Sernik pistacjowy - przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 100 g masła
- 60 g rodzynek
- 400 g sera twarogowego
- 200 g śmietanki 36%
Krem pistacjowy - składniki:
- 100 g białej czekolady
- 100 g pistacji zielonych niesolonych
- 100 g cukru drobnego
- 100 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Sernik pistacjowy - sposób wykonania krok po kroku
- Herbatniki miksujemy i dodajemy rozpuszczone masło oraz posiekane rodzynki. Wysypujemy wszystko na dno tortownicy i zapiekamy ok. 12 minut w temp. 180 stopni.
- Pistacje wstawiamy do piekarnika, jak każde inne orzechy, na 7 minut w temp. 150 stopni.
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy pistacje, cukier zwykły i wanilinowy. Wszystko razem podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak około 10 minut, żeby pistacje oddały swój smak i dopiero razem miksujemy na pastę blenderem. Masa na początku będzie rzadka, ale wystarczy ją lekko przestudzić i będzie idealna.
- Śmietankę schłodzoną ubijamy na puch. Powoli do śmietanki dodajemy ser mielony i krem pistacjowy. Wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2-3 godziny albo na noc, lub też wstawiamy do zamrażarki na około godzinę. Krem pistacjowy jest doskonały do przekładania ciast, biszkoptów i makaroników.
Zobacz także:
- Pistacje, orzechy pistacjowe – wartości odżywcze, zastosowanie w diecie
- Orzechy na słodko i wytrawnie. Smaczne dania według przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Co to jest nugat? Przepisy na tradycyjny nugat i krem nugatowy z orzechów
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Melina Mara/Getty Images
podziel się: