Zielone pierogi z wędzoną rybą, pistacjami i twarogiem - przepis krok po kroku
Z podanych składników wychodzi ok 50-60 pierogów.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki 500 do pierogów,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki spiruliny,
- szklanka gorącej wody.
Składniki na farsz:
- 250 g twarogu chudego,
- 4 szalotki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ok 300 g wędzonej ryby (zębacz, jesiotr),
- pół papryczki chili,
- 100 g posiekanych pistacji,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na wykończenie pierogów:
- masło około 100 g,
- szczypta soli,
- gałązka rozmarynu,
- ząbek czosnku,
- pół papryczki chili,
- 50 g posiekanych pistacji.
Sposób przygotowania:
- Na czystą stolnicę przesiej mąkę, dodaj spirulinę i sól, pomału dodawaj wodę, mieszając ją z resztą składników, na początku, gdy ciasto jest gorące możesz robić to nożem. Ciasto wyrabiaj ręcznie ok 10 min.
- Po wyrobieniu ciasta odstaw je na 20 min. przykryte ściereczką, w tym czasie zwiąże się gluten i ciasto nie będzie się kurczyć się przy wałkowaniu.
- Szalotkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie z oliwek z odrobiną soli.
- Wędzoną rybę obieramy pozbywając się ości.
- Do ryby dodajemy chudy twaróg, posiekany czosnek, zeszkloną szalotkę, pół pokrojonej drobno papryczki chili i ok 100 gramów posiekanej pistacji.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do uzyskania odpowiedniego dla nas smaku.
- Z wykonanego farszu tworzymy około centymetrowe kuleczki.
- Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wałkujemy ciasto do uzyskania cienkiej warstwy, wycinamy okręgi.
- Na wycięte ciasto kładziemy kulkę farszu i lepimy pierogi.
- Wstawiamy wodę do zagotowania, dodajemy sól i oliwę, wrzucamy do gotującej się wody, trzymamy do momentu wypłynięcia.
- Serwujemy z roztopionym wcześniej na patelni masłem z rozmarynem, ząbkiem czosnku, połową papryczki chili. Posypujemy posiekanymi pistacjami.
Risotto pistacjowe z burratą - przepis krok po kroku
Składniki:
- ryż do risotto: Arborio - 0,5 kg,
- świeża bazylia - 2 szt.,
- szalotka - 3szt.,
- bulion warzywny - 1,5 litra,
- pistacja - 200 g,
- oliwa z oliwek – ok 70 ml,
- masło - ok 100 g,
- papryczka chili,
- burrata - 2 szt.,
- świeżo zmielona sól i pieprz do smaku,
- do dekoracji 50 g posiekanych pistacji i listek świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Obrane pistację mielimy w malakserze wraz z kilkoma listkami bazylii i oliwą z oliwek. Szalotkę, papryczkę chili kroimy w kosteczkę i podsmażamy na roztopionym wcześniej masełku.
- Do szalotki dodajemy ryż, podsmażamy chwilkę i stopniowo - małymi porcjami dodajemy gorący bulion warzywny.
- W momencie dodania połowy bulionu dorzucamy wcześniej przygotowane pistacje z bazylią i oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku, świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Dekorujemy posiekanymi pistacjami, porozrywaną burratą i listkami bazylii.
Roladka z piersi z kurczaka w panierce pistacjowej z sosem z żurawiny, pomarańczy i imbiru - przepis krok po kroku
Składniki:
- filet z piersi kurczaka - 500 g,
- boczek wędzony w plastrach - ok 150 g,
- pomidory suszone - 1 słoik,
- niebieski ser pleśniowy- 100 g,
- sól, pieprz - do smaku,
- pistacje - 100 g,
- Oliwa z oliwek - 100 ml,
- sos żurawinowy z pomarańczą i imbirem.
Składniki na sos żurawinowy z pomarańczą i imbirem:
- sok z 2-3 pomarańczy,
- imbir świeży - ok 2 cm.
Sposób przygotowania:
- Podpraż pistacje na patelni. Następnie je zblenduj.
- Podziel fileta z kurczaka na części, następnie rozbij je przy pomocy tłuczka i dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Na każdym filecie z kurczaka ułóż dwa plasterki boczku, kawałek suszonego pomidora i plasterek niebieskiego sera pleśniowego, całość zwiń w rulon.
- Każdy element polej oliwą i posyp orzechami, następnie ułóż na foli i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
- Żurawinę, sok z wyciśniętych pomarańczy i starty imbir blendujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Deserowo: Pistacjanki, czyli bułeczki pistacjowe - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 450-500,
- 230 ml mleka,
- 7 g suchych drożdży,
- jajko,
- żółtko,
- 100 g miękkiego masła,
- 5 łyżek cukru,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 150 g pistacji,
- 50 g białej czekolady,
- 50 g miękkiego masła.
Składniki krem:
- 130 g mascarpone,
- 70 g miękkiego masła,
- 50 g cukru pudru.
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
- Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości, zajmie to około godziny.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, w razie potrzeby podsypując mąką stolnicę i wałek, by łatwo było rozwałkować ciasto. Przygotowany prostokąt posmarować kremem, posypać posiekanymi pistacjami.
- Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 12 części. Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie pistacjanki posmarować wymieszanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 30 min.
Sposób przygotowania nadzienia:
- Pistacje miksujemy do momentu, aż zacznie wydzielać się olej.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do masy pistacjowej dodajemy rozpuszczona czekoladę i ponownie miksujemy do połączenia składników.
Sposób przygotowania kremu:
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, gdy masa ubije się na puszystą krem dodajemy serek mascarpone do połączenia składników.
Zobacz także:
- Pistacje, orzechy pistacjowe – wartości odżywcze, zastosowanie w diecie
- Sernik pistacjowy - przepis Andrzeja Polana
- Kurczak w pistacjach - przepis Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Laura Wielich i Karol Macierz
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: