Dieta faceta. Przepisy Hanny Stolińskiej i Grzegorza Zawieruchy

Hanna Stolińska i Grzegorz Zawierucha w kuchni DDTVN
Hanna Stolińska i Grzegorz Zawierucha w kuchni DDTVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online
Przekonanie panów do zmiany nawyków żywieniowych bywa często nie lada wyzwaniem. Co zrobić, żeby przekonać ich, że zdrowe, nie znaczy niesmaczne? Dietetyk kliniczna Hanna Stolińska i Grzegorz Zawierucha napisali książkę "Dieta faceta", w której nie tylko tłumaczą, co powinno pojawić się w dobrze zbilansowanej diecie, ale także dzielą się przepisami.

Koreczki śledziowe

Składniki:

  • 6 płatów śledzi a la matias,
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 2 łyżki z syropu z agawy,
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 pęczek koperku.

Składniki na sos:

  • 250 ml jogurtu greckiego,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 jabłko szara reneta,
  • sól i pieprz smaku.

Składniki do ziemniaków:

  • 8 małych ziemniaków,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • oliwa truflowa,
  • 5 gałązek świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • wykałaczki.

Sposób przygotowania:

W miseczce mieszamy jogurt z posiekaną szalotką i drobno pokrojonym jabłkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie marynujemy około 30 minut w occie, syropie z agawy, sosie sojowym. Na papierze do pieczenia układamy ziemniaki pokrojone w talarki. Posypujemy świeżo pokrojonymi przyprawami,  słodką papryką, polewamy oliwą i solimy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Nadziewamy na wykałaczkę upieczonego ziemniaka, śledzia, plasterek ogórka. Polewamy sosem i dekorujemy koperkiem.

Kotlet schabowy w panierce z mąki gryczanej i purée z kalafiora

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe (najlepiej z kością),
  • 1/4 litra maślanki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Panierka:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sałatka:

  • 1/2 opakowania rukoli,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • sól do smaku.

Purée z kalafiora:

  • 1 mały kalafior,
  • skórka z limonki,
  • 700 ml mleka krowiego 2 proc.,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Dzień przed podaniem mięso rozbijamy tłuczkiem do mięs, zalewamy maślanką i dodajemy pokrojoną cebulę. Mięso pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na całą noc w lodówce. 

Przed smażeniem delikatnie obmywamy z maślanki, osuszamy i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, czosnkiem. Kotlety panierujemy w mące gryczanej wymieszanej z przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto kolor. 

Kalafiora gotujemy w mleku do miękkości. Po ugotowaniu dobrze rozgniatamy i doprawiamy kurkumą, solą, pieprzem oraz skórką z limonki. 

Przepisy na dania z kiełbasą
Źródło: Dzień Dobry TVN

Rybny bajgiel z wędzonym pstrągiem łososiowym

Składniki:

  • 3 bajgle z nasionami,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 300 g wędzonego pstrąga łososiowego,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 3 garści rukoli,
  • oliwa z oliwek,
  • garść posiekanego kopru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, posiekany koper i doprawiamy solą 

Bajgla przekrajamy na pół, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i lekko opiekamy w piekarniku. Na jednej połówce układamy najpierw rukolę, wędzonego pstrąga, kawałek jajka ugotowanego na twardo, polewamy sosem i okładamy drugą część bajgla na wierzchu.

Zielony zdrowy koktajl

Składniki:

  • 1 banan,
  • 1 grejpfrut,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chlorelli,
  • 1 szklanka maślanki.

Sposób przygotowania:

Składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!