Materiał promocyjny

Fit słodkości w stylu dubajskim. Zrób samodzielnie zdrowsze wersje hitowych deserów

Fit słodkości w stylu dubajskim. Zrób samodzielnie zdrowsze wersje hitowych deserów
Pistacja – smakowa sensacja!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Marzysz o deserach, które rozpieszczają podniebienie, ale nie rujnują diety? Bartek Boratyn zaprezentował w naszej kuchni coś idealnego dla ciebie - lekkie, a jednocześnie pełne smaku słodkości z dodatkiem kremu pistacjowego. Jego aksamitna konsystencja, orzechowy aromat i brak dodatku cukru sprawiają, że możesz cieszyć się nimi bez wyrzutów sumienia.

Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN dubajskie gofry z pistacjami, pistacjowe Fluffy Pancakes, a także pistacjowy sernik Quattro Formaggi. Przepisy poniżej.

Dubajskie gofry z pistacjami

Dubajskie gofry z pistacjami
Dubajskie gofry z pistacjami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na gofry:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kremu pistacjowego Nutlove Pistachio Cream,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki roztopionego masła,
  • 1/2 szklanki posiekanych daktyli.

Składniki na chrupiące nadzienie:

  • 100 g ciasta kadaifi,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 łyżki syropu z daktyli,
  • 3 łyżki kremu pistacjowego Nutlove Pistachio Cream.

Do podania:

  • jogurt grecki lub mascarpone,
  • posiekane pistacje,
  • miód lub syrop daktylowy,
  • świeże figi,
  • granat,
  • płatki róż (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wymieszaj ciasto kadaifi z roztopionym masłem, kremem pistacjowym i syropem z daktyli. Rozłóż na blaszce i piecz przez ok. 10–12 minut w 180 stopniach, aż będzie złociste i chrupiące.

Ciasto na gofry: W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej - mokre. Połącz wszystko razem, a potem dodaj daktyle. Wymieszaj delikatnie. Wlej porcję ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz, aż będą rumiane i chrupiące.

Potem na gofry nałóż łyżkę jogurtu lub mascarpone, posyp chrupiącym kadaifi, dodaj pistacje oraz krem pistacjowy, figi i granat. Polej syropem daktylowym.

Pistacjowe Fluffy Pancakes

Pistacjowe Fluffy Pancakes
Pistacjowe Fluffy Pancakes
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 25 g mąki pszennej,
  • 25 ml mleka,
  • 25 g ksylitolu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta wanilii.

Składniki na krem pistacjowy:

  • 1/2 łyżeczki masła,
  • 25 g ciasta filo,
  • 20 g kremu Nutlove Pistachio Cream,
  • 1,5 łyżki mleka,
  • 2 kostki czekolady gorzkiej.

Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek, a do żółtek dodaj mleko, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a później dokładnie wymieszaj. Białka ubij z ksylitolem na gęstą, sztywną pianę. 2 łyżki białek dodaj do masy i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz obie masy. Patelnię spryskaj tłuszczem i rozgrzej. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, dodaj łyżeczkę wody i przykryj pokrywką. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika.

Krem: Ciasto filo posiekaj na drobne paski, a później upraż na maśle do przyrumienienia (1/4 ciasta odłóż do dekoracji). Krem pistacjowy połącz z ciepłym mlekiem oraz prażonym chrupiącym ciastem.

Placki przełóż kremem i polej rozpuszczoną czekoladą. Posyp prażonym, chrupiącym ciastem filo.

Pistacjowy sernik Quattro Formaggi

Składniki na spód:

  • 100 g masła,
  • 80 g erytrytolu,
  • 190 g mąki pszennej.

Składniki na masę serową:

  • 400 g ricotty,
  • 50 g sera Grana Padano,
  • 300 g serka śmietankowego typu Philadelphia,
  • 250 g mascarpone,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • 5 łyżek kremu pistacjowego Nutlove Pistachio Cream,
  • 7 dużych jajek.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zagnieć kruszonkę z podanych składników. Potem podpiecz kruszonkę, aż się wysuszy i lekko zarumieni, przez około 15 minut. Całkowicie wystudź (to ważne, w przeciwnym razie nie będzie chrupiąca).

Przygotuj masę serową: utrzyj sery, erytrytol i sól przez około 2 minuty. Dodaj krem pistacjowy, a następnie jajka, jedno po drugim. Wyłóż masę serową na schłodzony spód i piecz sernik przez 60 minut w temperaturze 160 stopni w kąpieli wodnej. Schłodź w lodówce przez 4 godziny. Udekoruj sezonowymi kwiatami i owocami.

Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie

Zachęcamy do wypełniania ankiety do 9 czerwca 2025.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości