Co się gotuje u Laury i Karola ze Ślubu od Pierwszego Wejrzenia? Sprawdź, co upichcili w kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pistacjowa niedziela z Laurą i Karolem
Pistacjowa niedziela z Laurą i Karolem
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Laura Wielich i Karol Macierz brali udział w 5. edycji programu "Ślub od Pierwszego Wejrzenia". Dzisiaj są parą, a połączyła ich pasja do kuchni i gotowania. Jednak w programie zostali sparowani z innymi osobami. Mimo to odnaleźli się i ugotowali w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania z pistacjami. Sprawdź ich przepisy.
Zielone pierogi z wędzoną rybą, pistacjami i twarogiem
Zielone pierogi z wędzoną rybą, pistacjami i twarogiem
Zielone pierogi z wędzoną rybą, pistacjami i twarogiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zielone pierogi z wędzoną rybą, pistacjami i twarogiem - przepis krok po kroku

Z podanych składników wychodzi ok 50-60 pierogów.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki 500 do pierogów,
    • pół łyżeczki soli,
      • 2 łyżeczki spiruliny,
        • szklanka gorącej wody.

          Składniki na farsz:

          • 250 g twarogu chudego,
            • 4 szalotki,
              • 2-3 ząbki czosnku,
                • ok 300 g wędzonej ryby (zębacz, jesiotr),
                  • pół papryczki chili,
                    • 100 g posiekanych pistacji,
                      • sól i pieprz do smaku.

                        Składniki na wykończenie pierogów:

                        • masło około 100 g,
                          • szczypta soli,
                            • gałązka rozmarynu,
                              • ząbek czosnku,
                                • pół papryczki chili,
                                  • 50 g posiekanych pistacji.

                                    Sposób przygotowania:

                                    1. Na czystą stolnicę przesiej mąkę, dodaj spirulinę i sól, pomału dodawaj wodę, mieszając ją z resztą składników, na początku, gdy ciasto jest gorące możesz robić to nożem. Ciasto wyrabiaj ręcznie ok 10 min.
                                      1. Po wyrobieniu ciasta odstaw je na 20 min. przykryte ściereczką, w tym czasie zwiąże się gluten i ciasto nie będzie się kurczyć się przy wałkowaniu.
                                        1. Szalotkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie z oliwek z odrobiną soli.
                                          1. Wędzoną rybę obieramy pozbywając się ości.
                                            1. Do ryby dodajemy chudy twaróg, posiekany czosnek, zeszkloną szalotkę, pół pokrojonej drobno papryczki chili i ok 100 gramów posiekanej pistacji.
                                              1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do uzyskania odpowiedniego dla nas smaku.
                                                1. Z wykonanego farszu tworzymy około centymetrowe kuleczki.
                                                  1. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wałkujemy ciasto do uzyskania cienkiej warstwy, wycinamy okręgi.
                                                    1. Na wycięte ciasto kładziemy kulkę farszu i lepimy pierogi.
                                                      1. Wstawiamy wodę do zagotowania, dodajemy sól i oliwę, wrzucamy do gotującej się wody, trzymamy do momentu wypłynięcia.
                                                        1. Serwujemy z roztopionym wcześniej na patelni masłem z rozmarynem, ząbkiem czosnku, połową papryczki chili. Posypujemy posiekanymi pistacjami.

                                                          Risotto pistacjowe z burratą - przepis krok po kroku

                                                          Składniki:

                                                          • ryż do risotto: Arborio - 0,5 kg,
                                                            • świeża bazylia - 2 szt.,
                                                              • szalotka - 3szt.,
                                                                • bulion warzywny - 1,5 litra,
                                                                  • pistacja - 200 g,
                                                                    • oliwa z oliwek – ok 70 ml,
                                                                      • masło - ok 100 g,
                                                                        • papryczka chili,
                                                                          • burrata - 2 szt.,
                                                                            • świeżo zmielona sól i pieprz do smaku,
                                                                              • do dekoracji 50 g posiekanych pistacji i listek świeżej bazylii.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                1. Obrane pistację mielimy w malakserze wraz z kilkoma listkami bazylii i oliwą z oliwek. Szalotkę, papryczkę chili kroimy w kosteczkę i podsmażamy na roztopionym wcześniej masełku.
                                                                                  1. Do szalotki dodajemy ryż, podsmażamy chwilkę i stopniowo - małymi porcjami dodajemy gorący bulion warzywny.
                                                                                    1. W momencie dodania połowy bulionu dorzucamy wcześniej przygotowane pistacje z bazylią i oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku, świeżo mielonym pieprzem i solą.
                                                                                      1. Dekorujemy posiekanymi pistacjami, porozrywaną burratą i listkami bazylii.
                                                                                        Roladka z piersi z kurczaka w panierce pistacjowej z sosem z żurawiny, pomarańczy i imbiru
                                                                                        Roladka z piersi z kurczaka w panierce pistacjowej z sosem z żurawiny, pomarańczy i imbiru
                                                                                        Roladka z piersi z kurczaka w panierce pistacjowej z sosem z żurawiny, pomarańczy i imbiru
                                                                                        Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                        Roladka z piersi z kurczaka w panierce pistacjowej z sosem z żurawiny, pomarańczy i imbiru - przepis krok po kroku

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • filet z piersi kurczaka - 500 g,
                                                                                          • boczek wędzony w plastrach - ok 150 g,
                                                                                            • pomidory suszone - 1 słoik,
                                                                                              • niebieski ser pleśniowy- 100 g,
                                                                                                • sól, pieprz - do smaku,
                                                                                                  • pistacje - 100 g,
                                                                                                    • Oliwa z oliwek - 100 ml,
                                                                                                      • sos żurawinowy z pomarańczą i imbirem.

                                                                                                        Składniki na sos żurawinowy z pomarańczą i imbirem:

                                                                                                        • sok z 2-3 pomarańczy,
                                                                                                          • imbir świeży - ok 2 cm.

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            1. Podpraż pistacje na patelni. Następnie je zblenduj.
                                                                                                              1. Podziel fileta z kurczaka na części, następnie rozbij je przy pomocy tłuczka i dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
                                                                                                                1. Na każdym filecie z kurczaka ułóż dwa plasterki boczku, kawałek suszonego pomidora i plasterek niebieskiego sera pleśniowego, całość zwiń w rulon.
                                                                                                                  1. Każdy element polej oliwą i posyp orzechami, następnie ułóż na foli i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
                                                                                                                    1. Żurawinę, sok z wyciśniętych pomarańczy i starty imbir blendujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                      Pistacjanki, czyli bułeczki pistacjowe
                                                                                                                      Pistacjanki, czyli bułeczki pistacjowe
                                                                                                                      Pistacjanki, czyli bułeczki pistacjowe
                                                                                                                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                      Deserowo: Pistacjanki, czyli bułeczki pistacjowe - przepis krok po kroku

                                                                                                                      Składniki na ciasto drożdżowe:

                                                                                                                      • 500 g mąki pszennej typ 450-500,
                                                                                                                        • 230 ml mleka,
                                                                                                                          • 7 g suchych drożdży,
                                                                                                                            • jajko,
                                                                                                                              • żółtko,
                                                                                                                                • 100 g miękkiego masła,
                                                                                                                                  • 5 łyżek cukru,
                                                                                                                                    • szczypta soli.

                                                                                                                                      Składniki na nadzienie:

                                                                                                                                      • 150 g pistacji,
                                                                                                                                        • 50 g białej czekolady,
                                                                                                                                          • 50 g miękkiego masła.

                                                                                                                                            Składniki krem:

                                                                                                                                            • 130 g mascarpone,
                                                                                                                                              • 70 g miękkiego masła,
                                                                                                                                                • 50 g cukru pudru.

                                                                                                                                                  Sposób przygotowania ciasta:

                                                                                                                                                  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
                                                                                                                                                    1. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości, zajmie to około godziny.
                                                                                                                                                      1. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, w razie potrzeby podsypując mąką stolnicę i wałek, by łatwo było rozwałkować ciasto. Przygotowany prostokąt posmarować kremem, posypać posiekanymi pistacjami.
                                                                                                                                                        1. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 12 części. Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                                                                                                          1. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
                                                                                                                                                            1. Po tym czasie pistacjanki posmarować wymieszanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 30 min.

                                                                                                                                                              Sposób przygotowania nadzienia:

                                                                                                                                                              1. Pistacje miksujemy do momentu, aż zacznie wydzielać się olej.
                                                                                                                                                                1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
                                                                                                                                                                  1. Do masy pistacjowej dodajemy rozpuszczona czekoladę i ponownie miksujemy do połączenia składników.

                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania kremu:

                                                                                                                                                                    1. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, gdy masa ubije się na puszystą krem dodajemy serek mascarpone do połączenia składników.

                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                      Źródło: Laura Wielich i Karol Macierz

                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana