Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa

Wegańskie spaghetti bolognese
Wegańskie spaghetti bolognese
Źródło: Getty Images
Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.

Makaron po bolońsku to klasyczne danie kuchni włoskiej. W oryginalnej postaci na potrawę składają się: makaron, wołowina, pancetta, seler naciowy, marchewka, cebula, pomidory i ser parmigiano reggiano. W naszym przepisie danie nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Możecie modyfikować przepis o dowolne produkty i przyprawy. Sekretem sosu jest długi czas duszenia i mieszania się smaków.

Wegańskie spaghetti bolognese - przepis

Składniki na wegańskie spaghetti bolognes:

  • 2 porcje pełnoziarnistego makaronu spaghetti
    • wegańskie, sojowe "mięso mielone"
      • 4 dojrzałe pomidory (można użyć pulpy pomidorowej w puszce)
        • marchewka
          • duża cebula
            • 2 ząbki czosnku
              • 2 łyżki oliwy z oliwek
                • wegański parmezan lub płatki drożdżowe
                  • świeża bazylia
                    • pieprz, sól, oregano, wędzona papryka, ostre chilli w proszku, przyprawa do mięsa mielonego

                      Jak zrobić własną przyprawę do wegemięsa?

                      • papryka słodka
                        • papryka wędzona
                          • papryka ostra
                            • oregano
                              • ziarna kolendry
                                • czosnek
                                  • kmin
                                    • imbir
                                      • kurkuma
                                        • pieprz

                                          Porady dietetyków

                                          Źródło: Dzień Dobry TVN
                                          Czy makaron tuczy?
                                          Czy makaron tuczy?
                                          Woda w diecie dziecka
                                          Woda w diecie dziecka
                                          Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                                          Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                                          Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
                                          Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
                                          Ketchup domowy czy sklepowy?
                                          Ketchup domowy czy sklepowy?
                                          Dlaczego zimą jemy więcej?
                                          Dlaczego zimą jemy więcej?
                                          Jedzenie w biegu nam szkodzi
                                          Jedzenie w biegu nam szkodzi
                                          Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
                                          Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
                                          Pyszne, ale takie… uzależniające
                                          Pyszne, ale takie… uzależniające
                                          Najbogatsze źródła witaminy
                                          Najbogatsze źródła witaminy
                                          Ile tyjemy dojadając po dziecku?
                                          Ile tyjemy dojadając po dziecku?
                                           Gdzie ukrywa się cukier?
                                          Gdzie ukrywa się cukier?

                                          Jak przygotować wegańskie spaghetti bolognese:

                                          1. Wegańskie "mięso mielone" należy dobrze przyprawić. Przełóż je do większej miski. Przypraw obficie solą, pieprzem i oregano. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i przyprawę do mięsa mielonego. Całość dobrze wymieszaj widelcem i odłóż do lodówki.
                                            1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.
                                              1. Dodaj wegemięso do składników na patelni. Smaż tak długo, aż zacznie brązowieć. Sprawdź, czy jest odpowiednio dosmażone i dobrze doprawione, wtedy dodaj pomidory. Duś całość około 20 minut.
                                                1. W międzyczasie wstaw wodę na makaron. Kiedy sos będzie odparowywać i gęstnieć, wrzuć makaron i gotuj go zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Warto sprawdzać go co jakiś czas, by nie był rozgotowany.
                                                  1. Przygotuj talerze. Odcedź makaron i przełóż na talerze lub do misek.
                                                    1. Nakładaj makaron widelcem. Nałóż sos, dodaj swój zamiennik sera i posyp posiekaną bazylią. Dla lepszego efektu zmiel świeży pieprz i dodaj do dania. Gotowe!

                                                      Rodzaje sosów do spaghetti to lista bez końca. Każdy można przygotować dowolny w wegańskiej formie i ze składników, które akurat ma w swojej lodówce. Kuchnia wegańska to przede wszystkim moc warzyw i przypraw, która pobudza kreatywność, jednocześnie dbając o zdrowie twoje i twoich najbliższych.

                                                      Zobacz także:

                                                      Zobacz wideo: Sycące spaghetti bolognese - wersja wege

                                                      x-news

                                                      Autor: Karolina Kubicka

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana