Bułki orkiszowe
Składniki:
- 15 g drożdży,
- 420 ml wody,
- 300 g mąki orkiszowej typ 630,
- 300 g mąki pełnoziarnistej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- płatki orkiszowe lub jęczmienne do obsypania.
Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać obie mąki i sól, wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Uformować okrągłe bułki, każdą bułkę zanurzyć w miseczce z wodą i obtoczyć w płatkach orkiszowych. Ułożyć na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia, trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić na około 30–40 minut do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC. Wstawić blachę do piekarnika, spryskać wnętrze spryskiwaczem z wodą i piec 15–20 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Zapiekane płatki jęczmienne z jabłkami
Składniki:
- 200 g płatków jęczmiennych,
- 60 g posiekanych migdałów,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 500 ml napoju owsianego lub mleka,
- 3-4 łyżki roztopionego masła,
- 1 duże jajko,
- 1 laska wanilii.
Składniki na sos:
- 3-4 jabłka antonówki lub szare renety,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka miodu (zalecany po 1 roku życia dziecka),
- 500 ml mętnego soku jabłkowego,
- 50 ml śmietany,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać ze sobą płatki, posiekane migdały, sól, cynamon i nasiona wanilii. W drugiej misce wymieszać ze sobą napój owsiany, rozpuszczone masło i jajko. Dodać do suchych składników i wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Płatki z przyprawami przełożyć do naczynia. Zalać całość mieszanką mleczną. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cynamon i miód, wymieszać, wstawić do piekarnika. W tym czasie sok przelać na patelnię i intensywnie gotować, aby zredukować go konsystencji gęstego sosu. Następnie dodawać śmietanę, intensywnie wymieszać, a następnie dodać masło i ponownie wymieszać. Zapiekane płatki jęczmienne podawać z prażonymi jabłkami i kajmakiem jabłkowym.
Pulpeciki warzywno-mięsne z sosem i makaronem razowym
Składniki na sos:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- mały pęczek włoszczyzny,,
- 1 czerwona papryka,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 kg pomidorów malinowych,
- sól i pieprz,
- 500 g makaronu razowego spaghetti.
Składniki na pulpeciki:
- 300 g drobiowego mięsa mielonego,
- 100 g mrożonego groszku,
- starta na tarce o grubych oczkach marchewka,
- pęczek natki pietruszki,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Warzywa podzielić na kawałki (te twardsze na mniejsze). Ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić olejem i wstawić do pieca rozgrzanego do 200°C i piec około 30 minut. Następnie przełożyć do garnka i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli będzie za rzadki, odparować poprzez gotowanie.
W trakcie jak sos będzie się dusić można przygotować pulpeciki. Marchewkę, groszek, mięso, posiekaną natkę pietruszki i jajko wymieszać, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć je na patelni. Następnie wrzucić do gotującego się sosu, gotować na wolnym ogniu, nie mieszając około 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z makaronem razowym.
Smażone kluseczki z kaszki manny
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 200 g kaszki manny plus porcja do obtoczenia,
- szczypta soli,
- klarowane masło do smażenia,
- kwaśna śmietana,
- 300 g malin,
- mielony mak do podania (zalecany po 2 roku życia dziecka).
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować, dodać szczyptę soli, a następnie powoli dodawać kaszkę mannę energicznie mieszając rózgą, aby nie powstały gródki. Gotować cały czas mieszając przez kilka minut. Prostokątne naczynie wysmarować masłem i bardzo dokładnie wysypać kaszką manną. Ugotowaną kaszkę przelać do naczynia i zostawić do całkowitego ostygnięcia aż kaszka się zetnie i stwardnieje. Wyjąć zawartość naczynia i pokroić je na kawałki. Usmażyć na klarowanym maśle. Z obu stron, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Podawać z kwaśną śmietaną, malinami i podprażonym na patelni mielonym makiem.
Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Zobacz także:
- Glutenowy zawrót głowy: fakty i mity
- Gluten - czym jest i czy szkodzi?
- Cała prawda o glutenie. "Jest smaczny, zdrowy i powinniśmy go jeść"
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News