Karkówka w dwóch marynatach - klasycznej i Mojo Marinade
Składniki na marynatę klasyczną:
- łyżka musztardy świeżej lub w proszku,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek oliwy,
- łyżeczka pieprzu cayenne,
- łyżeczka cebuli w proszku,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- trochę soli,
- duża ilość pieprzu.
Składniki na Mojo Marinade:
- starty zest z 2 pomarańczy,
- starty zest z 2 limonek,
- sok z 4-5 pomarańczy,
- sok z 4 limonek,
- garść kolendry,
- garść mięty,
- 1/3 szklanki oliwy,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- mała główka czosnku (5-6 ząbków),
- sól i pieprz (duża ilość).
Dodatkowo: 2 x 700 g karkówki wieprzowej
Sposób przygotowania:
Marynata klasyczna: Wszystkie składniki dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
Mojo Marinade: Wszystko wrzuć do blendera i zblenduj na gładki sos.
Karkówkę pokryj marynatą, odstaw na kilka godzin, a potem grilluj.
Faszerowane papryczki z cream cheese, cheddarem i chorizo, zawinięte w bekon
Składniki:
- 10-16 papryczek (w zależności od wielkości) - jalapeno, padron lub innych, jakie lubisz,
- 2 opakowania serka kremowego,
- 80-90 g tartego cheddara,
- 75 g chorizo, pokrojonego w drobną kostkę (lub miękkiego rozdrobnionego),
- 10-16 plastrów bekonu,
- 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
- sól i pieprz,
- duża szczypta cayenne (opcjonalnie),
- 2/3 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie),
- siekany szczypiorek (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Chorizo podsmaż na wolnym ogniu, aby wytopić tłuszcz i zrobić je na chrupko. Do miski dodaj serek kremowy, cheddar, chorizo i wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, kminem i pozostałymi przyprawami/składnikami. Papryczki przekrój wzdłuż, razem z ogonkiem (będzie łatwiej chwytać). Później wyciągnij środek oraz pestki. Faszeruj papryczki serem i zawiń dokładnie bekonem. Im bardziej tłusty, tym lepiej się będzie trzymało. Grilluj na średnio wolnym ogniu, z obu stron, przez łącznie 15-20 minut. Możesz też faszerować w ten sposób przekrojoną kiełbasę.
Kebab lub gyros z grilla, grillowana pita i domowy sos ketchupowy
Składniki na pitę z grilla:
- 250 g mąki,
- 140 g zimnej wody,
- 25 g letniej wody (max 30 stopni),
- 4,5 g drożdży w proszku,
- 3/4 łyżeczki cukru zmierzyć,
- 5 g soli.
Składniki na "tzaztiki z fetą by Foxx":
- duży ogórek ze skórą,
- łyżka siekanego koperku,
- 3-4 łyżki jogurtu typu greckiego,
- 50 g sera feta lub podobnego,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie trochę czosnku, świeżego lub w proszku.
Składniki na sos ketchupowy:
- 4 łyżki ketchupu,
- 1-2 łyżki sosu BBQ,
- łyżka ostrego sosu (lub mniej),
- 3/4 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki cynamonu.
Składniki na miks przypraw kebab:
- 2 łyżki papryki słodkiej,
- 3 łyżeczki oregano,
- 4 łyżeczki bazylii suszonej,
- 2 łyżeczki rozmarynu,
- 4 łyżeczki tymianku suszonego,
- 2 łyżeczki majeranku tartego,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 2-3 łyżki oliwy.
Składniki na miks przypraw gyros:
- 2 łyżeczki oregano,
- łyżeczka kmniu rzymskiego,
- łyzeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka pieprzu cayenne,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 200 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie).
Dodatkowo: kilogram udek z kurczaka bez kości
Sposób przygotowania:
Pita: Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Jeśli się nie pienią, wymień na nowe opakowanie. Dodaj do misy pozostałe składniki i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. Formuj kule po 80-100 g i wałkuj, dodając mąkę. Po wałkowaniu daj kilka minut ciastu, aby lekko urosło, i smaż pod przykryciem przez 2-4 minuty (w zależności od temperatury). Później odwróć i smaż przez kolejne 2 minuty. Przełóż do talerza, przykryj drugim oraz ścierką, aby placek się parował.
Mięso w przyprawie kebab: Do miski dodaj mięso, trochę oleju lub oliwy oraz przyprawy. Następnie dokładnie wymieszaj. Nadziej mięso na kilka patyczków drewnianych do grilla (na jednym nie będzie się dobrze trzymało) lub na specjalne miecze do grillowania, jeśli takie masz. Grilluj łącznie przez 15-20 minut na średnim ogniu, regularnie odwracając.
Mięso w przyprawie gyros: Do miski dodaj mięso, trochę oliwy (i opcjonalnie jogurtu greckiego) oraz przyprawy. Potem dokładnie wymieszaj. Nadziej mięso na kilka patyczków drewnianych do grilla (na jednym nie będzie się dobrze trzymało) lub na specjalne miecze do grillowania, jeśli takie masz. Grilluj łącznie przez 15-20 minut na średnim ogniu, regularnie odwracając.
Sosy: W miskach wymieszaj składniki na poszczególne sosy.
Pitę podgrzej na ogniu przez kilkanaście sekund, dodaj sosy, mięso oraz świeżego pomidora, ogórka, czerwoną cebulę i sałatę.
Polski hot dog w stylu Maxwell Street
Składniki:
- 4 bułki typu mini bagietki (miękkie - jeśli trafisz na twarde, zamknij je szczelnie w worku foliowym, po kilku godzinach zmiękną),
- 4 białe cebule,
- 2-3 łyżki oleju lub masła,
- sól i pieprz,
- 4 kawałki kiełbasy,
- żółta musztarda,
- papryczki pepperoni w zalewie,
- sól selerowa (lub zwykła).
Sposób przygotowania:
Do garnka dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz olej lub masło, całość dopraw solą i pieprzem. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie zmniejsz ogień i karmelizuj cebulę przez około godzinę, max dwie. Kiełbasę przekrój wzdłuż, zostawiając kawałek, aby się nie rozpadła. Grilluj od wewnątrz, a następnie na zewnątrz. Miękką bułkę przekrój wzdłuż, nie do końca, żeby się trzymała. Oryginalnie bułki do tego typu hot doga podgrzewa się na parze, w garnku. Na grillu możesz je uparować, kładąc je na przekrojonym, grillowanym kawałku kiełbasy pod koniec grillowania i podgrzewać jakieś 60-90 sekund. Złóż hot doga, dodając kiełbasę, rozkładając ją, a do środka dodaj karmelizowaną cebulę. Po bokach ułóż papryczki, polej całość musztardą i posyp solą selerową (lub zwykłą). Sól selerową możesz zrobić w domu, wystarczy wysuszyć kawałki selera i zblendować je z solą.
Zobacz także:
- Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Przepisy na dania z grilla od Martyny Niemiec z "MasterChef Nastolatki"
- Amerykańskie BBQ z Ewą Samą. Poznaj przepisy na łatwe i szybkie sosy
- Zrób grilla z Sebastianem Olmą. Poznaj jego sposoby na udaną ucztę
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Adrian Owsianik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News