Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami – przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki kuskusu
- cytryna
- pęczek pietruszki
- kilka gałązek mięty
- 2 twarde gruszki
- łyżka rodzynek
- ½ szklanki obranych, niesolonych pistacji
- sól, pieprz
- duża szczypta cynamonu
- oliwa
Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami - sposób przygotowania:
- Kuskus przesypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy do wchłonięcia płynu.
- W tym czasie ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Rodzynki kroimy drobniej, podobnie pistacje, gruszki kroimy w małą kostkę, a pietruszkę wraz z miętą szatkujemy bardzo drobno.
- Do kuskusu dodajemy skórkę z cytryny, część soku z cytryny, rodzynki, gruszki, pistacje, zioła, sól, pieprz i cynamon. Skrapiamy oliwą i mieszamy dokładnie.
- Doprawiamy w razie potrzeby dodatkową porcją soku, solą i pieprzem.
- Sałatkę możemy schłodzić lub podać od razu.
Zobacz także:
- Kiszonki można zrobić niemal ze wszystkich owoców i warzyw. Na czym polega ten proces?
- Jak dbać o warzywa, by dawały plony aż do jesieni? Łukasz Skop wyjaśnia i zdradza przepis na patisony
- Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: