Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty - przepis
Składniki:
- 800g wołowiny zrazowej,
- 200g kiełbasy wędzonej,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 4 szt. obranego ogórka kiszonego,
- 1 kromka czerstwego pieczywa,
- sól,
- czarny pieprz,
- musztarda ostra,
- 12 szt. ziemniaka młodego w łupinie,
- 1 główka kapusty sopel,
- olej rzepakowy,
- koper,
- szczypiorek.
Mięso kroimy w poprzek włókien na tzw. książkę. Dokładnie rozklepujemy, szczególnie w miejscu, gdzie łączą się dwa płaty mięsa. Solidnie solimy, oprószamy pieprzem podobnie. Czerstwą kromkę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy musztardę, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę dobrą kiełbasę, pokrojone podobnie ogórki kiszone. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pieczywo. Farsz wykładamy na brzeg rozbitej wołowiny. Boki składamy niczym przy robieniu krokietów, raz jeszcze rozklepujemy i za pomocą noża zwijamy roladę. Dokładnie formujemy w dłoniach i na koniec delikatnie oprószamy mąką. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i obsmażamy z każdej strony. Obsmażone roladki przekładamy do rondla, zalewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Dolewamy wody. Dusimy około 1 godziny na wolnym ogniu.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na pół twardo. Wyjmujemy z wody, chwilę studzimy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każdy ziemniak zgniatamy niedbale, solimy, posypujemy pieprzem i polewamy olejem wymieszanym z ziołami. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni czas około 20 minut. Kiedy tylko zrazy już będą miękkie, wyjmujemy z sosu. Sos miksujemy. Do sosu wstawiamy ósemki kapusty, dodajemy nasze zrazy i ziemniaki, ale obok, bo muszą być chrupiące.
Porada: Jeżeli mamy problem z rozbiciem mięsa, przygotowaną roladę zamiast sznurować, spinać wykałaczkami możemy owinąć folią aluminiową i wstawić do pieczenia.
Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka - przepis
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka z kością,
- 200g masła,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- bułka tarta,
- olej rzepakowy,
- 2 pęczki młodej marchwi z nacią,
- masło klarowane,
- sok jabłkowy,
- 500g groszku zielonego mrożonego,
- 100g serka mascarpone.
Zwykłe masło wyciągamy z lodówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i mieszamy widelcem. Piersi z kurczaka, nacinamy w książkę, rozklepujemy na foli spożywczej, przez folię na cienki płat. Mięso solimy, oprószamy pieprzem. Na każdy płat układamy porcję masła i zwijamy formując w dłoniach kształt szyszki. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby mięso delikatnie nam stało się stabilniejsze. Jajka miksujemy z mąką i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajkach z mąką, a następnie w bułce tartej z dodatkiem soli. Dokładnie formujemy i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy kilka minut na złoty kolor.
Młodą marchew pozbawiamy naci, ale pozostawiamy końcówki, przy marchwi. Masło rozpuszczamy i przesmażamy marchewki na patelni, w trakcie dodając sok jabłkowy. Groszek parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Połowę miksujemy na puree z dodatkiem serka mascarpone. Pozostały dodajemy do marchewek.
Porada: Masło do devolajów najlepiej zetrzeć na tarce, aby było plastyczne, ale nie miękkie. Dzięki temu dobrze układa się na mięsie i kotlet jest bardziej plastyczny.
Rolada z sera "niezła bajera", szpinak, pomidory, awokado - przepis
Składniki:
- 500g sera żółtego np. gouda,
- 2 szt. serka topionego cheddar,
- 1 papryka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 100g szynki pokrojonej w kostkę,
- świeża bazylia,
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
- 2 szt. dojrzałego awokado
- 3 szt. pomidorów (najlepiej z parapetu),
- 1 pęczek szpinaku,
- ocet jabłkowy,
- olej rzepakowy,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz czarny.
Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i bazylię kroimy drobno. Serki topione łączymy z szynką, papryką, szczypiorkiem, bazylią i płatkami owsianymi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę mniej więcej 2-3cm, wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy, kiedy tylko ser będzie miękki, odcedzamy, wykładamy na blat, rozwałkowujemy na cienki arkusz. Na rozwałkowany ser wykładamy farsz, zwijamy, owijamy pergaminem i wstawiamy do lodówki.
Pomidory kroimy w grubsze plastry, awokado rwiemy na nierówne kawałki. Z octu, soku z cytryny, octu jabłkowego, miodu przygotowujemy sos, którym zalewamy warzywa. Na takiej sałace układamy plastry rolady serowej.
Zobacz także:
- Dania z kurczakiem. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Suszone mięso – wartość odżywcza, przechowywanie, przepis
- Dzień Tosta możemy obchodzić codziennie - najlepsze przepisy na każdą okazję
Autor: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi