Spaghetti alla Carbonara pistacjowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g makaronu linguine,
- 80 g guanciale,
- 2 jajka i 2 żółtka,
- 50 g sera pecorino romano,
- 40 g pasty pistacjowej,
- 50 g pistacji niesolonych,
- sól, pieprz.
Ważne: Guanciale musi być w kawałku, a nie skrojony w plastry lub kostkę.
Sposób przygotowania spaghetti alla Carbonara pistacjowego
- Wymieszać jajka ze startym serem pecorino romano.
- W międzyczasie pokroić guanciale i smażyć na małym ogniu aż będzie chrupki i się tłuszcz rozpuści.
- Gorący tłuszcz wlać do jajek i szybko mieszać. Dodać do tej masy pastę/miazgę pistacjową, wymieszać i przyprawić pieprzem.
- W międzyczasie gotujemy makaron w gorącej solonej wodzie aż będzie al dente. Odcedzamy.
- Dodajemy kilka łyżek wody makaronowej do masy jajecznej. Dodajemy makaron i mieszamy.
- Całość posypać siekanymi pistacjami.
Zobacz także:
- Odkryj makaron spaghetti na nowo
- Spaghetti na różne sposoby według przepisów Jaśka Kuronia
- Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: