Kopytka z makiem
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej,
- jajko,
- sól,
- masło,
- 60 g zmielonego maku,
- około 80 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy najlepiej przez praskę. Dodajemy stopniowo do nich mąkę, jajko i sól do smaku. Ciasto ugniatamy, tak, aby miało zwartą i gładką konsystencję. Z ciasta formujemy wałeczki o grubości centymetra. Najlepsze wychodzą, gdy poleżą pod przykryciem jeszcze około 15-20 minut. Kluski wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 1-2 minuty po wypłynięciu. Na talerzy posypujemy makiem zmieszanym z cukrem pudrem. Na końcu polewamy roztopionym ciepłym masłem.
Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
Składniki:
- 1300 g ziemniaków,
- 400 g sera twarogowego (tłusty lub półtłusty),
- 130 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- jajko.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1/3 szklanki płynnej śmietanki 30%,
- 1/4 łyżeczki suszonego estragonu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i chwilę odparowujemy. Lekko przestudzone ziemniaki razem z twarogiem przepuszczamy przez praskę. Do masy dodajemy mąkę i jajko. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i formujemy wałki. Kroimy na około 3 cm kawałki. Kluski wrzucamy do osolonej wodzy i gotujemy około 2-3 minuty po wypłynięciu.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, po chwili drobno posiekaną cebulę, a na końcu czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i estragonem. Dodajemy masło, natkę pietruszki i śmietanę. Chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. Polewamy sosem wcześniej przygotowane leniwe kluski.
Zapiekanka gnocchi w beszamelu
Składniki:
- 60 g + 50 g sera gouda,
- 50 g + 120 g mąki,
- 50 g + 60 g masła,
- łyżka soli,
- 3 jajka,
- 200 ml wody,
- 500 ml mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
W rondelku umieszczamy 200 ml wody, 50 g masła i 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy i dodajemy 50 g mąki. Dobrze mieszamy szpatułką i wyrabiamy około 5 minut na małym ogniu, aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, energicznie cały czas wyrabiając ciasto. Dorzucamy 60 g sera gouda. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem soli.
Ciasto przekładamy do rękawa i do gotującej wody wrzucamy pałeczki około 3 cm. Gotujemy około 10 minut. W rondelku roztapiamy pozostałe masło na małym ogniu. Dodajemy 120 g mąki i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy mleko. Cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy około 40 g sera gouda. Mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy ugotowane gnocchi i zalewamy sosem. Posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.
Kluski śląskie z gulaszem wołowym
Składniki na kluski:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- płaska łyżeczka soli.
Składniki na gulasz:
- 300 g wędzonego boczku,
- 800 g mięsa wołowego (antrykot lub łopatka),
- 2 cebule,
- 10 małych cebulek perłowych,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 kg pieczarek,
- 1 l bulionu wołowego,
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina,
- mała marchewka,
- mały korzeń pietruszki,
- 1/2 selera,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- duża łyżka masła,
- łyżka jasnego sos u sojowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej,
- mąka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Do garnka z grubym dnem wrzucamy drobno pokrojony boczek i obsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Następnie wołowinę kroimy w kostkę ok. 2-3 cm, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką. Posypujemy mąką i wrzucamy do garnka. Mięso smażymy, aż ładnie się zarumieni. Po chwili dodajemy cebulę cebulę perłową oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i całość obsmażamy ok. 4 minuty.
Pieczarki kroimy na połowę i dodajemy do garnka. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i obsmażamy kolejne 5 minut. Zalewamy winem i chwilę gotujemy. Następnie zalewamy bulionem tak, aby zakrył wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu.
Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy do potrawy. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Podajemy z kluskami śląskimi.
Zobacz także:
- Kluski zakopiańskie - prosty przepis na regionalny przysmak
- Przepisy na dania kuchni śląskiej: rolady, kluski, modra kapusta i szpajza
- Klōzki, czyli kluski śląskie według przepisu Klaudiusza Kaufmanna
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News