Dania z kurczakiem. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha w Kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pierś z kurczaka w różnych wydaniach
Pierś z kurczaka w różnych wydaniach
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Co przygotować na obiad? W kuchni dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała swoje pomysły. Sprawdź jej przepisy na miodowego kurczaka ze szczypiorkiem i sezamem, piersi z kurczaka po toskańsku z suszonymi pomidorami, kurczaka z chorizo i migdałami oraz keto bowl z awokado i marynowanym kurczakiem.

Miodowy kurczak ze szczypiorkiem i sezamem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • ½ szklanki miodu,
  • 100 ml wywaru,
  • 1 łyżka octu ryżowego (może być jabłkowy),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki jasnego sezamu,
  • 1 szczypiorek,
  • chili w płatkach.

Do podania: ugotowany ryż oraz zielony ogórek.

Przygotowanie:

Kurczaka obtocz w mące kukurydzianej wraz z solą i pieprzem. Usmaż go na złoty kolor na oleju. Wtedy dodaj masło na patelnię i czosnek. Zmniejsz źródło ciepła, by czosnek się nie spalił. Wymieszaj miód w misce, wywar, ocet oraz sos sojowy. Dodaj sos na patelnię i całość wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj szczypiorek oraz sezam i chili w płatkach. Podawaj z ryżem i sałatką z ogórka.

Piersi z kurczaka po toskańsku z suszonymi pomidorami - przepis krok po kroku

Danie z kurczakiem i makaronem.
Piersi z kurczaka po toskańsku z suszonymi pomidorami
Danie z kurczakiem i makaronem.
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, sól, pieprz cytrynowy, rozmaryn,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 biała cebula drobno posiekana,
  • 15 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
  • 3 szklanki liści szpinaku,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 200 g mascarpone,
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • świeża bazylia.

Do podania: pomidorki cherry, rukola, makaron.

Przygotowanie:

Kurczaka obtocz we wszystkich przyprawach. Rozgrzej oliwę z oliwek i wstaw kurczaka na patelnię obsmaż go, aż będzie złocisty. Przestaw go na talerz. Dodaj na patelnię dodatkową porcję oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Dodaj pomidory suszone oraz czosnek Następnie dodaj szpinak i całość wymieszaj. Dodaj śmietankę, mascarpone, dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj. następnie przełóż kurczaka na patelnię, dodaj parmezan. Podawaj z makaronem i rukolą oraz pomidorkami cherry, oraz świeżą bazylią.

Kurczak z chorizo i migdałami - przepis krok po kroku

Danie z kurczakiem.
Kurczak z chorizo i migdałami
Danie z kurczakiem.
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka pojedyncze,
  • 1 chorizo,
  • kilka małych ziemniaków,
  • 1 marchewka pokrojona w talarki,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 butelka passaty pomidorowej,
  • kulki mini mozzarelli,
  • kilka różyczek brokuła,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz, papryka wędzona,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 g płatków migdałowych.

Do podania ciabatta.

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę, marchewkę, ziemniaki pokrojone w cienkie plastry oraz czosnek. Podsmaż, aż kiełbasa wytopi tłuszcz. Następnie dodaj paprykę wędzoną, kurczaka oraz brokuła i dalej podsmażaj, aż kurczak się usmaży. Na koniec dodaj passatę pomidorową, zieloną pietruszkę i kulki mozzarelli oraz podprażone na patelni płatki migdałowe. Podawaj z ciabattą.

Keto bowl z awokado i marynowanym kurczakiem - przepis krok po kroku

Danie z kurczakiem.
Keto bowl z awokado i marynowanym kurczakiem
Danie z kurczakiem.
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki marynaty:

  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • sól,
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka.

Pozostałe składniki:

  • mix sałat,
  • pomidorki cherry,
  • awokado miękkie,
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo,
  • kilka plastrów bekonu,
  • ziarna: pestki dyni i słonecznika,
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 marchewka,
  • ¼ czerwonej kapusty,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki ziaren granatu,
  • garść liści świeżej kolendry.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce. Kurczaka obtocz w marynacie i pozostaw na dwie godziny. Następnie rozgrzej olej i obsmaż kurczaka z każdej strony tak, by stał się złocisty. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki. W misce ułóż sałaty. Dodaj marchewkę pokrojoną w julienne i sparzoną, posiekaną kapustę czerwoną. Możesz sparzyć ją w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Bekon ugrilluj na patelni grillowej. Dodaj do miski wraz z jajkiem i podprażonymi ziarnami i orzechami. Dodaj pomidorki cherry, ziarna granatu oraz awokado. Na koniec dodaj kurczaka oraz kolendrę. Udekoruj gęstym jogurtem greckim.

Porady:

  • Mięso z kurczaka ma delikatny smak, więc w zależności od tego jak je doprawimy, taki mamy smak. Jeśli dodamy paprykę wędzoną, to będzie arabski, oregano i ziele prowansalskie to śródziemnomorski.
  • Możemy zrobić z piersi z kurczaka domowe nuggetsy. Obtaczamy je w płatkach kukurydzianych albo mielonych migdałach zamiast w bułce tartej.
  • Jeżeli pokroisz mięso z kurczaka na bardzo cienkie plastry, to ono się robi dosłownie w dwie minuty, niezależnie od tego, czy je gotujemy, czy smażymy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości