Zawijanie jest starą techniką kulinarną i popularną niemal w każdym miejscu na świecie. Na naszym polskim podwórku najpopularniejsze są wszelkiego rodzaju rolady, gdzie mięso, takie jak wołowina, wieprzowina czy drób, jest rozbijane na cienkie plastry, a następnie zawijane wokół farszu. Azjaci z kolei technikę tę opracowali do perfekcji przy wykorzystaniu różnego rodzaju cienkich ciast jak np. to wykonane z mąki ryżowej.
Wiosenne spring rolls
Składniki:
- filet z kurczaka,
- łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
- 100 g oleju kokosowego,
- 200 g makaronu ryżowego vermicelli,
- 80 g sałaty (mix),
- 80 g marynowanego imbiru,
- 1/2 świeżego ogórka,
- 1/2 czerwonej papryki,
- pęczek kolendry,
- 200 g kiełków soi w zalewie,
- 4 łyżki oleju sezamowego,
- 10 sztuk papieru ryżowego,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- jasny sos sojowy,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soku z limonki,
- 1/2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie:
Kurczaka marynujemy w czerwonej paście curry i sosie sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy na 15 minut do zamarynowania. Makaron przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu, a potem odsączamy. Imbir drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę, a paprykę w cienkie paski. Wszystko razem mieszamy z sałatą, kiełkami i posiekaną kolendrą. Skrapiamy olejem sezamowym. Na oleju kokosowym smażymy kurczaka. Po ostygnięciu, kroimy w drobne paski.
Papier ryżowy moczymy w wodzie przez około 5 sekund. Przekładamy na talerze i na środku układamy sałatę, kurczaka oraz makaron. Zawijamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon. Składniki do sosu mieszamy ze sobą.
Paluszki rybne w panierce z chleba tostowego
Składniki:
- 100 g filetu z dorsza,
- 10 g białka jaja,
- łyżeczka soku z limonki,
- 50 g płynnego crème fraîche,
- 5 g cienkiego szczypiorku,
- 1/4 łyżeczki skórki limonki,
- 5 kromek chleba tostowego bez skórki,
- sól i pieprz,
- masło klarowane do smażenia,
- 1/4 papryczki chili (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Filety z dorsza kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i papryczką chili, a następnie miksujemy w blenderze. Potem dodajemy białko i dalej miksujemy. Wlewamy sok z limonki oraz crème fraîche. Przekładamy całość do miski i dodajemy posiekany szczypiorek oraz skórkę z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skórkę od chleba odcinamy i rozwałkowujemy, na wierzchu układamy farsz. Dobrze zawijamy i ściskamy folią spożywczą. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Zdejmujemy folię, a potem na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy roladki. Następnie przekładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 5 minut.
Rolada wieprzowa zawinięta boczkiem
Składniki:
- 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szalotka,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- 8 plastrów boczku wędzonego parzonego,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Na patelnię dodajemy łyżkę oliwy i lekko szklimy posiekaną szalotkę. Obsmażamy przez chwilę na dużym ogniu i dodajemy tymianek, czosnek granulowany, pieprz oraz sól. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki i chwilę smażymy, a następnie musztardę Dijon.
Ostawiamy i czekamy, aż szalotka ostygnie. W tym czasie rozcinamy polędwiczki na płasko, aby uzyskać jak największą powierzchnię. Doprawiamy je oliwą z oliwek, solą, pieprzem i tymiankiem. Smarujemy całą powierzchnię mięsa wcześniej obsmażaną masą. Polędwiczkę rolujemy bardzo ciasno, zawijamy w plastry boczku i zawiązujemy za pomocą sznurka wędzarniczego. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i obsmażamy polędwiczki na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku pod przykryciem przez około 25 minut.
Orientalne zawijańce
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 2 łyżki sezamu,
- żółtko (do smarowania),
- ostry pasta chili.
Składniki na farsz:
- filet z kurczaka,
- 150 g pancetty lub boczku gotowanego wędzonego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka świeżo startego imbiru,
- łyżka sosu rybnego,
- jajko,
- 2 cebulki dymki,
- czerwona ostra papryczka chili,
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry.
Przygotowanie:
Kurczaka i pancettę (lub boczek) kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek, papryczkę i kolendrę siekamy, a dymkę kroimy w krążki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Dodajemy jajko, sos rybny i świeży imbir. Następnie całość blendujemy. Ciasto francuskie przekrajamy na pół, wzdłuż, na dwie części. Potem lekko rozwałkowujemy. Na środku każdej części rozkładamy wzdłuż farsz. Następnie składamy ciasto na pół. Krawędzie zagniatamy ze sobą. Paszteciki kroimy na równe części i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Potem posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Zobacz także:
- Devolay’e i roladki, czyli mięsne zawijańce. Przepisy Andrzeja Polana
- Roladki z piersi kurczaka lub indyka z kozim serem, burakiem i jarmużem z przepisu Jaśka Kuronia
- Przekąski dla plażowiczów. Zawijańce, sokoliki i kolorowe szaszłyki
Autor: Regina Łukasiewicz, Bartek Mucha
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News