Brzoskwinie nadziewane pistacjami pieczone w bezie
Składniki:
- 10 brzoskwiń,
- 200 g posiekanych pistacji,
- 200 g cukru pudru,
- 200 g cukru do syropu,
- 150 g białek,
- 300 g cukru.
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie gotujemy w wodzie z cukrem przez około 5 min, do momentu, gdy z łatwością zejdzie z nich skórka. Wyciągamy z brzoskwiń pestkę, a na jej miejsce dajemy zrobioną z cukru pudru i posiekanych pistacji kulkę. Nakładamy drugą połówkę brzoskwini. Ubijamy bezę z białek oraz cukru. Gotową, lśniąca bezę nakładamy dookoła na brzoskwinie i zapiekamy w temp 120 st. około 60 min.
Chlebek bananowy z pistacjami
Składniki:
- 6 dojrzałych bananów,
- 200 g pistacji,
- 400 g mąki,
- 2 jajka,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Rozgnieć banany, dodaj jajko i cukier, dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane pistacje. Piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Tort dacquoise pistacjowy
Składniki na pistacjowy dacquoise:
- 150 g białek jaj,
- 125 g cukru kryształu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 150 g pistacji,
- 50 g cukru pudru,
- 40 g mąki tortowej.
Składniki na francuski krem maślany:
- 145 g żółtek jaj,
- 150 g cukru kryształu,
- 280 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 80 ml wody,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 4 łyżki pasty pistacjowej,
- ¼ łyżeczki soli (do smaku).
Sposób przygotowania:
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i umieść na niej dwa 18- centymetrowe, foremki do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 240°C. Wrzuć pistacje do robota kuchennego i zmiel je na jak najmniejszy proszek, zanim zaczną puszczać olejki. Nie przesadzaj, bo otrzymasz pastę pistacjową! Dodaj mąkę i cukier puder do zmielonych pistacji i miksuj, aż wszystko się połączy. Odstaw. Upewnij się, że białka jaj mają temperaturę pokojową, a następnie ubij je ze szczyptą soli w mikserze. Gdy białka zaczną się pienić, zacznij dodawać cukier, po jednej łyżce stołowej, ubijając przez 30–60 sekund między każdym dodaniem. Gdy cały cukier jest już wsypany, beza powinna być gęsta i lśniąca, bez żadnych ziarenek cukru. Ubijaj, aż beza będzie bardzo sztywna.
Gdy beza będzie sztywna i lśniąca, dodaj połowę przygotowanej wcześniej mąki pistacjowej i delikatnie wmieszaj ją do bezy. Uważaj, aby nie wybić z niej zbyt dużo powietrza. Po połączeniu dodaj pozostałą mąkę pistacjową i również dokładnie wmieszaj. Rozłóż ciasto dacquoise równomiernie między dwie foremki do ciasta i rozprowadź je jak najrówniej.
Włóż dacquoise do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz przez 15 minut. Po 15 minutach wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw dacquoise w piekarniku na godzinę, zanim przeniesiesz go na blat i pozwolisz mu całkowicie ostygnąć w foremkach do ciasta. Po całkowitym ostygnięciu przejedź ostrym nożem wzdłuż krawędzi foremek do ciasta i delikatnie wyjmij dacquoise.
Sposób przygotowania kremu maślanego:
Umieść żółtka w misie miksera z założoną końcówką do ubijania. Ubijaj je na średnio-wysokich obrotach, aż będą bardzo blade (kolor zbliżony do masła). Powinno to zająć około 5 minut. W międzyczasie podgrzej cukier z wodą w małym rondelku na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Gdy syrop cukrowy osiągnie odpowiednią temperaturę, zmniejsz obroty miksera do niskich i ostrożnie wlewaj syrop cukrowy do żółtek, powoli i równomiernie. Miska miksera powinna być gorąca w dotyku, gdy cały syrop cukrowy się w niej znajdzie. Zwiększ obroty miksera do wysokich i ubijaj, aż miska osiągnie temperaturę pokojową. Może to potrwać około 10 minut.
Gdy miska będzie zimna, możesz zacząć dodawać masło małymi kawałkami. Ważne jest, aby masło było miękkie, ale nie za ciepłe. Dodawaj masło do miksera po jednym małym kawałku, ubijając je, aż do połączenia się składników po każdym dodaniu. W miarę dodawania masła konsystencja kremu będzie się zmieniać. Na początku będzie wyglądał jak zupa i będzie rzadki, nie panikuj, po prostu kontynuuj ubijanie. Z czasem krem zgęstnieje i będzie wyglądał pięknie i błyszcząco. Jeśli tak się nie stanie, zwiększ obroty miksera do maksimum i ubijaj przez kolejną minutę. Po dodaniu całego masła dodaj wanilię i pastę pistacjową i ubijaj na wysokich obrotach przez minutę.
Tiramisu pistacjowe
Składniki:
- 4 białka + szczypta soli,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 500 g mascarpone,
- 200 g pasty z pistacji (100% pistacji),
- 1,5 szklanki mocnej, gorzkiej kawy,
- 350 g włoskich biszkoptów,
- ciemne kakao bez cukru,
- 50 g pistacji.
Sposób przygotowania:
W mikserze ubijamy cztery białka ze szczyptą soli. W drugiej misie ubijamy 4 żółtka z 100 g cukru. Masa powinna być jasnożółta i puszysta. Gdy jest gotowa, dodajemy do niej stopniowo całe mascarpone, a następnie pastę z pistacji. Na koniec, mieszając na małych obrotach, dodajemy stopniowo ubite wcześniej białka. Na blaszkę/brytfannę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy biszkopty, polewamy je obficie kawą i nakładamy masę. Całość posypujemy kakao.
Powtarzamy czynności, wykładając drugą warstwę biszkoptów, drugą część kremu i posypując kakao oraz posiekanymi pistacjami na końcu. Gotowe! Tiramisu pistacjowe wkładamy do lodówki na minimum 3-6 godzin Przed podaniem tiramisu pistacjowe posypujemy raz jeszcze kakao. Deser podajemy natychmiast po wyjęciu z lodówki, gdyż powinien być dobrze schłodzony.
Zobacz także:
- Te orzechy stały się hitem na całym świecie. Oto cała prawda o pistacjach
- Pistacje – jakie mają wartości odżywcze? Sprawdź, jak wykorzystać je w kuchni
- Niebanalne dania z pistacjami: sernik, makaron z pesto i pieczony bakłażan
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News