Ilość innych profitów, jakie przynosi podjadanie tych orzechów, jest niezliczona. Warto jednak wiedzieć, że orzechy brazylijskie mogą niestety także uczulać, więc trzeba zachować ostrożność, próbując ich po raz pierwszy.
Orzechy brazylijskie a zdrowie
Ponoć są najcenniejszymi orzechami świata, tym bardziej, że drzewo, na którym rosną jest gatunkiem zagrożonym. Ich regionami występowania na świecie są Boliwia, Peru oraz Brazylia.
Jak rosną orzechy brazylijskie? Dojrzewają na wysokich drzewach wiecznie zielonych, zwanych orzesznicą wyniosłą lub bertolecją. Orzechy znajdują się w kulistej torebce ważącej nawet do 2 kilogramów i kryją się pod zdrewniałą łupiną.
Jakie mają działanie na nasz organizm? Odpowiedzią na to pytanie może być już sam skład orzechów brazylijskich. Zawierają one takie minerały, jak: magnez, sód, fosfor, potas, wapń, żelazo i cynk, a także witaminy: C, E, B6, kwas foliowy oraz ryboflawinę. Na właściwości odżywcze orzechów brazylijskich wpływając także kwasy wielonienasyconych omega-3 i omega-6.
Warto wiedzieć, że w 100 g orzechów brazylijskich znajduje się 14 g białka, ok. 7,5 g błonnika i 12 g węglowodanów.
Najważniejsze właściwości zdrowotne orzechów brazylijskich to:
- wspomaganie prawidłowej pracy mózgu i serca,
- wzmacnianie odporności,
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- zapobieganie rozwojowi nowotworów czy miażdżycy,
- wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a więc i eliminacja ryzyka zakrzepów żylnych,
- pozytywny wpływ na stan skóry, zwłaszcza u osób z trądzikiem lub nadmiernym wydzielaniem sebum.
Co ciekawe, pomimo wysokiej kaloryczności orzechy brazylijskie wspomagają także odchudzanie, powodując szybsze spalanie tłuszczu. Nie bez znaczenia jest również ich wpływ na urodę. Warto wiedzieć, że olej z tych orzechów jest wykorzystywany jako kosmetyk ze względu na silnie nawilżające i regeneracyjne właściwości. Jakby tego było mało, dobroczynnie działają również na układ nerwowy, eliminując stres i napięcie.
W przypadku mężczyzn spożywanie orzechów brazylijskich może zapobiec przerostowi gruczołu krokowego, warto więc włączyć je do swojej codziennej diety.
Jak jeść orzechy brazylijskie?
W kuchni można je wykorzystywać na szereg różnych sposobów. Ponoć najlepiej smakują solo, jako przegryzka między posiłkami. Mogą być także świetnym dodatkiem do mięs, warzywnych farszów, past, dań z makaronu czy sałatek. Równie dobrze komponować się będą wykorzystane jako składnik ciast czy deserów.
Jeśli chodzi o kalorie, orzechy brazylijskie mają około 660 kcal w 100 g. Nie będą jednak tuczyć, jeśli będzie się je spożywać w racjonalnych ilościach.
Yingko/Getty Images
Czy orzechy brazylijskie są szkodliwe?
Okazuje się, że w niektórych przypadkach mogą powodować alergię. Uczulenie na orzechy brazylijskie może objawiać się dolegliwościami ze strony żołądka i jelit – może pojawić się biegunka, nudności, wymioty, a także zmiany skórne, takie jak np. wysypka na ciele. Z tego względu odradza się spożywanie orzechów brazylijskich w ciąży.
Orzechy brazylijskie – zawartość selenu
Orzechy brazylijskie są cennym źródłem selenu, a pierwiastek ten ma ogromny wpływ na odporność organizmu, ale nie tylko. Pomaga także usuwać wolne rodniki przyczyniające się do procesów starzenia czy redukują do minimum ryzyko rozwoju nowotworów. Dzieje się tak dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom, które chronią organizm przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.
Szczególnie polecane jest spożywanie orzechów brazylijskich na tarczycę. Zawartość selenu pozwala wspomagać jej prawidłowe funkcjonowanie. Wiele osób intryguje także zależność: orzechy brazylijskie a płodność . Okazuje się bowiem, że selen to tajna broń w staraniach o dziecko. Z tego względu ten rodzaj orzechów na stałe do swego menu powinni wpisać panowie, gdyż mogą one korzystnie wpływać na nasienie. Dzięki jedzeniu orzechów brazylijskich poprawia się jego jakość, ale także ruchliwość plemników.
Zobacz wideo: 9 najzdrowszych rodzajów orzechów
Zobacz także:
- Orzech włoski – coś więcej niż owoc
- Dietetyczny przegląd orzechów. Które są najzdrowsze?
- Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto