Rozgrzewający obiad na świąteczny dzień. Proste i pyszne przepisy Aleksandry Juszkiewicz

Aleksandra Juszkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
 Idealny obiad na świąteczny dzień
Idealny obiad na świąteczny dzień
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Gdy jesień w pełni, a za oknem króluje chłód i deszcz, marzymy o daniach, które rozgrzeją nas od środka. Świąteczny obiad to doskonała okazja, by wprowadzić odrobinę ciepła i przytulnej atmosfery do swojego domu. Z pewnością uda się to z zaprezentowanymi przez Aleksandrę Juszkiewicz potrawami. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła zupę cebulową, udka z kurczaka ze szpinakiem i dynią, kopytka z ziołami oraz pieczone jabłka z chałwą.

Zupa cebulowa zapiekana pod serem żółtym 

Zupa cebulowa zapiekana pod serem żółtym 
Zupa cebulowa zapiekana pod serem żółtym 
Zupa cebulowa zapiekana pod serem żółtym 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 500-600 g żółtej cebuli,
  • ok. 100 g sera gruyere (lub polskiego pleśniowego),
  • ok. 150 ml białego wytrawnego wina,
  • bagietka,
  • świeży tymianek,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • bulion wołowy w słoiczku,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • miseczki na zupę do zapiekania.

Przygotowanie:

Cebulę obierz ze skóry i pokrój w piórka. W głębokim garnku z nieprzywierającą powłoką rozgrzej masło z oliwą i dodaj posiekaną cebulę. Duś na małej lub średniej mocy palnika, tak, by cebula się lekko gotowała i karmelizowała, a nie przypaliła. W międzyczasie dodaj sól i cały czas duś cebulę. Pod koniec duszenia dodaj 150-200 ml białego wytrawnego wina i duś do momentu, aż wino wyparuje do 3/4 objętości. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Gotową zupę przelej do miseczek do zapiekania do 3-4 wysokości. Zrób grzanki z bagietki, a następnie natrzyj czosnkiem i ułóż na zupie. Całość przykryj startym serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni do czasu, aż ser się ładnie rozpuści i stworzy skorupkę na zupie.

Udka z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i dynią

Udka z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i dynią
Udka z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i dynią
Udka z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i dynią
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka ze skórą (mogą być bez kości, ale ważne, by były ze skórą),
  • opakowanie świeżego szpinaku,
  • 1/2 małej dyni hokkaido,
  • 350 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • kawałek sera parmezan lub grana padano,
  • 3 ząbki czosnku,
  • masło,
  • słodka mielona papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • szklanka mocno gazowanej wody,
  • mała maślanka,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę do udek: w misce połącz wodę gazowaną z maślanką, z przyprawami i zanurz w marynacie udka. Najlepiej odstawić na noc. Następnego dnia w głębokiej patelni obsmaż z obu stron udka i przełóż je do naczynia żaroodpornego. W patelni po udkach dokładnie połącz śmietankę z 500 ml bulionu i zacznij delikatnie podgrzewać. Do sosu wrzuć pokrojoną w 1,5 cm kostkę dynię, wrzuć szpinak, poszatkowany na drobnych oczkach ser, pokrojony w plastry czosnek, a na koniec dopraw solą, pieprzem, gałką i zalej przygotowane w brytfance udka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na ok 50 minut.

Kopytka ziemniaczane podsmażane na maśle z ziołami 

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 200 g mąki,
  • jajko,
  • sól,
  • masło,
  • oliwa,
  • świeży tymianek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • szałwia świeża.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj i 2 razy przeciśnij przez praskę. Kiedy wystygną, dodaj mąkę, jajko oraz sól i dobrze połącz masę. Gotuj w osolonej wrzącej wodzie, aż kopytka wypłyną. Wystudź. W głębokiej patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj świeże zioła i rozgnieciony czosnek, a potem daj ziołom ok minuty, by puściły aromat. Następnie w tak przygotowanym maśle smaż kopytka z obu stron na złoty kolor. 

Pieczone jabłka z chałwą i orzechami, z sosem kawowo-waniliowym

Pieczone jabłka z chałwą i orzechami, z sosem kawowo-waniliowym
Pieczone jabłka z chałwą i orzechami, z sosem kawowo-waniliowym
Pieczone jabłka z chałwą i orzechami, z sosem kawowo-waniliowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 4 jabłka średniej wielkości,
  • 2 łyżki masła,
  • garść płatków migdałowych,
  • opakowanie dobrej tureckiej chałwy,
  • orzechy włoskie,
  • szklanka tłustego mleka,
  • laska wanilii,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Przygotowanie:

Jabłka umyj i wydrąż środek tak, by przez jabłko powstał tunel bez szypułki. W miseczce dobrze rozgnieć chałwę, wsyp posiekane orzechy i wymieszaj. Gotową masą chałwową nadziej jabłka, a następnie posmaruj je masłem i obtocz w migdałach. Gotowe owoce wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut - do momentu, aż nie zaczną pękać.

Sos kawowo-waniliowy: Wanilię rozkrój na pół i wydrąż z niej nasionka. Do rondelka wlej mleko, wsyp kawę i dodaj miąższ z wanilii, razem z wydrążoną laską. Zagotuj i wyjmij laskę wanilii. W oddzielnej miseczce utrzyj żółtka z cukrem, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Kiedy masa z żółtek będzie gotowa, przelej do niej 1/3 zagotowanego mleka waniliowego i cały czas miksuj. Następnie zahartowane żółtka przełóż do rondelka z mlekiem, dobrze wymieszaj i zagotuj do temperatury ok. 80 stopni, cały czas mieszając. Uważaj, by nie osiągnąć zbyt wysokiej temperatury i nie zważyć sosu. Kiedy sos lekko zgęstnieje, zdejmij rondelek z kuchenki. Do głębszego naczynia wlej sos waniliowy i wyłóż na niego upieczone jabłka.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości