Pistacje – jakie mają wartości odżywcze? Sprawdź, jak wykorzystać je w kuchni

Miseczka z pistacjami. Pistacje. Orzechy.
Pistacje
Źródło: Aniko Hobel/Getty Images
Pistacje to bardzo smaczne orzechy, jednak nie tylko ich smak jest wyjątkowy. Wyróżniają się także licznymi właściwościami odżywczymi. Zobacz, dlaczego warto je jeść i sprawdź najlepsze przepisy na dania z pistacjami.

Orzeszki pistacjowe, powszechnie nazywane pistacjami, mają liczne właściwości. Posiadają najwięcej potasu ze wszystkich orzechów. Można w nich znaleźć także błonnik, białko, wapń czy fosfor. Dowiedz się, jakie są właściwości pistacji.

Pistacje – pochodzenie i występowanie

Pistacje należą do rodziny roślin nanerczowatych. Owoce tychże roślin nazywane są pestkowymi. Niektórzy naukowcy uważają, że pochodzenie pistacji sięga nawet czasów życia Jezusa, ze względu na ich występowanie na terenach Azji Środkowej i Mniejszej.

Gdzie rosną pistacje? Aktualnie te orzechy uprawiane są w wielu krajach na całym świecie. Popularne tereny to Afganistan, Irak, Turcja, USA, Grecja czy Syria. 

Jak rosną pistacje?

Drzewo pistacjowe ma od 5 do 7 metrów wysokości, a jego liście są zielone, jednak w okresie jesiennym mają barwę czerwono-żółtą. Korona jest gęsta, a listki mają kształt owalny. Owoce drzewa, czyli orzechy pistacjowe, wyglądem przypominają oliwkę. To mięsisty pestkowiec, który rośnie w towarzystwie innych owoców, tworząc grona (podobnie do winogron).

Dojrzałe owoce pistacji zaczynają pękać, co wyróżnia je spośród innych orzechów. Jeśli owoce nie są pęknięte, oznacza to, że jeszcze nie dojrzały. Zbiory pistacji odbywają się co dwa lata.

Co ciekawe, drzewo pistacji uprawiane jest także w ogrodach jako roślina ozdobna. Ponadto z drewna pozyskiwana jest żywica, którą z kolei wykorzystuje się do produkcji lakierów. Z nasion pistacji tworzy się także olej.

Zawartość pistacji – wartości odżywcze

Jeśli zastanawiasz się, czy pistacje są zdrowe, zwróć uwagę na ich wartości odżywcze. W 100 g tych orzeszków znajduje się 20.27 g białka oraz 45.39 g tłuszczu. Zawierają także 27.51 g węglowodanów oraz 10.3 g błonnika.

Wśród witamin, które znajdziesz w pistacji można wymienić witaminę C, B6, A i E. Orzeszki to także dobre źródło kwasu foliowego, dlatego często spożywa się je w ciąży. Są także bogate w liczne minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. W pistacji znajduje się też sód oraz cynk.

Pistacje – właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie orzechów pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy , regulując poziom cukru we krwi, a także w pewnym stopniu wagę ciała. Pistacje obniżają także poziom cholesterolu. Indeks glikemiczny pistacji jest bardzo niski, ponieważ wynosi 15. Dzięki temu mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą. Właściwości pistacji mają wpływ także na wzrok. To dzięki luteinie oraz zeaksantynie, które są antyoksydantami. Chronią siatkówkę oka, a także zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na to, że pistacje zawierają dużo żelaza, mogą pomóc osobom chorym na anemię. Z kolei witamina B6 poprawia pracę układu nerwowego oraz działa uspokajająco.

Ile kalorii mają pistacje?

W 100 g orzeszków pistacjowych znajdują się 562 kcal. Nie oznacza to jednak, że nie możesz ich jeść podczas diety odchudzającej. Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i wpływają na szybszy metabolizm. Wysoka wartość energetyczna to zasługa dużej ilości białka roślinnego oraz kwasów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych. W porównaniu z innymi orzechami nie jest to jednak wyjątkowo duża ilość kalorii. Zanim sięgniesz po pistacje, sprawdź, czy nie mają plamek pleśni, które wywołują problemy z układem pokarmowym.

Pistacje w twojej diecie

Pistacje są bardzo smaczne, warto je zatem stosować jako dodatek do potraw . Jako samodzielna przekąska mogą okazać się zbyt kaloryczne, a za duża ilość orzeszków powoduje wzdęcia. Warto jednak wzbogacić dietę o pistacje ze względu na ich wartości odżywcze. Najczęściej w sklepach znajdziesz pistacje solone. Możesz je kupić zarówno na wagę, jak i w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Niestety sól może okazać się problematyczna dla osób, które np. mają wysokie ciśnienie krwi. Pistacje niesolone to rzadkość, cena także jest wyższa niż w przypadku standardowych orzechów. Pistacje możesz dodawać do owsianki, jogurtu lub sosów do mięsa. Ten rodzaj orzeszków wykorzystuje się zarówno do deserów, jak i bardziej wytrawnych dań. Stanowić mogą dodatek np. do bloków czekoladowych czy roladek z indyka.

Przepisy z pistacjami

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Aniko Hobel/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości