Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami – przepis Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Sierpień obfituje w smaczne i kolorowe owoce. Warto jeść je w różnych postaciach, również na surowo, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Sprawdź przepis na kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami według Mariety Mareckiej.

Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki kuskusu
  • cytryna
  • pęczek pietruszki
  • kilka gałązek mięty
  • 2 twarde gruszki
  • łyżka rodzynek
  • ½ szklanki obranych, niesolonych pistacji
  • sól, pieprz
  • duża szczypta cynamonu
  • oliwa

Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami - sposób przygotowania:

  1. Kuskus przesypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy do wchłonięcia płynu.
  2. W tym czasie ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Rodzynki kroimy drobniej, podobnie pistacje, gruszki kroimy w małą kostkę, a pietruszkę wraz z miętą szatkujemy bardzo drobno.
  3. Do kuskusu dodajemy skórkę z cytryny, część soku z cytryny, rodzynki, gruszki, pistacje, zioła, sól, pieprz i cynamon. Skrapiamy oliwą i mieszamy dokładnie.
  4. Doprawiamy w razie potrzeby dodatkową porcją soku, solą i pieprzem.
  5. Sałatkę możemy schłodzić lub podać od razu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości