnku. Na grillu możesz je uparować, kładąc je na przekrojonym, grillowanym kawałku kiełbasy pod koniec grillowania i podgrzewać jakieś 60-90 sekund. Złóż hot doga, dodając kiełbasę, rozkładając ją, a do środka dodaj karmelizowaną cebulę. Po bokach ułóż papryczki, polej całość musztardą i posyp solą selerową (lub zwykłą). Sól selerową możesz zrobić w domu, wystarczy wysuszyć kawałki selera i zblendować je z solą.

                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                  Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                                  Źródło: Adrian Owsianik

                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                  Wszystko o implantach stomatologicznych
                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                  Wszystko o implantach stomatologicznych

                                                                                                                                                  Młode piłkarki przełamują stereotypy na murawie
                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                  Młode piłkarki przełamują stereotypy na murawie

                                                                                                                                                  Jak dbać o skórę ciała, by była gładka i nawilżona?
                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                  Jak dbać o skórę ciała, by była gładka i nawilżona?