Materiał promocyjny

Gotowe pomysły na obiad od Piotra Kucharskiego. Poznajcie bazę pod smaczne i szybkie posiłki

Gotowe pomysły na obiad od Piotra Kucharskiego. Poznajcie bazę pod smaczne i szybkie posiłki
Warzywna tęcza na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybki i smaczny posiłek, przy którym nie musimy długo stać w kuchni? Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować takie dania. Wszystko za sprawą mrożonych warzyw, które są już umyte i pokrojone - idealne, aby użyć ich od razu. Poznajcie jego przepisy na zapiekankę z dyni, pietruszkowe leniwe i warzywa na patelnię z makaronem i konfitowanymi grzybami. Palce lizać!

Zapiekanka z dyni

Zapiekanka z dyni
Zapiekanka z dyni
Zapiekanka z dyni
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 małe dynie hokaido,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • dwie szczypty papryczki chili,
  • 4 ząbki czosnku,
  • opakowanie Warzyw na patelnię klasycznych Frosta,
  • 50 g bułki tartej,
  • 50 g tartego parmezanu.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dynie przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszać z posiekanymi ząbkami czosnku i papryczką chili. Potem natrzeć oliwą środek dyń i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie połówki dyń ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut w piekarniku.

W tym czasie na suchej patelni podprażyć bułkę tartą na złoty kolor. Następnie na tej samej patelni podsmażyć warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Warzywami wypełnić wgłębienia w dyni, posypać bułką tartą i tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 15 minut.

Pietruszkowe leniwe z warzywami na patelnię

Pietruszkowe leniwe z warzywami na patelnię
Pietruszkowe leniwe z warzywami na patelnię
Pietruszkowe leniwe z warzywami na patelnię
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 400 g twarogu,
  • niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • opakowanie Warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką Frosta,
  • oliwa z oliwek,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

Jajka i żółtka zmiksować z posiekaną natką pietruszki. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze zmiksowanymi jajkami, mąką i solą. Ciasto wyłożyć na mocno obsypany mąką blat, podzielić na dwie części, obsypać mąką i uformować wałeczki. Następnie pokroić je na 2-centymetrowe kawałki, gotować we wrzącej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.

W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć warzywa na patelnię. Kluseczki po wyjęciu z wody podsmażyć na maśle i połączyć z warzywami.

Warzywa na patelnię z makaronem i konfitowanymi grzybami

Warzywa na patelnię z makaronem i konfitowanymi grzybami
Warzywa na patelnię z makaronem i konfitowanymi grzybami
Warzywa na patelnię z makaronem i konfitowanymi grzybami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 300 g grzybów leśnych, najlepiej różnych,
  • sól i pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 500 g makaronu papardelle,
  • opakowanie warzyw na patelnię Italian Mix Frosty.

Przygotowanie:

Oliwę lekko podgrzać w rondelku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, a następnie drobno pokrojone grzyby. Potem przyprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotować przez około 30 minut. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni podsmażyć warzywa na oliwie, w której gotowały się grzyby. Makaron podawać podsmażony z warzywami u góry, całość polane konfitowanymi grzybami.

Więcej przepisów znajdziesz na: www.frosta.pl/przepisy/

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości