Materiał promocyjny

Jak wzbogacić jesienne potrawy, aby były rozgrzewające i aromatyczne? Poznajcie sposoby Grześka Zawieruchy

Grzesiek Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Jak wzbogacić jesienne potrawy, aby były rozgrzewające i aromatyczne? Poznajcie sposoby Grześka Zawieruchy
Źródło: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN
Co zrobić, aby dania były pyszne i aromatyczne? Dobrym nośnikiem smaku jest tłuszcz, a dobre masło jeszcze bardziej podbije smaki w naszych potrawach. Grzesiek Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować pyszne i aromatyczne dania, które rozgrzeją jesienią. Poznajcie jego przepisy.

W przygotowanych potrawach Grzegorz Zawierucha wykorzystał tradycyjne masło irlandzkie. To wyłącznie naturalne składniki i wspaniały przewodnik smaków. Łatwo się rozsmarowuje i jest przepyszne. Do tego idealnym wzbogaceniem jesiennych dań, które rozgrzeje brzuchu, jest ser cheddar. 

Pieczona wołowina w maśle i rozmarynie

Składniki:

  • 800 g udźca wołowego sirloin tip lub dolna krzyżowa (pikania),
  • główka czosnku,
  • 40 g masła Kerrygold Tradycyjne solone,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka sosu barbeque,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed przyrządzaniem. W misce dodajemy masło, łyżkę oliwy, sos barbeque, dwa rozgniecione ząbki czosnku, drobno posiekany rozmaryn. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość za pomocą widelca dobrze rozgniatamy.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i kładziemy tam wołowinę. Smarujemy mięso z każdej strony wcześniej przygotowanym masłem. Wokół mięsa układamy ząbki czosnku. Chwilę marynujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Pieczemy około 20 minut (po 10 minutach obracamy mięso). Po upływie tego czasu sztukę mięsa i zawijamy w folii aluminiowej na około 10 minut. Wołowinę kroimy na plastry i polewamy sosem z pieczenia.

Pieczone ziemniaki z orzechami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1/4 pęczka tymianku,
  • 50 g całych orzechów laskowych,
  • 200 g fety,
  • 0,5 łyżeczki płatków chili,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny,
  • 2 łyżki masła Kerrygold Tradycyjne niesolone,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki nacinamy na całej długości (nie do końca) i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Gałązki tymianku wraz z orzechami grubo siekamy. Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z płatkami chili i doprawiamy solą. Posypujemy nimi ziemniaki i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy około 40 min w temperaturze 220°C. Wyjmujemy i ścieramy skórkę z cytryny i lekko skrapiamy sokiem z cytryny.

Zapiekanka z mięsem mielonym i dynią

Składniki:

  • około 2 kg dyni,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 100 g sera Kerrygold Red Cheddar,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki świeżego tymianku,
  • łyżka świeżego oregano,
  • 2-3 łyżki ziaren dyni,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 210°C. Czosnek i cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni z dodatkiem masła i oliwy obsmażamy przez kilka minut. Po chwili dodajemy mięso mielone. Następnie posiekany tymianek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 15-20 minut. Warzywa odcedzamy i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i kurkumą. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i przykrywamy puree z dyni. Posypujemy startym serem cheddar. Pieczemy około 20 minut. Ziarna dyni prażymy na suchej patelni i posypujemy zapiekankę przed podaniem.

Dorsz z sosem

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 50 g masła Kerrygold Irlandzkie z prażonym czosnkiem,
  • mała tajska papryczka chili,
  • po 1/4 łyżeczki suszonych przypraw: pieprz, papryka słodka, pietruszka, oregano, rozmaryn, cebula,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny,
  • kilka gałązek świeżego kopru.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła Kerrygold Irlandzkie z prażonym czosnkiem,
  • 2 łyżeczki szalotki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka orzechów laskowych,
  • dziki brokuł,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dorsza układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce mieszamy masło czosnkowe z dodatkiem soli. Do masła dodajemy papryczką chili, przyprawę do ryb oraz sok z cytryny. Rybę smarujemy gotową mieszanką. Posypujemy skórką z cytryny i solą. Pieczemy około 10-12 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Dorzucamy drobno posiekaną szalotkę, a następnie czosnek. Po chwili dziki brokuł oraz posiekane orzechy. Solimy, pieprzymy i smażymy około 5 minut. Serwujemy z rybą.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości