Tajska sałatka z tofu i roszponki
Składniki:
opakowanie roszponki lub mieszanki słodkich sałat
1/2 ogórka pokrojonego w słupki
średniej wielkości marchewka starta na grubej tarce
czerwona papryka pokrojona w słupki
łyżka oleju ryżowego
pół opakowania wędzonego (ewentualnie naturalne) tofu pokrojonego w słupki
3 łyżki sosu sojowego
pół szklanki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni
dressing:
1/4 szklanka octu ryżowego lub soku z cytryny
3 łyżki syropu z agawy
czerwone chilli drobno poszatkowane (z pestkami lub bez)
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka startego, świeżego imbiru
2 łyżki oleju z lnianki
2 łyżki prażonego sezamu
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa mieszamy w misce. Tofu podsmażamy na patelni (na oleju ryżowym), wlewamy sos sojowy i odparowujemy (przekręcając tak aby z każdej strony wchłonęło sos). Tofu łączymy z warzywami i polewamy dressingiem. Dressing: wszystkie składniki mieszamy. Sprawdzamy równowagę między smakiem kwaśnym, słodkim, ostrym i słonym. W razie jej braku balansujemy.
Curry z nerkowcami
Składniki:
2 łyżki oleju ryżowego
łyżeczka kminu rzymskiego
kawałek imbiru wielkości kciuka, startego na tarce
czerwone chilli (z pestkami lub bez)
1 - 2 łyżeczki curry w proszku
puszka mleka kokosowego (dobrej jakości, bez konserwantów, emulgatorów i innych dodatków. Czytajcie etykiety)
1/2 szklanki nerkowców
skórka otarta z limonki
sos sojowy do smaku (dobrej jakości, bez glutaminianu sodu)
łyżka syropu z agawy lub cukru trzcinowego
mała cukinia pokrojona w plasterki
czerwona papryka pokrojona w paski
sok wyciśnięty z limonki lub połowy cytryny do smaku
poszatkowana natka kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na oleju ryżowym podsmażamy kmin, imbir, chilli. Po chwili dodajemy curry w proszku i wlewamy mleko kokosowe. Wrzucamy nerkowce. Dodajemy otartą skórkę z limonki, sos sojowy, syrop z agawy lub cukier trzcinowy. Wrzucamy warzywa, gotujemy 5 minut. Całość balansujemy sokiem z limonki. Na zakończenie sprawdzamy czy jest zachowana równowaga smaków między słodkim, słonym, kwaśnym i ostrym. Przelewamy do miski i posypujemy natką kolendry. Podajemy z ryżem najlepiej jaśminowym lub Basmati.
Pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca
Składniki:
2 łyżki masła sklarowanego lub oleju (najlepiej ryżowego)
laska cynamonu
3 ziarenka kardamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 szklanki ryżu Basmati
łyżeczka soli
mielony pieprz do smaku
1/4 szklanki rodzynek
łyżka syropu z agawy lub cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
łyżka masła sklarowanego lub oleju (najlepiej ryżowego)
1/2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
Przygotowanie:
Na maśle sklarowanym podsmażamy laskę cynamonu i ziarenka kardamonu. Po chwili dodajemy kmin rzymski. Po ok. 10 s dodajemy wiórki kokosowe i cały czas mieszając prażymy na złoty kolor (uważając aby nie przypalić). Dodajemy kurkumę i ryż Basmati. Całość prażymy jeszcze chwilę. Dodajemy sól i podwójną ilość wrzątku co ryżu. Dodajemy rodzynki i syrop z agawy. Po zagotowaniu gaz zmniejszamy do minimum i przykrywamy pokrywką. Gotujemy około 20 minut nie mieszając. Nerkowce i pistacje podsmażamy na tłuszczu i mieszamy z ryżem tuż przed podaniem.
Domowej roboty czekoladki
Składniki:
100 g migdałów
4-5 pestek moreli (opcjonalnie)
100 g rodzynek
szczypta soli
tabliczka gorzkiej czekolady (minimum. 60%)
Przygotowanie:
Migdały i pestki mielimy w blenderze. Dodajemy rodzynki i mielimy aż powstanie lekko kleista masa. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę). Do roztopionej czekolady dodajemy szczyptę soli i mieszamy aż się rozpuści. Wsypujemy masę z migdałów i rodzynek. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy na blasze cienki placek. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Kroimy na kawałki i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN