Przepisy kulinarne

Spaghetti na różne sposoby według przepisów Jaśka Kuronia  

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Jan Kuroń
Kuchnia. Dzień spaghetti
Kuchnia. Dzień spaghetti Dzień Dobry TVN
wideo 2/13

Z okazji Dnia Spaghetti Jasiek Kuroń w naszej kuchni przygotowuje różne rodzaje tego pysznego dania. Zobacz, jak powstaje spaghetti carbonara, cacio e pepe , putanesca oraz spaghetti z pesto z jarmużu oraz to z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym. Poznaj sprawdzone przepisy.

Spaghetti z pesto z jarmużu

Składniki na spaghetti z pesto z jarmużu:

  • 100 g tostowanych orzechów włoskich lub pinii
  • 50 g parmezanu
  • 2 mniejsze ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  •  25 ml zimnej wody (możesz zamiast wody dodać po prostu 75 ml oliwy)
  • 125 g jarmużu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki posiekanego chili
  • odrobina soli
  • spaghetti

Jak przyrządzić spaghetti z pesto z jarmużu:

Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę.Na wierzch, przed serwowaniem, możesz posypać extra parmezan i polać dodatkowo oliwą. Trzymaj w zamkniętym naczyniu pod warstwą oliwy – w lodówce przez tydzień, w zamrażalniku do miesiąca

Spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

Składniki na spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

  • 500 mielonego mięsa z indyka
  • 1 mały por (biała część) drobno posiekany
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 jajko (najlepiej "S")
  • 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej (ew. mąki kukurydzianej - bez glutenu)
  • czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Sos pomidorowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki posiekane czosnku
  • płaska łyżka suszonego tymianku
  • 750 ml passaty lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Przedtem wyjmij blachę do pieczenia. W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety, wyrabiaj przez 3 minuty. Masę odstaw na kilka minut poza lodówkę.

Za pomocą zwilżonych dłoni uformuj małe pulpeciki (mi wyszło 20). Na blasze do pieczenia ułóż papier do pieczenia, a na nim pulpeciki. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, a następnie czosnek. Dodaj świeży tymianek i smaż przez przez minutę.

Pulpeciki wstaw do pieca na 10 minut. Wlej pomidory i gotuj całość na małym gazie. Około 10 minut, do odpowiedniego zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wodę na makaron (1 litr na 100g makaronu). Makaron gotuj do stanu al dente. Odcedź makaron i przełóż go do sosu. Możesz dodać również pulpety. Gotuj około 3 minuty.

Spaghetti carbonara

Składniki na spaghetti carbonara:

  • 350 g spaghetti
  • 150 g podgardla lub pancetty
  • 4 żółtka (jajka rozmiar „L” z wolnego wybiegu)
  • 60 g sera pecorino
  • szczypta soli

Jak przyrządzić spaghetti carbonara

Czarny pieprz (optymalnie młynek lub moździerz do młotkowania pieprzu, aby był świeży). W misce zmieszaj żółtka z drobno utartym serem pecorino i odstaw na bok.

Na patelni przesmaż pokrojone drobno podgardle lub pancettę. Wyłóż na talerz podsmażone mięso, zostawiając tłuszcz. Na tłuszcz wyłóż makaron i porządnie przemieszaj. Na tym etapie dodaj 1 solidną chochlę wody z gotowania makaronu i przemieszaj. Wyłóż makaron na talerz, posyp podsmażonym podgardlem i świeżo młotkowanym pieprzem.

Spaghetti cacio e pepe

Składniki na spaghetti cacio e pepe:

  • 300 g spaghetti
  • 220 g sera pecorino Romano
  • czarny pieprz 12 (niemielony, w ziarnach. Do tego młynek lub moździerz, aby na świeżo młotkować pieprz).
  • solidna szczypta soli

Jak przyrządzić spaghetti cacio e pepe:

Ugotuj makaron w solonej wodzie aż będzie ardente (twardszy pod zębem) Na średnim ogniu na suchej patelni tostuj uprzednio drobno młotkowany pieprz przez 1-1.5 minuty i następnie zalej jedną chochlą wody z gotowania makaronu.

Dodaj makaron na patelnię i przemieszaj na ogniu Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj utarty drobno ser pecorino. Najlepiej robić to partiami i mieszać wszystko na patelni. Możesz dodać jeszcze jedną chochlę wody z gotowania makaronu. Podawaj makaron posypany jeszcze młotkowanym pieprzem.

Spaghetti putanesca

Składniki na spaghetti putanesca:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • ½ papryczki chili (opcjonalnie)
  • 400g – 1 puszka pokrojonych pomidorów (concasse)
  • 5 filetów anchois, drobno posiekanych
  • 120g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki kaparów, odsączonych
  • 300g spaghetti
  • ½ pęczka pietruszki, drobno posiekanej

Jak przyrządzić spaghetti putanesca:

Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę wraz z dużą szczyptą soli i smaż przez 10 minut lub do miękkości. Dodaj czosnek i chilli, jeśli używasz, i gotuj jeszcze minutę. Uważaj, aby czosnku nie spalić, bo doda goryczki.

Pomidory, anchois, oliwki i kapary wymieszaj z cebulą, lekko podduś i gotuj bez przykrycia przez 15 minut. Dopraw solą i odrobiną pieprzu do smaku.

W tym czasie zagotuj w dużym rondlu osoloną wodę. Ugotuj spaghetti aldente, i przełóż do sosu. Możesz dodać do sosu chochlę wody z gotowania makaronu, aby dodać jedwabistości. Wymieszaj makaron z sosem i posiekaną drobno natką pietruszki.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Jan Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek/East News

Pozostałe wiadomości