Makaron po bolońsku to klasyczne danie kuchni włoskiej. W oryginalnej postaci na potrawę składają się: makaron, wołowina, pancetta, seler naciowy, marchewka, cebula, pomidory i ser parmigiano reggiano. W naszym przepisie danie nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Możecie modyfikować przepis o dowolne produkty i przyprawy. Sekretem sosu jest długi czas duszenia i mieszania się smaków.
Wegańskie spaghetti bolognese - przepis
Składniki na wegańskie spaghetti bolognes:
- 2 porcje pełnoziarnistego makaronu spaghetti
 - wegańskie, sojowe "mięso mielone"
 - 4 dojrzałe pomidory (można użyć pulpy pomidorowej w puszce)
 - marchewka
 - duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - wegański parmezan lub płatki drożdżowe
 - świeża bazylia
 - pieprz, sól, oregano, wędzona papryka, ostre chilli w proszku, przyprawa do mięsa mielonego
 
Jak zrobić własną przyprawę do wegemięsa?
- papryka słodka
 - papryka wędzona
 - papryka ostra
 - oregano
 - ziarna kolendry
 - czosnek
 - kmin
 - imbir
 - kurkuma
 - pieprz
 
Porady dietetyków
Jak przygotować wegańskie spaghetti bolognese:
- Wegańskie "mięso mielone" należy dobrze przyprawić. Przełóż je do większej miski. Przypraw obficie solą, pieprzem i oregano. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i przyprawę do mięsa mielonego. Całość dobrze wymieszaj widelcem i odłóż do lodówki.
 - Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.
 - Dodaj wegemięso do składników na patelni. Smaż tak długo, aż zacznie brązowieć. Sprawdź, czy jest odpowiednio dosmażone i dobrze doprawione, wtedy dodaj pomidory. Duś całość około 20 minut.
 - W międzyczasie wstaw wodę na makaron. Kiedy sos będzie odparowywać i gęstnieć, wrzuć makaron i gotuj go zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Warto sprawdzać go co jakiś czas, by nie był rozgotowany.
 - Przygotuj talerze. Odcedź makaron i przełóż na talerze lub do misek.
 - Nakładaj makaron widelcem. Nałóż sos, dodaj swój zamiennik sera i posyp posiekaną bazylią. Dla lepszego efektu zmiel świeży pieprz i dodaj do dania. Gotowe!
 
Rodzaje sosów do spaghetti to lista bez końca. Każdy można przygotować dowolny w wegańskiej formie i ze składników, które akurat ma w swojej lodówce. Kuchnia wegańska to przede wszystkim moc warzyw i przypraw, która pobudza kreatywność, jednocześnie dbając o zdrowie twoje i twoich najbliższych.
Zobacz także:
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
 - Tęcza na talerzu, czyli co oznaczają kolory warzyw i owoców?
 - Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
 
Zobacz wideo: Sycące spaghetti bolognese - wersja wege
Autor: Karolina Kubicka
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images