Dieta faceta. Przepisy Hanny Stolińskiej i Grzegorza Zawieruchy

Hanna Stolińska i Grzegorz Zawierucha w kuchni DDTVN
Hanna Stolińska i Grzegorz Zawierucha w kuchni DDTVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online
Przekonanie panów do zmiany nawyków żywieniowych bywa często nie lada wyzwaniem. Co zrobić, żeby przekonać ich, że zdrowe, nie znaczy niesmaczne? Dietetyk kliniczna Hanna Stolińska i Grzegorz Zawierucha napisali książkę "Dieta faceta", w której nie tylko tłumaczą, co powinno pojawić się w dobrze zbilansowanej diecie, ale także dzielą się przepisami.

Koreczki śledziowe

Składniki:

  • 6 płatów śledzi a la matias,
    • 50 ml octu ryżowego,
      • 2 łyżki z syropu z agawy,
        • 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
          • 6 ogórków konserwowych,
            • 1 pęczek koperku.

              Składniki na sos:

              • 250 ml jogurtu greckiego,
                • 1 cebula szalotka,
                  • 1 jabłko szara reneta,
                    • sól i pieprz smaku.

                      Składniki do ziemniaków:

                      • 8 małych ziemniaków,
                        • 4 gałązki rozmarynu,
                          • oliwa truflowa,
                            • 5 gałązek świeżego tymianku,
                              • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                • sól,
                                  • wykałaczki.

                                    Sposób przygotowania:

                                    W miseczce mieszamy jogurt z posiekaną szalotką i drobno pokrojonym jabłkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie marynujemy około 30 minut w occie, syropie z agawy, sosie sojowym. Na papierze do pieczenia układamy ziemniaki pokrojone w talarki. Posypujemy świeżo pokrojonymi przyprawami,  słodką papryką, polewamy oliwą i solimy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

                                    Nadziewamy na wykałaczkę upieczonego ziemniaka, śledzia, plasterek ogórka. Polewamy sosem i dekorujemy koperkiem.

                                    Kotlet schabowy w panierce z mąki gryczanej i purée z kalafiora

                                    Składniki:

                                    • 3 kotlety schabowe (najlepiej z kością),
                                      • 1/4 litra maślanki,
                                        • 1 cebula,
                                          • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                            • 1/2 łyżeczki tymianku,
                                              • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
                                                • 1/2 łyżeczki soli,
                                                  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

                                                    Panierka:

                                                    • 1 szklanka mąki gryczanej,
                                                      • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                                        • 1/2 łyżeczki tymianku,
                                                          • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
                                                            • 1/2 łyżeczki soli,
                                                              • 1/2 łyżeczki pieprzu,
                                                                • olej rzepakowy do smażenia.

                                                                  Sałatka:

                                                                  • 1/2 opakowania rukoli,
                                                                    • oliwa z oliwek,
                                                                      • 1 ząbek czosnku,
                                                                        • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
                                                                          • sól do smaku.

                                                                            Purée z kalafiora:

                                                                            • 1 mały kalafior,
                                                                              • skórka z limonki,
                                                                                • 700 ml mleka krowiego 2 proc.,
                                                                                  • 1 łyżeczka kurkumy,
                                                                                    • 1/2 łyżeczki soli,
                                                                                      • 1/2 łyżeczki białego pieprzu.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Dzień przed podaniem mięso rozbijamy tłuczkiem do mięs, zalewamy maślanką i dodajemy pokrojoną cebulę. Mięso pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na całą noc w lodówce. 

                                                                                        Przed smażeniem delikatnie obmywamy z maślanki, osuszamy i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, czosnkiem. Kotlety panierujemy w mące gryczanej wymieszanej z przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto kolor. 

                                                                                        Kalafiora gotujemy w mleku do miękkości. Po ugotowaniu dobrze rozgniatamy i doprawiamy kurkumą, solą, pieprzem oraz skórką z limonki. 

                                                                                        Przepisy na dania z kiełbasą
                                                                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                        Rybny bajgiel z wędzonym pstrągiem łososiowym

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 3 bajgle z nasionami,
                                                                                          • 3 jajka ugotowane na twardo,
                                                                                            • 300 g wędzonego pstrąga łososiowego,
                                                                                              • 150 g jogurtu naturalnego,
                                                                                                • 3 garści rukoli,
                                                                                                  • oliwa z oliwek,
                                                                                                    • garść posiekanego kopru,
                                                                                                      • sok z 1/2 cytryny,
                                                                                                        • sól do smaku.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, posiekany koper i doprawiamy solą 

                                                                                                          Bajgla przekrajamy na pół, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i lekko opiekamy w piekarniku. Na jednej połówce układamy najpierw rukolę, wędzonego pstrąga, kawałek jajka ugotowanego na twardo, polewamy sosem i okładamy drugą część bajgla na wierzchu.

                                                                                                          Zielony zdrowy koktajl

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 1 banan,
                                                                                                            • 1 grejpfrut,
                                                                                                              • 1 jabłko,
                                                                                                                • 1 łyżeczka sproszkowanej chlorelli,
                                                                                                                  • 1 szklanka maślanki.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości