Devolay’e i roladki, czyli mięsne zawijańce. Przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rolady i inne zawijasy Andrzeja Polana
Rolady i inne zawijasy Andrzeja Polana
Andrzej Polan - niespodzianka
Andrzej Polan - niespodzianka
Andrzej Polan - niespodzianka 2
Andrzej Polan - niespodzianka 2
Andrzej Polan - niespodzianka 3
Andrzej Polan - niespodzianka 3
Andrzej Polan - niespodzianka 4
Andrzej Polan - niespodzianka 4
Mięsne roladki można robić zarówno z drobiu, jak i z wieprzowiny czy wołowiny. Jeśli przygotujemy ich więcej, nie musimy się martwić, że zostaną albo trzeba będzie je podgrzewać – doskonale smakują również na zimno na kanapkach. Nadzienie do mięsnych roladek można wykonać z najróżniejszych produktów – od rozmaitych warzyw, poprzez orzechy, suszone owoce czy sery, aż po grzyby czy inny rodzaj mięsa lub wędliny. Jak je przygotować, pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty - przepis

Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty
Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty
Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 800g wołowiny zrazowej,
  • 200g kiełbasy wędzonej,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 4 szt. obranego ogórka kiszonego,
  • 1 kromka czerstwego pieczywa,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • musztarda ostra,
  • 12 szt. ziemniaka młodego w łupinie,
  • 1 główka kapusty sopel,
  • olej rzepakowy,
  • koper,
  • szczypiorek.

Mięso kroimy w poprzek włókien na tzw. książkę. Dokładnie rozklepujemy, szczególnie w miejscu, gdzie łączą się dwa płaty mięsa. Solidnie solimy, oprószamy pieprzem podobnie. Czerstwą kromkę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy musztardę, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę dobrą kiełbasę, pokrojone podobnie ogórki kiszone. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pieczywo. Farsz wykładamy na brzeg rozbitej wołowiny. Boki składamy niczym przy robieniu krokietów, raz jeszcze rozklepujemy i za pomocą noża zwijamy roladę. Dokładnie formujemy w dłoniach i na koniec delikatnie oprószamy mąką. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i obsmażamy z każdej strony. Obsmażone roladki przekładamy do rondla, zalewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Dolewamy wody. Dusimy około 1 godziny na wolnym ogniu.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na pół twardo. Wyjmujemy z wody, chwilę studzimy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każdy ziemniak zgniatamy niedbale, solimy, posypujemy pieprzem i polewamy olejem wymieszanym z ziołami. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni czas około 20 minut. Kiedy tylko zrazy już będą miękkie, wyjmujemy z sosu. Sos miksujemy. Do sosu wstawiamy ósemki kapusty, dodajemy nasze zrazy i ziemniaki, ale obok, bo muszą być chrupiące.

Porada: Jeżeli mamy problem z rozbiciem mięsa, przygotowaną roladę zamiast sznurować, spinać wykałaczkami możemy owinąć folią aluminiową i wstawić do pieczenia.

Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka - przepis

Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka
Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka
Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka z kością,
  • 200g masła,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy,
  • 2 pęczki młodej marchwi z nacią,
  • masło klarowane,
  • sok jabłkowy,
  • 500g groszku zielonego mrożonego,
  • 100g serka mascarpone.

Zwykłe masło wyciągamy z lodówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i mieszamy widelcem. Piersi z kurczaka, nacinamy w książkę, rozklepujemy na foli spożywczej, przez folię na cienki płat. Mięso solimy, oprószamy pieprzem. Na każdy płat układamy porcję masła i zwijamy formując w dłoniach kształt szyszki. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby mięso delikatnie nam stało się stabilniejsze. Jajka miksujemy z mąką i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajkach z mąką, a następnie w bułce tartej z dodatkiem soli. Dokładnie formujemy i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy kilka minut na złoty kolor.

Młodą marchew pozbawiamy naci, ale pozostawiamy końcówki, przy marchwi. Masło rozpuszczamy i przesmażamy marchewki na patelni, w trakcie dodając sok jabłkowy. Groszek parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Połowę miksujemy na puree z dodatkiem serka mascarpone. Pozostały dodajemy do marchewek.

Porada: Masło do devolajów najlepiej zetrzeć na tarce, aby było plastyczne, ale nie miękkie. Dzięki temu dobrze układa się na mięsie i kotlet jest bardziej plastyczny.

Rolada z sera "niezła bajera", szpinak, pomidory, awokado - przepis

Składniki:

  • 500g sera żółtego np. gouda,
  • 2 szt. serka topionego cheddar,
  • 1 papryka,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 100g szynki pokrojonej w kostkę,
  • świeża bazylia,
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 szt. dojrzałego awokado
  • 3 szt. pomidorów (najlepiej z parapetu),
  • 1 pęczek szpinaku,
  • ocet jabłkowy,
  • olej rzepakowy,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz czarny.

Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i bazylię kroimy drobno. Serki topione łączymy z szynką, papryką, szczypiorkiem, bazylią i płatkami owsianymi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę mniej więcej 2-3cm, wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy, kiedy tylko ser będzie miękki, odcedzamy, wykładamy na blat, rozwałkowujemy na cienki arkusz. Na rozwałkowany ser wykładamy farsz, zwijamy, owijamy pergaminem i wstawiamy do lodówki.

Pomidory kroimy w grubsze plastry, awokado rwiemy na nierówne kawałki. Z octu, soku z cytryny, octu jabłkowego, miodu przygotowujemy sos, którym zalewamy warzywa. Na takiej sałace układamy plastry rolady serowej.

Zobacz także:

podziel się: