Materiał promocyjny

Piotr Kucharski i przepisy z glutenem, które idealnie sprawdzą się przy rozszerzaniu diety dziecka

Piotr Kucharski i przepisy z glutenem, które idealnie sprawdzą się przy rozszerzaniu diety dziecka
Glutenowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Produkty zbożowe są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają niezbędnej energii, szczególnie istotnej w okresie intensywnego wzrostu oraz rozwoju dziecka, stanowią źródło składników mineralnych oraz witamin, zwłaszcza z grupy B, które wspierają funkcje metaboliczne oraz zdrowie układu nerwowego. Jak wprowadzić go do diety dziecka? Oto przepisy Piotra Kucharskiego.
Kampania Glutenowy zawrót głowy
Kampania Glutenowy zawrót głowy
Źródło: Mat. prasowe

Bułki orkiszowe

Składniki:

  • 15 g drożdży,
  • 420 ml wody,
  • 300 g mąki orkiszowej typ 630,
  • 300 g mąki pełnoziarnistej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • płatki orkiszowe lub jęczmienne do obsypania.

Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać obie mąki i sól, wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Uformować okrągłe bułki, każdą bułkę zanurzyć w miseczce z wodą i obtoczyć w płatkach orkiszowych. Ułożyć na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia, trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić na około 30–40 minut do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC. Wstawić blachę do piekarnika, spryskać wnętrze spryskiwaczem z wodą i piec 15–20 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Zapiekane płatki jęczmienne z jabłkami

Zapiekane płatki jęczmienne z jabłkami
Zapiekane płatki jęczmienne z jabłkami
Zapiekane płatki jęczmienne z jabłkami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 200 g płatków jęczmiennych,
  • 60 g posiekanych migdałów,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 500 ml napoju owsianego lub mleka,
  • 3-4 łyżki roztopionego masła,
  • 1 duże jajko,
  • 1 laska wanilii.

Składniki na sos:

  • 3-4 jabłka antonówki lub szare renety,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka miodu (zalecany po 1 roku życia dziecka),
  • 500 ml mętnego soku jabłkowego,
  • 50 ml śmietany,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać ze sobą płatki, posiekane migdały, sól, cynamon i nasiona wanilii. W drugiej misce wymieszać ze sobą napój owsiany, rozpuszczone masło i jajko. Dodać do suchych składników i wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Płatki z przyprawami przełożyć do naczynia. Zalać całość mieszanką mleczną. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cynamon i miód, wymieszać, wstawić do piekarnika. W tym czasie sok przelać na patelnię i intensywnie gotować, aby zredukować go konsystencji gęstego sosu. Następnie dodawać śmietanę, intensywnie wymieszać, a następnie dodać masło i ponownie wymieszać. Zapiekane płatki jęczmienne podawać z prażonymi jabłkami i kajmakiem jabłkowym.

Pulpeciki warzywno-mięsne z sosem i makaronem razowym

Pulpeciki warzywno-mięsne z sosem i makaronem razowym
Pulpeciki warzywno-mięsne z sosem i makaronem razowym
Pulpeciki warzywno-mięsne z sosem i makaronem razowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na sos:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały pęczek włoszczyzny,,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 kg pomidorów malinowych,
  • sól i pieprz,
  • 500 g makaronu razowego spaghetti.

Składniki na pulpeciki:

  • 300 g drobiowego mięsa mielonego,
  • 100 g mrożonego groszku,
  • starta na tarce o grubych oczkach marchewka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Warzywa podzielić na kawałki (te twardsze na mniejsze). Ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić olejem i wstawić do pieca rozgrzanego do 200°C i piec około 30 minut. Następnie przełożyć do garnka i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli będzie za rzadki, odparować poprzez gotowanie.

W trakcie jak sos będzie się dusić można przygotować pulpeciki. Marchewkę, groszek, mięso, posiekaną natkę pietruszki i jajko wymieszać, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć je na patelni. Następnie wrzucić do gotującego się sosu, gotować na wolnym ogniu, nie mieszając około 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z makaronem razowym.

Smażone kluseczki z kaszki manny

Smażone kluseczki z kaszki manny
Smażone kluseczki z kaszki manny
Smażone kluseczki z kaszki manny
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 200 g kaszki manny plus porcja do obtoczenia,
  • szczypta soli,
  • klarowane masło do smażenia,
  • kwaśna śmietana,
  • 300 g malin,
  • mielony mak do podania (zalecany po 2 roku życia dziecka).

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować, dodać szczyptę soli, a następnie powoli dodawać kaszkę mannę energicznie mieszając rózgą, aby nie powstały gródki. Gotować cały czas mieszając przez kilka minut. Prostokątne naczynie wysmarować masłem i bardzo dokładnie wysypać kaszką manną. Ugotowaną kaszkę przelać do naczynia i zostawić do całkowitego ostygnięcia aż kaszka się zetnie i stwardnieje. Wyjąć zawartość naczynia i pokroić je na kawałki. Usmażyć na klarowanym maśle. Z obu stron, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Podawać z kwaśną śmietaną, malinami i podprażonym na patelni mielonym makiem.

Fundusze Promocji
Fundusze Promocji
Źródło: mat. prasowe

Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości