Miodowy kurczak ze szczypiorkiem i sezamem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- ½ szklanki miodu,
- 100 ml wywaru,
- 1 łyżka octu ryżowego (może być jabłkowy),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki jasnego sezamu,
- 1 szczypiorek,
- chili w płatkach.
Do podania: ugotowany ryż oraz zielony ogórek.
Przygotowanie:
Kurczaka obtocz w mące kukurydzianej wraz z solą i pieprzem. Usmaż go na złoty kolor na oleju. Wtedy dodaj masło na patelnię i czosnek. Zmniejsz źródło ciepła, by czosnek się nie spalił. Wymieszaj miód w misce, wywar, ocet oraz sos sojowy. Dodaj sos na patelnię i całość wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj szczypiorek oraz sezam i chili w płatkach. Podawaj z ryżem i sałatką z ogórka.
Piersi z kurczaka po toskańsku z suszonymi pomidorami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, sól, pieprz cytrynowy, rozmaryn,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 1 biała cebula drobno posiekana,
- 15 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
- 3 szklanki liści szpinaku,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 200 g mascarpone,
- 100 ml słodkiej śmietanki
- świeża bazylia.
Do podania: pomidorki cherry, rukola, makaron.
Przygotowanie:
Kurczaka obtocz we wszystkich przyprawach. Rozgrzej oliwę z oliwek i wstaw kurczaka na patelnię obsmaż go, aż będzie złocisty. Przestaw go na talerz. Dodaj na patelnię dodatkową porcję oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Dodaj pomidory suszone oraz czosnek Następnie dodaj szpinak i całość wymieszaj. Dodaj śmietankę, mascarpone, dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj. następnie przełóż kurczaka na patelnię, dodaj parmezan. Podawaj z makaronem i rukolą oraz pomidorkami cherry, oraz świeżą bazylią.
Kurczak z chorizo i migdałami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka pojedyncze,
- 1 chorizo,
- kilka małych ziemniaków,
- 1 marchewka pokrojona w talarki,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 butelka passaty pomidorowej,
- kulki mini mozzarelli,
- kilka różyczek brokuła,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól, pieprz, papryka wędzona,
- oliwa z oliwek,
- 100 g płatków migdałowych.
Do podania ciabatta.
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę, marchewkę, ziemniaki pokrojone w cienkie plastry oraz czosnek. Podsmaż, aż kiełbasa wytopi tłuszcz. Następnie dodaj paprykę wędzoną, kurczaka oraz brokuła i dalej podsmażaj, aż kurczak się usmaży. Na koniec dodaj passatę pomidorową, zieloną pietruszkę i kulki mozzarelli oraz podprażone na patelni płatki migdałowe. Podawaj z ciabattą.
Keto bowl z awokado i marynowanym kurczakiem - przepis krok po kroku
Składniki marynaty:
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- sól,
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka.
Pozostałe składniki:
- mix sałat,
- pomidorki cherry,
- awokado miękkie,
- 2 jajka ugotowane na półtwardo,
- kilka plastrów bekonu,
- ziarna: pestki dyni i słonecznika,
- 100 g borówek amerykańskich,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 marchewka,
- ¼ czerwonej kapusty,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki ziaren granatu,
- garść liści świeżej kolendry.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce. Kurczaka obtocz w marynacie i pozostaw na dwie godziny. Następnie rozgrzej olej i obsmaż kurczaka z każdej strony tak, by stał się złocisty. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki. W misce ułóż sałaty. Dodaj marchewkę pokrojoną w julienne i sparzoną, posiekaną kapustę czerwoną. Możesz sparzyć ją w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Bekon ugrilluj na patelni grillowej. Dodaj do miski wraz z jajkiem i podprażonymi ziarnami i orzechami. Dodaj pomidorki cherry, ziarna granatu oraz awokado. Na koniec dodaj kurczaka oraz kolendrę. Udekoruj gęstym jogurtem greckim.
Porady:
- Mięso z kurczaka ma delikatny smak, więc w zależności od tego jak je doprawimy, taki mamy smak. Jeśli dodamy paprykę wędzoną, to będzie arabski, oregano i ziele prowansalskie to śródziemnomorski.
- Możemy zrobić z piersi z kurczaka domowe nuggetsy. Obtaczamy je w płatkach kukurydzianych albo mielonych migdałach zamiast w bułce tartej.
- Jeżeli pokroisz mięso z kurczaka na bardzo cienkie plastry, to ono się robi dosłownie w dwie minuty, niezależnie od tego, czy je gotujemy, czy smażymy.
Zobacz także:
- Wybór alergików, chorych na celiakię – makarony bezglutenowe
- Wegańskie śniadania - najlepsze przepisy i inspiracje
- Jak powstają słynne pączki Magdy Gessler? Sprawdź przepis "bez żadnych polepszaczy"
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN