Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły kluski. Nie tylko polskie, ale i włoskie. Poznajcie niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy na kopytka z makiem, zapiekankę gnocchi w beszamelu, leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym i kluski śląskie z gulaszem wołowym.

Kopytka z makiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • masło,
  • 60 g zmielonego maku,
  • około 80 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy najlepiej przez praskę. Dodajemy stopniowo do nich mąkę, jajko i sól do smaku. Ciasto ugniatamy, tak, aby miało zwartą i gładką konsystencję. Z ciasta formujemy wałeczki o grubości centymetra. Najlepsze wychodzą, gdy poleżą pod przykryciem jeszcze około 15-20 minut. Kluski wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 1-2 minuty po wypłynięciu. Na talerzy posypujemy makiem zmieszanym z cukrem pudrem. Na końcu polewamy roztopionym ciepłym masłem.

Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym

Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 1300 g ziemniaków,
  • 400 g sera twarogowego (tłusty lub półtłusty),
  • 130 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 szklanki płynnej śmietanki 30%,
  • 1/4 łyżeczki suszonego estragonu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i chwilę odparowujemy. Lekko przestudzone ziemniaki razem z twarogiem przepuszczamy przez praskę. Do masy dodajemy mąkę i jajko. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i formujemy wałki. Kroimy na około 3 cm kawałki. Kluski wrzucamy do osolonej wodzy i gotujemy około 2-3 minuty po wypłynięciu.

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, po chwili drobno posiekaną cebulę, a na końcu czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i estragonem. Dodajemy masło, natkę pietruszki i śmietanę. Chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. Polewamy sosem wcześniej przygotowane leniwe kluski.

Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
Leniwe kluski z ziemniakami z sosem pieczarkowym
Źródło: Ola Skowron/East News

Zapiekanka gnocchi w beszamelu

Składniki:

  • 60 g + 50 g sera gouda,
  • 50 g + 120 g mąki,
  • 50 g + 60 g masła,
  • łyżka soli,
  • 3 jajka,
  • 200 ml wody,
  • 500 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy 200 ml wody, 50 g masła i 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy i dodajemy 50 g mąki. Dobrze mieszamy szpatułką i wyrabiamy około 5 minut na małym ogniu, aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, energicznie cały czas wyrabiając ciasto. Dorzucamy 60 g sera gouda. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem soli.

Ciasto przekładamy do rękawa i do gotującej wody wrzucamy pałeczki około 3 cm. Gotujemy około 10 minut. W rondelku roztapiamy pozostałe masło na małym ogniu. Dodajemy 120 g mąki i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy mleko. Cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy około 40 g sera gouda. Mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy ugotowane gnocchi i zalewamy sosem. Posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.

Zapiekanka gnocchi w beszamelu
Zapiekanka gnocchi w beszamelu
Zapiekanka gnocchi w beszamelu
Źródło: Ola Skowron/East News

Kluski śląskie z gulaszem wołowym

Składniki na kluski:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • płaska łyżeczka soli.

Składniki na gulasz:

  • 300 g wędzonego boczku,
  • 800 g mięsa wołowego (antrykot lub łopatka),
  • 2 cebule,
  • 10 małych cebulek perłowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 1 l bulionu wołowego,
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • mała marchewka,
  • mały korzeń pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • duża łyżka masła,
  • łyżka jasnego sos u sojowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • mąka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Do garnka z grubym dnem wrzucamy drobno pokrojony boczek i obsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Następnie wołowinę kroimy w kostkę ok. 2-3 cm, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką. Posypujemy mąką i wrzucamy do garnka. Mięso smażymy, aż ładnie się zarumieni. Po chwili dodajemy cebulę cebulę perłową oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i całość obsmażamy ok. 4 minuty.

Pieczarki kroimy na połowę i dodajemy do garnka. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i obsmażamy kolejne 5 minut. Zalewamy winem i chwilę gotujemy. Następnie zalewamy bulionem tak, aby zakrył wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu.

Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy do potrawy. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Podajemy z kluskami śląskimi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości