Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN dubajskie gofry z pistacjami, pistacjowe Fluffy Pancakes, a także pistacjowy sernik Quattro Formaggi. Przepisy poniżej.
Dubajskie gofry z pistacjami
Składniki na gofry:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kremu pistacjowego Nutlove Pistachio Cream,
- 2 łyżki ksylitolu,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1 i 1/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki roztopionego masła,
- 1/2 szklanki posiekanych daktyli.
Składniki na chrupiące nadzienie:
- 100 g ciasta kadaifi,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 łyżki syropu z daktyli,
- 3 łyżki kremu pistacjowego Nutlove Pistachio Cream.
Do podania:
- jogurt grecki lub mascarpone,
- posiekane pistacje,
- miód lub syrop daktylowy,
- świeże figi,
- granat,
- płatki róż (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Wymieszaj ciasto kadaifi z roztopionym masłem, kremem pistacjowym i syropem z daktyli. Rozłóż na blaszce i piecz przez ok. 10–12 minut w 180 stopniach, aż będzie złociste i chrupiące.
Ciasto na gofry: W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej - mokre. Połącz wszystko razem, a potem dodaj daktyle. Wymieszaj delikatnie. Wlej porcję ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz, aż będą rumiane i chrupiące.
Potem na gofry nałóż łyżkę jogurtu lub mascarpone, posyp chrupiącym kadaifi, dodaj pistacje oraz krem pistacjowy, figi i granat. Polej syropem daktylowym.
Pistacjowe Fluffy Pancakes
Składniki:
- 2 jajka,
- 25 g mąki pszennej,
- 25 ml mleka,
- 25 g ksylitolu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta wanilii.
Składniki na krem pistacjowy:
- 1/2 łyżeczki masła,
- 25 g ciasta filo,
- 20 g kremu Nutlove Pistachio Cream,
- 1,5 łyżki mleka,
- 2 kostki czekolady gorzkiej.
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek, a do żółtek dodaj mleko, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a później dokładnie wymieszaj. Białka ubij z ksylitolem na gęstą, sztywną pianę. 2 łyżki białek dodaj do masy i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz obie masy. Patelnię spryskaj tłuszczem i rozgrzej. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, dodaj łyżeczkę wody i przykryj pokrywką. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika.
Krem: Ciasto filo posiekaj na drobne paski, a później upraż na maśle do przyrumienienia (1/4 ciasta odłóż do dekoracji). Krem pistacjowy połącz z ciepłym mlekiem oraz prażonym chrupiącym ciastem.
Placki przełóż kremem i polej rozpuszczoną czekoladą. Posyp prażonym, chrupiącym ciastem filo.
Pistacjowy sernik Quattro Formaggi
Składniki na spód:
- 100 g masła,
- 80 g erytrytolu,
- 190 g mąki pszennej.
Składniki na masę serową:
- 400 g ricotty,
- 50 g sera Grana Padano,
- 300 g serka śmietankowego typu Philadelphia,
- 250 g mascarpone,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 3 łyżki erytrytolu,
- 5 łyżek kremu pistacjowego Nutlove Pistachio Cream,
- 7 dużych jajek.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zagnieć kruszonkę z podanych składników. Potem podpiecz kruszonkę, aż się wysuszy i lekko zarumieni, przez około 15 minut. Całkowicie wystudź (to ważne, w przeciwnym razie nie będzie chrupiąca).
Przygotuj masę serową: utrzyj sery, erytrytol i sól przez około 2 minuty. Dodaj krem pistacjowy, a następnie jajka, jedno po drugim. Wyłóż masę serową na schłodzony spód i piecz sernik przez 60 minut w temperaturze 160 stopni w kąpieli wodnej. Schłodź w lodówce przez 4 godziny. Udekoruj sezonowymi kwiatami i owocami.
Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie
Zachęcamy do wypełniania ankiety do 9 czerwca 2025.
Zobacz także:
- Słodkie przysmaki na piknik i plenerowe spotkanie z przyjaciółmi. Przepisy Sióstr Pszczółek
- Sernik pistacjowy - przepis Andrzeja Polana
- Niebanalne dania z pistacjami: sernik, makaron z pesto i pieczony bakłażan
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News