Sernik pistacjowy - przepis Andrzeja Polana

Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy
Źródło: Melina Mara/Getty Images
26 lutego obchodzony jest światowy dzień pistacji. Nic dziwnego, że te orzeszki doczekały się swojego małego święta – są pyszne i cieszą oczy pięknym kolorem. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka pyszności z pistacjami przygotował Andrzej Polan. Jedną z nich jest sernik pistacjowy. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Sernik pistacjowy - przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła
  • 60 g rodzynek
  • 400 g sera twarogowego
  • 200 g śmietanki 36%

Krem pistacjowy - składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g pistacji zielonych niesolonych
  • 100 g cukru drobnego
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Sernik pistacjowy - sposób wykonania krok po kroku

  1. Herbatniki miksujemy i dodajemy rozpuszczone masło oraz posiekane rodzynki. Wysypujemy wszystko na dno tortownicy i zapiekamy ok. 12 minut w temp. 180 stopni.
  2. Pistacje wstawiamy do piekarnika, jak każde inne orzechy, na 7 minut w temp. 150 stopni.
  3. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy pistacje, cukier zwykły i wanilinowy. Wszystko razem podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak około 10 minut, żeby pistacje oddały swój smak i dopiero razem miksujemy na pastę blenderem. Masa na początku będzie rzadka, ale wystarczy ją lekko przestudzić i będzie idealna.
  4. Śmietankę schłodzoną ubijamy na puch. Powoli do śmietanki dodajemy ser mielony i krem pistacjowy. Wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2-3 godziny albo na noc, lub też wstawiamy do zamrażarki na około godzinę. Krem pistacjowy jest doskonały do przekładania ciast, biszkoptów i makaroników.

Zobacz także:

podziel się: