Szybkie dania wegetariańskie są świetną alternatywą dla ciężkich i pracochłonnych potraw mięsnych. Szybki obiad wegetariański jest zdrowy i szybki w wykonaniu. Śniadania, obiady, kolacje i przekąski wykonane z naturalnych składników dobrze wpłyną na nasz organizm.

Ze względu na nadmiar obowiązków wiele osób decyduje się na szybki wege obiad . Mimo że przygotowuje się go ekspresowo, zachowuje wiele cennych składników odżywczych. Przepisy wegetariańskie na szybko można modyfikować na wiele sposobów, dobierając składniki i przyprawy według własnego uznania.

Szybkie dania wegetariańskie

Szybkie dania wegetariańskie to idealne rozwiązanie w każdej diecie. Takie potrawy mają być zdrowe, a jednocześnie oszczędzić czas na przygotowanie. Łatwa dostępność składników oraz ich naturalny smak to kolejne zalety tych dań. Smaczny, szybki obiad wegetariański jest wykonany z warzyw, a uzupełniony ryżem, kaszą i makaronem. Ich odpowiednie doprawienie z pewnością zrekompensuje brak kotleta lub pieczeni. Szybki wege obiad wbrew pozorom nie musi być monotonny, ponieważ da się go przygotować na wiele sposobów. Ulubione produkty można gotować, smażyć i piec. Danie wegetariańskie na szybko świetnie sprawdzi się też jako przekąska dla gości.

Zobacz film: Kuchnia wegetariańska dla początkujących. Źródło Dzień Dobry TVN


Szybki wegetariański obiad z warzywami

Przepisy wegetariańskie na szybko oparte na warzywach to cenna dawka zdrowia i energii. Przepis na szybki obiad wege z warzywami:

Składniki (porcja na 2 osoby):

· 250 g kaszy gryczanej,

· 3 kolorowe papryki – czerwona, żółta i zielona,

· 1 mała cebula,

· 1 mała cukinia,

· 1 marchewka,

· 3 ząbki czosnku,

· przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki,

· szklanka wody,

· łyżka oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, paprykę i cukinię kroimy w kostkę, a marchewkę w plasterki. Dodajemy przyprawy – szczyptę soli, pieprzu, curry, słodką paprykę i przeciskany przez praskę czosnek. Wszystkie warzywa smażymy na łyżce oleju, w międzyczasie gotujemy kaszę. Po chwili smażenia na patelnię wlewamy wodę i dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Na koniec wsypujemy ugotowaną kaszę, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Szybki obiad wegetariański z ryżem

Wege obiad na szybko z ryżem może być smaczny, lekki i pożywny. Obiad wegetariański na szybko w formie kotlecików ryżowych świetnie smakuje zarówno w wersji solo, jak i z sosem.

Składniki (porcja na 2 osoby):

· woreczek ugotowanego ryżu (najlepiej perłowego, kleistego lub zwykłego, ma być lekko rozgotowany),

· 1 jajko,

· 1 mała cebula,

· 4 pieczarki,

· 100 g startego sera żółtego,

· przyprawy: sól, pieprz, szczypta pietruszki i kurkumy,

· 2 łyżki oleju do smażenia,

· bułka tarta do panierowania.

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy razem z cebulą. Składniki podsmażamy, dodajemy ugotowany ryż, ser żółty, następnie wbijamy całe jajko. Całość mieszamy, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, pietruszki i kurkumy. W dłoniach formujemy niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Delikatnie je spłaszczamy i krótko smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru.

Szybkie wegetariańskie dania z makaronem

Szybkie obiady wegetariańskie z dodatkiem makaronu są bardzo różnorodne. W zależności od gatunku makaronu można zmienić strukturę dania. Oto przepisy na szybkie dania wegetariańskie na obiad z makaronem:

Makaron w sosie pieczarkowym

Składniki (porcja na 2 osoby):

· 250 g makaronu świderki,

· opakowanie serka mascarpone (250g),

· 4 pieczarki,

· 1 mała cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· szczypta przyprawy typu vegeta,

· kilka kropli oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu. Pieczarki obieramy, wraz z cebulą kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mascarpone i przyprawy – czosnek oraz szczyptę vegety. Całość mieszamy do rozpuszczenia serka i łączymy z ugotowanym makaronem.

Makaron w sosie pomidorowym

Składniki (porcja na 2 osoby):

· 250 g makaronu tagliatelle,

· pół puszki pomidorów,

· 150 g passaty pomidorowej,

· 1 mała cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· przyprawy: szczypta soli, pieprzu, łyżeczka bazylii, oregano, tymianku i majeranku,

· kilka kropli oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu. Kroimy cebulę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Do sosu wrzucamy makaron i mieszamy.

Makaron w sosie szpinakowym

Składniki (porcja na 2 osoby):

· 250 g makaronu penne,

· opakowanie serka feta (około 300 g),

· 150 g mrożonego szpinaku,

· 3 ząbki czosnku,

· przyprawy: 2 łyżeczki bazylii i 2 łyżeczki oregano,

· kilka kropli oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu. Na patelnię wlewamy olej, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mrożony szpinak. Rozdrabniamy ser i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy bazylią i oregano, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, a na koniec łączymy z makaronem.

Co sądzisz o tym artykule?
62
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0