Koreczki śledziowe
Składniki:
- 6 płatów śledzi a la matias,
- 50 ml octu ryżowego,
- 2 łyżki z syropu z agawy,
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
- 6 ogórków konserwowych,
- 1 pęczek koperku.
Składniki na sos:
- 250 ml jogurtu greckiego,
- 1 cebula szalotka,
- 1 jabłko szara reneta,
- sól i pieprz smaku.
Składniki do ziemniaków:
- 8 małych ziemniaków,
- 4 gałązki rozmarynu,
- oliwa truflowa,
- 5 gałązek świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- wykałaczki.
Sposób przygotowania:
W miseczce mieszamy jogurt z posiekaną szalotką i drobno pokrojonym jabłkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie marynujemy około 30 minut w occie, syropie z agawy, sosie sojowym. Na papierze do pieczenia układamy ziemniaki pokrojone w talarki. Posypujemy świeżo pokrojonymi przyprawami, słodką papryką, polewamy oliwą i solimy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Nadziewamy na wykałaczkę upieczonego ziemniaka, śledzia, plasterek ogórka. Polewamy sosem i dekorujemy koperkiem.
Kotlet schabowy w panierce z mąki gryczanej i purée z kalafiora
Składniki:
- 3 kotlety schabowe (najlepiej z kością),
- 1/4 litra maślanki,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Panierka:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sałatka:
- 1/2 opakowania rukoli,
- oliwa z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- sól do smaku.
Purée z kalafiora:
- 1 mały kalafior,
- skórka z limonki,
- 700 ml mleka krowiego 2 proc.,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Sposób przygotowania:
Dzień przed podaniem mięso rozbijamy tłuczkiem do mięs, zalewamy maślanką i dodajemy pokrojoną cebulę. Mięso pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na całą noc w lodówce.
Przed smażeniem delikatnie obmywamy z maślanki, osuszamy i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, czosnkiem. Kotlety panierujemy w mące gryczanej wymieszanej z przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto kolor.
Kalafiora gotujemy w mleku do miękkości. Po ugotowaniu dobrze rozgniatamy i doprawiamy kurkumą, solą, pieprzem oraz skórką z limonki.
Rybny bajgiel z wędzonym pstrągiem łososiowym
Składniki:
- 3 bajgle z nasionami,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 300 g wędzonego pstrąga łososiowego,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 3 garści rukoli,
- oliwa z oliwek,
- garść posiekanego kopru,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, posiekany koper i doprawiamy solą
Bajgla przekrajamy na pół, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i lekko opiekamy w piekarniku. Na jednej połówce układamy najpierw rukolę, wędzonego pstrąga, kawałek jajka ugotowanego na twardo, polewamy sosem i okładamy drugą część bajgla na wierzchu.
Zielony zdrowy koktajl
Składniki:
- 1 banan,
- 1 grejpfrut,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka sproszkowanej chlorelli,
- 1 szklanka maślanki.
Sposób przygotowania:
Składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Zobacz także:
- Zarząd TVN Grupa Discovery dziękuje widzom. "Wasze wsparcie było bezcenne"
- Gwiazdy nowego serialu "Behawiorysta" o swoich rolach. W kogo wcielają się Zawierucha, Pesta, Czerwińska?
- Projektuje kreacje inspirowane pięknem łabędzi. "Ptaki dzielą się z nią swoimi piórami"
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online