Zapiekanka z dyni
Składniki:
- 2 małe dynie hokaido,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- dwie szczypty papryczki chili,
- 4 ząbki czosnku,
- opakowanie Warzyw na patelnię klasycznych Frosta,
- 50 g bułki tartej,
- 50 g tartego parmezanu.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dynie przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszać z posiekanymi ząbkami czosnku i papryczką chili. Potem natrzeć oliwą środek dyń i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie połówki dyń ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut w piekarniku.
W tym czasie na suchej patelni podprażyć bułkę tartą na złoty kolor. Następnie na tej samej patelni podsmażyć warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Warzywami wypełnić wgłębienia w dyni, posypać bułką tartą i tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 15 minut.
Pietruszkowe leniwe z warzywami na patelnię
Składniki:
- 2 żółtka,
- 2 białka,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 400 g twarogu,
- niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- opakowanie Warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką Frosta,
- oliwa z oliwek,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
Jajka i żółtka zmiksować z posiekaną natką pietruszki. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze zmiksowanymi jajkami, mąką i solą. Ciasto wyłożyć na mocno obsypany mąką blat, podzielić na dwie części, obsypać mąką i uformować wałeczki. Następnie pokroić je na 2-centymetrowe kawałki, gotować we wrzącej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.
W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć warzywa na patelnię. Kluseczki po wyjęciu z wody podsmażyć na maśle i połączyć z warzywami.
Warzywa na patelnię z makaronem i konfitowanymi grzybami
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 300 g grzybów leśnych, najlepiej różnych,
- sól i pieprz,
- świeży tymianek,
- 500 g makaronu papardelle,
- opakowanie warzyw na patelnię Italian Mix Frosty.
Przygotowanie:
Oliwę lekko podgrzać w rondelku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, a następnie drobno pokrojone grzyby. Potem przyprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotować przez około 30 minut. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni podsmażyć warzywa na oliwie, w której gotowały się grzyby. Makaron podawać podsmażony z warzywami u góry, całość polane konfitowanymi grzybami.
Więcej przepisów znajdziesz na: www.frosta.pl/przepisy/
Zobacz także:
- Szybki, pyszny i różnorodny obiad w zaledwie 15 minut? Z przepisami Bartka Boratyna to możliwe
- Makaron – tanio, szybko i zdrowo
- Kuchnia "tania jak barszcz". Poznaj przepisy Darii Ładochy na obiady do 20 zł
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News