Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły kluski. Nie tylko polskie, ale i włoskie. Poznajcie niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy na kopytka z makiem, zapiekankę gnocchi w beszamelu, leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym i kluski śląskie z gulaszem wołowym.

Kopytka z makiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
    • 200 g mąki pszennej,
      • jajko,
        • sól,
          • masło,
            • 60 g zmielonego maku,
              • około 80 g cukru pudru.

                Sposób przygotowania:

                Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy najlepiej przez praskę. Dodajemy stopniowo do nich mąkę, jajko i sól do smaku. Ciasto ugniatamy, tak, aby miało zwartą i gładką konsystencję. Z ciasta formujemy wałeczki o grubości centymetra. Najlepsze wychodzą, gdy poleżą pod przykryciem jeszcze około 15-20 minut. Kluski wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 1-2 minuty po wypłynięciu. Na talerzy posypujemy makiem zmieszanym z cukrem pudrem. Na końcu polewamy roztopionym ciepłym masłem.

                Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym

                Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
                Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
                Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
                Źródło: Ola Skowron/East News

                Składniki:

                • 1300 g ziemniaków,
                  • 400 g sera twarogowego (tłusty lub półtłusty),
                    • 130 g mąki pszennej,
                      • 100 g mąki ziemniaczanej,
                        • jajko.

                          Składniki na sos pieczarkowy:

                          • 300 g pieczarek,
                            • mała cebula,
                              • ząbek czosnku,
                                • 2 łyżki masła,
                                  • 1/3 szklanki płynnej śmietanki 30%,
                                    • 1/4 łyżeczki suszonego estragonu,
                                      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
                                        • sól i pieprz.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i chwilę odparowujemy. Lekko przestudzone ziemniaki razem z twarogiem przepuszczamy przez praskę. Do masy dodajemy mąkę i jajko. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i formujemy wałki. Kroimy na około 3 cm kawałki. Kluski wrzucamy do osolonej wodzy i gotujemy około 2-3 minuty po wypłynięciu.

                                          W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, po chwili drobno posiekaną cebulę, a na końcu czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i estragonem. Dodajemy masło, natkę pietruszki i śmietanę. Chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. Polewamy sosem wcześniej przygotowane leniwe kluski.

                                          Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
                                          Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
                                          Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                          Zapiekanka gnocchi w beszamelu

                                          Składniki:

                                          • 60 g + 50 g sera gouda,
                                            • 50 g + 120 g mąki,
                                              • 50 g + 60 g masła,
                                                • łyżka soli,
                                                  • 3 jajka,
                                                    • 200 ml wody,
                                                      • 500 ml mleka,
                                                        • gałka muszkatołowa,
                                                          • sól i pieprz.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            W rondelku umieszczamy 200 ml wody, 50 g masła i 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy i dodajemy 50 g mąki. Dobrze mieszamy szpatułką i wyrabiamy około 5 minut na małym ogniu, aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, energicznie cały czas wyrabiając ciasto. Dorzucamy 60 g sera gouda. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem soli.

                                                            Ciasto przekładamy do rękawa i do gotującej wody wrzucamy pałeczki około 3 cm. Gotujemy około 10 minut. W rondelku roztapiamy pozostałe masło na małym ogniu. Dodajemy 120 g mąki i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy mleko. Cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy około 40 g sera gouda. Mieszamy.

                                                            Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy ugotowane gnocchi i zalewamy sosem. Posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.

                                                            Zapiekanka gnocchi w beszamelu
                                                            Zapiekanka gnocchi w beszamelu
                                                            Zapiekanka gnocchi w beszamelu
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Kluski śląskie z gulaszem wołowym

                                                            Składniki na kluski:

                                                            • 1 kg ziemniaków,
                                                              • 250 g mąki ziemniaczanej,
                                                                • jajko,
                                                                  • płaska łyżeczka soli.

                                                                    Składniki na gulasz:

                                                                    • 300 g wędzonego boczku,
                                                                      • 800 g mięsa wołowego (antrykot lub łopatka),
                                                                        • 2 cebule,
                                                                          • 10 małych cebulek perłowych,
                                                                            • 2-3 ząbki czosnku,
                                                                              • 2 łyżeczki majeranku,
                                                                                • 1/2 kg pieczarek,
                                                                                  • 1 l bulionu wołowego,
                                                                                    • 200 ml wytrawnego czerwonego wina,
                                                                                      • mała marchewka,
                                                                                        • mały korzeń pietruszki,
                                                                                          • 1/2 selera,
                                                                                            • łyżeczka słodkiej papryki,
                                                                                              • duża łyżka masła,
                                                                                                • łyżka jasnego sos u sojowego,
                                                                                                  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                                                                                    • olej,
                                                                                                      • mąka,
                                                                                                        • sól i pieprz.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Do garnka z grubym dnem wrzucamy drobno pokrojony boczek i obsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Następnie wołowinę kroimy w kostkę ok. 2-3 cm, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką. Posypujemy mąką i wrzucamy do garnka. Mięso smażymy, aż ładnie się zarumieni. Po chwili dodajemy cebulę cebulę perłową oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i całość obsmażamy ok. 4 minuty.

                                                                                                          Pieczarki kroimy na połowę i dodajemy do garnka. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i obsmażamy kolejne 5 minut. Zalewamy winem i chwilę gotujemy. Następnie zalewamy bulionem tak, aby zakrył wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu.

                                                                                                          Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy do potrawy. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Podajemy z kluskami śląskimi.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana