Spaghetti alla Carbonara pistacjowa - przepis Matteo Brunettiego

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Spaghetti alla Carbonara pistacjowa - przepis Matteo Brunettiego
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
6 kwietnia we Włoszech i na świecie obchodzony jest Dzień Carbonary. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce przygotował pyszne dania z carbonarą. Sprawdź jego przepis na Spaghetti alla carbonara pistacjowa. 

Spaghetti alla Carbonara pistacjowa  - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g makaronu linguine,
  • 80 g guanciale,
  • 2 jajka i 2 żółtka,
  • 50 g sera pecorino romano,
  • 40 g pasty pistacjowej,
  • 50 g pistacji niesolonych,
  • sól, pieprz.

Ważne: Guanciale musi być w kawałku, a nie skrojony w plastry lub kostkę.

Sposób przygotowania spaghetti alla Carbonara pistacjowego

  1. Wymieszać jajka ze startym serem pecorino romano.
  2. W międzyczasie pokroić guanciale i smażyć na małym ogniu aż będzie chrupki i się tłuszcz rozpuści.
  3. Gorący tłuszcz wlać do jajek i szybko mieszać. Dodać do tej masy pastę/miazgę pistacjową, wymieszać i przyprawić pieprzem.
  4. W międzyczasie gotujemy makaron w gorącej solonej wodzie aż będzie al dente. Odcedzamy.
  5. Dodajemy kilka łyżek wody makaronowej do masy jajecznej. Dodajemy makaron i mieszamy.
  6. Całość posypać siekanymi pistacjami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości