Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa

Przepisy kulinarne

2.jpg

Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.

Makaron po bolońsku to klasyczne danie kuchni włoskiej. W oryginalnej postaci na potrawę składają się: makaron, wołowina, pancetta, seler naciowy, marchewka, cebula, pomidory i ser parmigiano reggiano. W naszym przepisie danie nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Możecie modyfikować przepis o dowolne produkty i przyprawy. Sekretem sosu jest długi czas duszenia i mieszania się smaków.

Wegańskie spaghetti bolognese - przepis

Składniki na wegańskie spaghetti bolognes:

  • 2 porcje pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • wegańskie, sojowe "mięso mielone"
  • 4 dojrzałe pomidory (można użyć pulpy pomidorowej w puszce)
  • marchewka
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • wegański parmezan lub płatki drożdżowe
  • świeża bazylia
  • pieprz, sól, oregano, wędzona papryka, ostre chilli w proszku, przyprawa do mięsa mielonego

Jak zrobić własną przyprawę do wegemięsa?

  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • papryka ostra
  • oregano
  • ziarna kolendry
  • czosnek
  • kmin
  • imbir
  • kurkuma
  • pieprz

Jak przygotować wegańskiego spaghetti bolognese:

  1. 1Wegańskie "mięso mielone" należy dobrze przyprawić. Przełóż je do większej miski. Przypraw obficie solą, pieprzem i oregano. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i przyprawę do mięsa mielonego. Całość dobrze wymieszaj widelcem i odłóż do lodówki.
  2. 2Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. 3Dodaj wegemięso do składników na patelni. Smaż tak długo, aż zacznie brązowieć. Sprawdź, czy jest odpowiednio dosmażone i dobrze doprawione, wtedy dodaj pomidory. Duś całość około 20 minut.
  4. 4W międzyczasie wstaw wodę na makaron. Kiedy sos będzie odparowywać i gęstnieć, wrzuć makaron i gotuj go zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Warto sprawdzać go co jakiś czas, by nie był rozgotowany.
  5. 5Przygotuj talerze. Odcedź makaron i przełóż na talerze lub do misek.
  6. 6Nakładaj makaron widelcem. Nałóż sos, dodaj swój zamiennik sera i posyp posiekaną bazylią. Dla lepszego efektu zmiel świeży pieprz i dodaj do dania. Gotowe!

Rodzaje sosów do spaghetti to lista bez końca. Każdy można przygotować dowolny w wegańskiej formie i ze składników, które akurat ma w swojej lodówce. Kuchnia wegańska to przede wszystkim moc warzyw i przypraw, która pobudza kreatywność, jednocześnie dbając o zdrowie twoje i twoich najbliższych.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Sycące spaghetti bolognese - wersja wege

Autor: Karolina Kubicka