Domowe pieczywo - jak je wykonać?
Jesień to doskonały czas, by spróbować swoich sił w kuchni. Pogoda przestaje sprzyjać rozrywkom na zewnątrz, dlatego dobrym pomysłem może okazać się podejście do pieczenia - szczególnie, jeżeli do tej pory nie była to jedna z rzeczy, która was interesowała.
Jedną z najprostszych i najpraktyczniejszych opcji w kuchni jest pieczenie chleba. Może być wykonany na słono lub słodko, z pestkami, orzechami lub nawet owocami. W każdej z tych wersji udaje się prawie zawsze, dobrze smakuje i szybko znika - ponieważ domownicy mogą jeść go na różne sposoby.
Zobacz video: Czym zastąpić chleb w diecie?
Chleb z orzechami i żurawiną krok po kroku
Składniki na chleb z orzechami i żurawiną:
- szklanka ciepłej wody,
- 100 g orzechów, najlepsze będą orzechy włoskie
- 100 g żurawiny
- 200 g mąki pszenno-żytniej
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczka suszonych drożdży
- 50 g masła
- sól (około 1,5 łyżeczki)
- łyżeczka cukru
Jak przygotować chleb z orzechami i żurawiną?
- Drożdże wymieszaj z cukrem i wodą.
- Mąkę, sól i masło włóż do miski. Dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj rozpuszczone drożdże. Następnie wsyp orzechy i żurawinę. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Gotowe, wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw, aż wyrośnie.
- Wymieszaj ciasto łyżką, by opadło. Możesz piec je w formie keksowej lub tortowej, w zależności, jaki kształt chleba jest dla ciebie odpowiedni.
- Wstaw formę z ciastem do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piecz około trzydziestu minut, następnie wyjmij i szybko wyciągnij z brytfanki. Odstaw na metalową kratkę, by spód nie zdążył zrobić się wilgotny. Poczekaj do wystygnięcia - i gotowe.
Zobacz także:
- Te potrawy łączy jeden składnik - masło. Poznaj przepisy na irlandzki chleb, danie jednogarnkowe i bezę Pavlova
- Masło i chleb. Poznaj domowe przepisy
- Sztuka wypiekania pradawnego chleba. "Z czasem dojrzewa i nadal smakuje"
Autor: Sylwia Wołoch
Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images