Ciastko WZ to prosty, delikatny i smaczny wypiek . Tradycyjnie podawane z konfiturą z wiśni. Łatwe i szybkie do wykonania, może stać się ozdobą niejednego przyjęcia. Wuzetkę należy kroić dopiero po schłodzeniu, używając noża maczanego w ciepłej wodzie .
Ciasto WZ – sprawdzony przepis
Wystarczy, że poświęcimy godzinę i doskonała Wuzetka będzie gotowa. Ciasto składa się z dwóch czekoladowych blatów, warstwy śmietanowej i polewy czekoladowej . Oto lista składników niezbędnych do przygotowania popularnego ciastka WZ :
· 6 dużych jaj,
· 1 szklanka mąki,
· 1 budyń czekoladowy,
· 1 szklanka cukru,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 2 łyżki kakao,
· 1 l śmietany kremówki 30%,
· 4 łyżki żelatyny,
· 1 śmietan-fix,
· 0,5 szklanki cukru pudru,
· 2 opakowania cukru wanilinowego,
· konfitura wiśniowa,
· woda smakowa do nasączenia,
· ½ kostki margaryny, ½ szklanki cukru, 3-4 łyżki kakao, 3 łyżeczki mleka do sporządzenia polewy czekoladowej.
Zaczynamy od przygotowania biszkopta czekoladowego. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao), białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej stopniowo żółtka. Do jajek dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w 160-180 stopniach przez 40 minut. Wystudzone ciasto kroimy na pół, tworząc dwa blaty. Jeden blat nasączamy wodą smakową i smarujemy konfiturą wiśniową. ¾ litra kremówki ubijamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, żelatyną. Jak przygotować żelatynę? 4 łyżeczki żelatyny zalewamy 6 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy, dodajemy jedną łyżkę ubitej śmietany, mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do reszty kremówki i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Masę śmietanową układamy na spodzie z konfiturą. Przykrywamy drugim blatem i polewamy przygotowaną polewą czekoladową. Polewę przygotowujemy z margaryny, cukru, kakao i mleka. Można także wypróbować inny przepis na polewę: rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, dodać masło i ewentualnie cukier. Wuzetkę przyozdabiamy na wierzchu różyczkami z bitej śmietany. Ciasto WZK z bitą śmietaną smakuje doskonale z filiżanką kawy lub herbaty.
Przepis na ciasto WZ z dżemem z czarnej porzeczki
Ciasto WZK możemy przygotować używając dżemu z czarnej porzeczki. Przepis na Wuzetkę jest więc tylko trochę zmodyfikowany. Składniki, których potrzebujemy do upieczenia blatów:
· 4 jaja,
· 200 g drobnego cukru,
· 180 g mąki pszennej,
· 2 łyżki kakao,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· 4 łyżki zimnej wody,
· szczypta soli.
Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, proszek do pieczenia. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie porcjami dodajemy wodę i cukier oraz żółtka. Na koniec dodajemy po łyżce suchych składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pieczemy w 170 stopniach około 25 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. Do przygotowania kremu, którym przełożymy blaty potrzebujemy:
· 1 l śmietanki kremówki 30%,
· 10 łyżek cukru pudru,
· 4 łyżeczki żelatyny.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder. Część śmietany odkładamy do dekoracji, do pozostałej dodajemy żelatynę. Całość ubijamy na sztywną masę. Dolny blat ciasta możemy nasączyć alkoholem, następnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i kremem śmietanowym, przykrywamy drugim blatem. Dociskamy i wyrównujemy brzegi, zbierając wystającą śmietanę. Gotujemy ¼ szklanki mleka, wrzucamy pokruszoną czekoladę (2 tabliczki), mieszamy, przygotowując polewę. Lekko przestudzoną rozprowadzamy na cieście. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu kroimy na kwadraty i każdy zdobimy kleksem ze śmietany.
Ciasto WZ z bitą śmietaną i nalewką wiśniową
Wuzetkę można też podać w formie tortu , wystarczy użyć okrągłej blaszki. Przygotowujemy ciasto: 115 g mąki i 25 g kakao przesiewamy i łączymy. Żółtka z 6 jaj ucieramy z 75 g cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pozostały cukier. Do piany dodajemy powoli żółtka, produkty sypkie i roztopione masło. Mieszamy, a gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy do suchego patyczka (około 30 min) w 180 stopniach. Blat chłodzimy i rozkrawamy na pół. Mieszamy 1/2 szklanki nalewki wiśniowej z ¼ szklanki wody i nasączamy ciasto. Na pierwszy blat nakładamy masę śmietanową. Do jej wykonania potrzebujemy śmietanę kremówkę 30%, cukier puder i opcjonalnie żelatynę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, ewentualnie dodając rozpuszczoną żelatynę. Ciasto chłodzimy kilka godzin, a następnie wierzch smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy kleksami z bitej śmietany i wiśniami z nalewki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN